Motokrossz

2021.10.21. 13:21

Európa legerősebb bajnokságaiban remekel Zanócz Noel

Még csak 14 esztendős, de már 10 és fél éve motorozik. Idén több fronton szerepelt kimagaslóan, legnagyobb sikerét a görögországi Megalopolisban érte el a 85 köbcentisek versenyében, ahol bronzérmet szerzett, mely fantasztikus teljesítmény. Az orosházi Zanócz Noel a vébé mellett az Európa-­bajnokságon és több ország bajnokságában is maradandót alkotott.

Gajdács Pál

Zanócz Noel öt nemzet bajnokának mondhatja magát, eddigi pályafutása során győzött már a szlovén, az osztrák, a magyar, az olasz és a horvát bajnokságban is.

A legfontosabb versenyét Görögországban vívta idén augusztusban, ahol az Mx85 köbcentisek között felállhatott a dobogó harmadik fokára.

– Teljesítménye azért is fantasztikus, mert a mezőny többi tagjához képest gyengébb technikával versenyeztünk a negyvenfokos hőségben olyan nemzetek fiatal motorosaival, mint Spanyolország, Portugália, Brazília, Argentína vagy Mexikó, akik hozzá vannak szokva ehhez a klímához, ráadásul többen már hetekkel korábban a világbajnokság helyszínén gyakorolhattak, míg mi örültünk, hogy az utolsó pillanatban beestünk a versenyre – magyarázta Noel édesapja, az egykor a hazai és nemzetközi szinten is kiváló eredményekkel büszkélkedő Zanócz Rolland.

Noel egy német csapat igazolt versenyzője, ezért rendszeresen részt vett (összesen 6 fordulóban indult) az ottani bajnokság küzdelmeiben.

– A rangos sorozatban korosztályában az ezüstérmet érő pozíciót szerezte meg az összetett pontversenyben. Nagy szívfájdalmam, hogy nem magyar színekben kellett rajthoz állnia. Sajnos itthon rettentő nehéz támogatókat találni, a családi költségvetés pedig messze nem elég arra, hogy a fejlődéséhez fontos rangos versenyeken elindulhasson. Eredményeivel egy magas szintet már elért, de a továbblépéshez támogatókra lenne szüksége.

A világbajnoki dobogó harmadik fokán (a kép jobb oldalán) az orosházi Zanócz Noel

Noel magától értetődően megnyerte a magyar bajnokságot és az Európa legjobb sorozata közé tartozó olaszt két fordulóval a vége előtt vezeti. Az eddigi három verseny mind a hat futamát biztosan nyerte.

Zanócz Noel az Európa-­bajnokság küzdelmeiben is elindult, és első helyen kvalifikálta magát a 10 legjobb európait felvonultató szardíniai döntőre. Ott azonban mindkét futam elején elesett, de így sem adta fel, és az egyikben 5., a másik futamban 8. lett.

– Az edzéseken a legjobb időt futotta Riola Sardóban, ám mindkétszer belekeveredett egy tumultusba, és mivel alkatilag túl nagy a többi motoroshoz képest, bukott

– tette hozzá Zanócz Rolland.

Az orosházi fiatal nehéz időszakot hagyott maga mögött 2019-ben és 2020-ban, előbb kétszer eltörte a kezét, majd tavaly egy motoros edzésen májsérülést szenvedett, ezért hosszabb rehabilitációs időszak következett, ám ez sem tudta megtörni.

A körülményekhez képest igyekeznek profi módon készülni nemcsak a motoros edzésekkel, hanem az Orosházi Spartacus foglalkozásai­ra lejárva fizikaival is.

Zanócz Noel a rengeteg edzés és verseny közepette sem hanyagolta el a tanulmányait, jelzi ezt az is, hogy a most 8. osztályos diák a tavalyi tanév után megkapta a Magyarország jó tanulója címet.

– Nagy köszönettel tartozunk az Orosházi Vörösmarty Mihály Általános Iskola pedagógusainak, mert folyamatosan segítették abban, hogy a versenyek és az edzések miatti sok hiányzás ellenére se szenvedjen hátrányt a tanulmányaiban

– mondta Noel édesapja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában