Röplabda

2022.06.04. 10:03

Aranyéremben bizakodik Tóth Gábor

Már a következő szezont tervezi Tóth Gábor, a Swietelsky-Békéscsaba fiatal vezetőedzője, akiben vegyes érzések munkálnak a májusban maguk mögött hagyott szezon kapcsán. Jövőre az Extraligában és a Magyar Kupában is döntőbe jutna csapatával, és szeretné, ha valamelyik sorozatban (lehetőség szerint mindkettőben) visszaszereznék az első helyüket.

Gajdács Pál

Tóth Gábor motivált és bizakodó a jövő évet illetően /Archív fotó: I. Gy./

– Ilyen évet képzelt el a tavaly augusztusi munkakezdéskor? 
– Nem könnyű kérdés, már ha a döntőt nézem, mert volt lehetőségünk a bajnoki aranyérem megszerzésére. Van némi csalódottság mindenkiben, de ha azt vizsgáljuk, hogy mennyit fejlődött a csapat, és azt, hogy ki és mennyit tudott hozzátenni, akkor a hullámzó teljesítmények ellenére sem lehetek elégedetlen. Persze elégedett sem, ha az jut eszembe, hogy nem jutottunk be a Magyar Kupa döntőjébe. A sérülések és betegségek szerencsére nem nehezítették a munkánkat, és a szűkebb kerettel jól sáfárkodtunk. Jó, hogy az Extraliga így fejlődik. A Vasas Óbuda jó érzékkel igazolta le télen az amerikai Taylor Bannistert, aki húzóember volt. Át is alakultak az erőviszonyok, amelyhez alkalmazkodni kellett. Motivált vagyok, a következő lépést az jelentheti, hogy a kupában is bejussunk a döntőbe, és újra visszaszerezzük az első ­helyet, amit az elvégzett munka fényében meg is érdemelnénk. 

– Azért ejtsünk még szót a bajnoki döntőről, amely hihetetlen izgalmakat hozott, kivéve az utolsó mérkőzést. A megnyert fővárosi csata után mit gondolt, nőttek a Csaba esélyei? 
– Akkor nem az volt a feladat, hogy ezzel foglalkozzam. Sok mindent elégettünk a negyedik mérkőzésen, érzelmileg és fizikailag is. Már hamarabb is le lehetett volna zárni a döntőt, gondolok itt az itthoni harmadik mérkőzésre. Nüanszok, centiméterek döntenek el mérkőzéseket, érmeket, emberek sorsát. Az utolsó mérkőzésen minden energiát mozgósítottunk, de kevés volt az a két nap, ami a két mérkőzés között rendelkezésünkre állt. Persze a Vasas is így volt ezzel, ráadásul utazniuk is kellett, de ők is beleadtak mindent. Az már nem a mi döntőnk volt. 

Így már aligha láthatjuk együtt a békéscsabai csapatot

– Egyetért abban, hogy ebben a bajnokságban még a tavalyinál is jobb, erősebb csapatok küzdöttek? 
– Igen. A Balatonfüred nagyot lépett előre, s bár a szezon elején a Kaposvárt sokan lesajnálták, jelentős erőnek bizonyult, hiába nyertünk ellenük az elődöntőben kétszer három–nullára, egyik sem volt könnyű mérkőzés. Bár a Nyíregyháza nem képviselt olyan erőt, mint tavaly, így is komoly erőbedobásra késztette ellenfeleit. A következő szezonban minimum öt csapat küzd a dobogóért. 

– Hat játékos távozását már bejelentette a klubvezetés, ami azt jelenti, hogy ismét új csapatot kell építeni. Edzőként mennyire nehéz évről évre ennek a feladatnak nekilátni? 
– Kevés külföldi játékosban van meg a szándék, hogy két-három évig is egy csapatban maradjon. A távozók közül többeket is szerettünk volna megtartani. A klubvezetéssel nagy az összhang, azon dolgozunk, hogy kialakítsuk a jövő évi keretet, ami szerintem jól fog sikerülni. Az biztos, hogy az orosz invázió ­által sújtott Ukrajnából elmenekült huszonhárom éves feladó, Viktoria Oliinykkal fogunk számolni. Több extraligás csapathoz hasonlóan mi is indítunk majd egy fiókcsapatot az NB I.-ben, ahol az élvonalban kevesebb játéklehetőséget kapó fiatalok juthatnak szerephez. 

– Mi az elkövetkezendő hetek programja? 
– Zólyomi Rebeka és Kertész Petra a magyar válogatottal az e napokban zajló Európa-ligában érdekelt. Békéscsabán a felnőttek közül jelenleg Molcsányi Rita, Glemboczki Zóra, Bodnár Dorottya, Bagyinka Fanni és az ukrán játékosunk dolgozik. Az alapozómunka, a technikai, fizikai felkészítés terveink szerint július elejéig tart, majd következik egy négy-öt hetes pihenő. A tervek szerint az októberben kezdődő új szezonra augusztus elején kezdjük meg a felkészülést. 

Az eddig ismert változások

A békéscsabai klub hivatalos honlapján rögtön a magyar bajnoki döntő utáni napokban bejelentett néhány, játékoskeretben történt változást. Eszerint hat játékos más csapatnál kezdi meg a 2022–2023-as szezont. A légiós kontingensből az orosz Anasztazija Kornyijenko (az orosz Uralocska Jekatyerinburg lesz a következő állomás), a horvát Ema Strunjak és a finn Salla Karhu (nekik még nincs új csapatuk) szolgálataira a továbbiakban nem tart igényt az ötszörös bajnok. A szerb Sara Kliszurát szerették volna megtartani, azonban a sportoló olyan lehetőséget kapott (információink szerint a kínai Shenzen Zhongsai csapatában folytatja), amellyel több szempontból sem tudtak versenyezni. Távozott a Békéscsabára 2017-ben érkezett Pekárik Eszter is. A válogatott center a balatonfüredi Szent Benedek Röplabda Akadémián folytatja a pályafutását. A játékossal tart Balatonfüredre vőlegénye, az egykori sokszoros magyar válogatott, magyar bajnok és kupagyőztes Nacsa Gábor is. A fiatal liberó, Rády Boglárka Jászberényből érkezett a BRSE utánpótlásába, ahol kitartó munkával, a ranglétrát végigjárva lett a felnőttkeret tagja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában