Olimpia

2021.03.14. 19:30

Athénban jött el a mélypont

Ismét olimpiára készül a világ. Csak remélhetjük, hogy a vírushelyzet végre lehetővé teszi, hogy újra összegyűljenek és megmérettessenek a legnagyszerűbb sportolók. Az eddigi 31 nyári olimpián több tízezernyi kiválóság veselkedett neki, hogy elnyerje az olimpiai aranyérmet, hogy dicsőséget szerezzen hazájának, hogy megmutassa képességeit a világnak. A résztvevők – és gyakran dicsőséget szerzők – között szép számmal voltak Békés megyei kötődésűek is. Sorozatunkban arra vállalkoztunk, hogy olimpiáról olimpiára számba vegyük őket. A feltüntetett adatok a kutatások jelenlegi állását tükrözi.

Szigeti Csaba

Peking, 2008. augusztus 17. Bódi Bernadett (j) dob Kim Csa Jun mellett a Dél-Korea-Magyarország mérkõzésen az Olimpiai Sportközpont csarnokában. Végeredmény: Dél-Korea-Magyarország 33-22. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Fotó: Koszticsák Szilárd

XXVII. Nyári Olimpiai Játékok: 2000, Sydney

Két (viharsarki szempontból) sikeres olimpiát követően megfordult a helyzet… Megyei egyesület képviseletében már csupán öten jutottak el Sydneybe. Ekkor még nem tudtuk, lesz ennél rosszabb is…

A Mezőhegyesen született, de Békéscsabán élő és versenyző Nyeste Adrienn tornász Atlanta után ismét pódiumra léphetett. A gyalogló Urbanik-házaspár ismét kvalifikálta magát. Urbanik Sándor így már a negyedik, felesége, Rosza Mária pedig a harmadik olimpiáján vehetett részt. Ezzel mindketten Békés megyei csúcstartók lettek (Sándor holtversenyben az ökölvívó Gedó Györggyel.) Az utánpótlás-korosztályban két Eb-érmet is nyerő, később világbajnoki 5. helyezett békéscsabai dobóatléta, Máté Gábor (Csabai Atléták SE) diszkoszvetésben jutott ki a játékokra. Az ötödik megyei résztvevő a triatlonos Góg Anikó volt, aki Orosházán született, nevelkedett, s a helyi iskolai sportegyesület színeiben harcolta ki a részvételt az olimpiák műsorán első alkalommal szereplő triatlonban.

Bódi Bernadett dob Kim Csa Jun mellett a pekingi olimpián a Dél-Korea elleni vesztes mérkőzésen /Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/

Az utazó csapatban ismét ott volt a Békéscsabán született és nevelkedett, de Sydney-ben már az FTC versenyzőjeként szereplő Szabados Béla. Utazott Ausztráliába a vívó, Tóth Hajnalka is. Tartaléknak jelölték, szereplésére ekkor még nem került sor. Versenyzett viszont Annus Adrián, a gyermekkorát Gyulán töltő, s a sporttal ott megismerkedő kalapácsvető. Annus többek között Európa-bajnoki címet és világbajnoki ezüstérmet nyert. Az Orosházi FKSE vezetőedzői posztját 2019-től ellátó Ratko Djurkovics a Sydney-ben 4. helyen végzett (egy évvel később vb-bronzérmes) jugoszláv férfikézilabda-válogatott erőssége volt.

A hivatalos delegáció tagja volt Lukács József mesteredző, Nyeste Adrienn felkészítője, valamint Széchy Tamás, az úszók szövetségi kapitánya. Az Orosházán született, s középiskolás éveiben a városban élő Bán Sándor az úszóválogatott edzőjeként utazott Sydneybe. Ő volt a nevelőedzője a később olimpiai bajnoki címet nyert Risztov Évának.

Nem hiányzott a szlovák válogatott atlétikai teamjéből a Tótkomlóson született Juraj Benčik sem. A világválogatott kézilabdázó, később a Békéscsabai Előre NKSE szakmai munkájáért felelős Kovács Péter a Nemzetközi Kézilabda Szövetség hivatalos delegáltja volt. A Kunágotán született olimpiai bajnok vízipólós, Pócsik Dénes az ausztrál férfi válogatott edzőjeként a 8. helyhez segítette csapatát. A Szarvasról elszármazott Jon Urbanchek ezúttal is az amerikai úszócsapat edzői teamjének tagja volt, s újfent voltak olimpiai bajnok tanítványai.

Máté Gábor /Fotó: NSO/

Érdekességképpen elmondható, hogy az olimpiai aranyérmet nyert vízipólócsapat tagja, Biros Péter családja Békés megyéből származik, rokonai ma is élnek Gyulán és Csabán. Szintén van megyei kötődése Biros csapattársának, dr. Kiss Gergelynek: nagypapája Dévaványáról származik, gyakran nyaraltak a rokonoknál Dévaványán, illetve Körösladányban. Fodor Rajmund családi kötődéséről már az előző részben beszámoltunk. Az ugyancsak aranyérmes Csollány Szilveszter tornász Gyomaendrődhöz kapcsolódik, később a város díszpolgárává választották. Csollány nyaranta a Körös-parti helységben edzőtáborozott többek között a településről elszármazott, majd oda visszatért Varga Lajos – Róma és Tokió résztvevője – irányítása mellett.

Ha már a felmenőket említettük, s a sorozatból a téli olimpiákat sem hagyjuk ki, megemlítendő, hogy a három téli olimpián (1992, 1994, 1998) is részt vett sífutó, biatlonos Bozsik Anna szarvasi származású, szülei a Körös-parti városban éltek.

XXVIII. Nyári Olimpiai Játékok: 2004, Athén

Békés megyei szempontból nagyon komoly visszaesést tapasztalhattunk: a Csabai Atléták SE diszkoszvetője, Máté Gábor személyében egyetlen olyan sportoló vívta ki az olimpiai szereplés jogát, aki szűkebb pátriánk egyesületének a tagja.

Mindemellett voltak megyei kötődésű sportolóink Athénban. A világ- és Európa-bajnok vívónk, Tóth Hajnalka végre szerepet kapott a párbajtőrcsapatban, miként a korábban rendre csupán kerettagságig jutó kézilabdázó, Bohus Beáta is olimpiai résztvevő lehetett. A Békéscsabán született Bohus az igen eredményes csabai női kézilabdasport egyik legsikeresebb tagja: többek között világbajnoki ezüst-, Európa-bajnoki bronzérem, BL-aranyérem ékesíti vitrinjét. A harmadik olimpiáján részt vevő gyulai kötődésű Annus Adrián kalapácsvető Athénban ugyan olimpiai aranyat nyert, ám doppingvétség miatt megfosztották címétől. Nyolc évvel a román Cojocaru után ismét volt olyan olimpiai résztvevője az orosházi asztaliteniszsportnak, aki az OMTK-ban bűvölte a kaucsuklabdát: az Európa-bajnok Fazekas Máriáról van szó.

Ha a sportolók számában történt is visszaesés, a szakembereket tekintve szép számmal voltak viharsarkiak. A bravúros 4. helyen végzett férfikézilabda-válogatott szövetségi kapitánya, Skaliczki László Újkígyóson született, nevelkedett, később Békéscsabán volt a férfi, majd a női csapat edzője. Segítője, Farkas József a Békéscsabai NKC szakvezetője volt egykoron, míg a masszőri feladatokat a Csabán oly népszerű Klembucz Ferenc, azaz Buci látta el.

A súlyemelő-válogatott edzőjeként volt jelen az 1988-ban még sportolóként 4. helyezett Bökfi János. A magyar atléták dobószakágának képviseletében segítette a sportolókat Fejér Géza, Máté Gábor későbbi edzője. A tótkomlósi születésű, később békéscsabai atléták felkészítését is végző Juraj Benčik ezúttal is, mint a szlovák olimpiai csapat tagja volt jelen. A szarvasi Jon Urbanchek immár az USA úszócsapatának vezetőedzőjeként tevékenykedett. Az amerikaiak 28 érmet nyertek, közte 12 aranyat.

Az Orosházán született és felnőtt atléta, Ivanov Dragán a tongai atlétikai csapat szakmai munkáját segítette Athénban. Az egykor Csabán élő és edzősködő Szakadáti László a LEN-t, Kovács Péter pedig az IHF-et képviselte. A 9. helyen végzett német női röplabda-válogatott edzőjeként volt delegált az olimpián Alberto Salomoni, akinek vezetésével a 2017/18-as szezonban MEVZA-kupa-győztes, majd pedig bajnok lett a Békéscsabai Röplabda SE.

XXIX. Nyári Olimpiai Játékok: 2008, Peking

Három Békés megyei sportklub versenyzőinek drukkolhattunk Pekingben. A békéscsabai atléta, Máté Gábor harmadszor volt az olimpiai csapat tagja. Az Orosházán született Böczögő Dorina a megyeszékhely tornászhagyományait vitte tovább, az ugyancsak orosházi Kiss Gergely (Orosházi Spartacus SE) pedig az orosházi birkózást képviselte.

A Békéscsabán született és nevelkedett Balog Gábor úszó is ott volt Pekingben, miként az egykori békéscsabai kézilabdázók: Bódi Bernadett és Kovacsicz Mónika. Szintén Békéscsabához kötődik a városban született és nevelkedett Ágoston Szabolcs triatlonos, aki Simon Agoston néven osztrák színekben vett részt a kínai olimpián. Lovas Petra, az Európa-bajnok asztaliteniszező a harmadik valamikori OMTK-s volt a játékokon. A Pekingben olimpiai bajnoki címet nyert magyar férfivízilabda-válogatott tagja volt Kis Gábor, aki 2019-től Szarvason él, a város menti Nagyfoki holtágnál működtet két nyaralót.

Az edzők csapatával utazott a békéscsabai Petrovszki Pál (női torna, Böczögő Dorina edzője) és Fejér Géza (atlétika, Máté Gábor felkészítője). A „megszokottak szerint” hivatalos minőségében volt jelen Juraj Benčik, a szlovák válogatott atlétacsapatának edzője, aki ugyanebben az időszakban a Békéscsabai AC gyaloglójának, Madarász Viktóriának a felkészítését is irányította. Szintén a pekingi delegáció tagja volt Jon Urbanchek, az amerikai úszóválogatott vezetőedzője.

Biros Péter, Fodor Rajmund és Kiss Gergely megyei kapcsolódásairól korábban már szóltunk, de egy újabb vízipólós, Takács Orsolya neve is érdemel egy mondatot: Orsolya a Békés megyei élsport és diáksport megteremtőjének, a megye első MOB-tagjának, Christián Lászlónak a dédunokája. Takács Orsolya pályafutása során három egymást követő olimpián volt a mindannyiszor 4. helyezést elért magyar női válogatott erőssége.

Békés megyeiek szereplése Sydney-ben

ANNUS ADRIÁN (atlétika): 17. helyezett kalapácsvetésben, 75,41 m-el, a selejtező B-csoportjában 9., kiesett.

MÁTÉ GÁBOR (atlétika): 23. helyezett diszkoszvetésben, a selejtező B-csoportban 14., kiesett (60,86).

GÓG ANIKÓ (triatlon): 39. helyezett egyéniben (2:14:50,0).

NYESTE ADRIENN (torna): 35. helyezett ugrásban (9,262) holtverseny; 62. helyezett talajon (8,875); 74. helyezett felemás korláton (8,850); 75. helyezett egyéni összetettben (26,987); gerendán sérülés miatt nem indult.

SZABADOS BÉLA (úszás): 11. helyezett 200 m gyorson (1:49,36), 10. helyezett a 4 x 200 m-es gyorsváltó tagjaként (7:24,48).

URBANIKNÉ ROSZA MÁRIA (atlétika): 18. helyezett 20 km-es gyaloglásban (1:34,45,0).

URBANIK SÁNDOR (atlétika): 29. helyezett 20 km-es gyaloglásban (1:26:16,0).

Jugoszláv színekben: RAKTO DJURKOVICS (kézilabda): 4. helyezett a férfikézilabda-válogatott tagjaként.

Békés megyei vonatkozású eredmények Pekingben

BALOG GÁBOR (úszás): 31. helyezett 200 m háton, a 4. előfutamban 7. helyezett, kiesett (2:01,42).

BÓDI BERNADETT (kézilabda): 4. helyezett a magyar női kézilabda-válogatott tagjaként.

BÖCZÖGŐ DORINA (torna):

12. helyezett ugrásban (13,375); 52. helyezett egyéni összetettben (54,450); 54. helyezett talajon (13,925); 64. helyezett gerendán (13,950); 72. helyezett felemás korláton (13,200).

KIS GÁBOR (vízilabda): olimpiai bajnok a férfivízilabda-válogatott tagjaként (a csapat további tagjai: Benedek Tibor, Biros Péter, Gergely István, Hosnyánszky Norbert, Kásás Tamás, Kiss Gergely, Madaras Norbert, Molnár Tamás, Szécsi Zoltán, Varga Dániel, Varga Dénes, Varga Tamás.)

KISS GERGELY (birkózás):

8. helyezett 96 kg-ban, a 2. fordulóban kiesett.

KOVACSICZ MÓNIKA (kézilabda): 4. helyezett a magyar női kézilabda-válogatott tagjaként.

LOVAS PETRA (asztalitenisz): 49. helyezett egyesben, az 1. fordulóban kiesett (15-ös hv.).

MÁTÉ GÁBOR (atlétika): 13. helyezett, a selejtezőkben az A-csoportban 8. helyezett, kiesett (62,44 m-el).

Osztrák színekben: ÁGOSTON SZABOLCS /SIMON AGOSTON/ (triatlon): 38. helyezett egyéniben.

Athén, 2004

ANNUS ADRIÁN (atlétika): 1. helyezett (83,19 m-el) kalapácsvetésben, ám doppingvétség miatt kizárták, olimpiai bajnoki címétől megfosztották, eredményét megsemmisítették.

BOHUS BEÁTA (kézilabda):

5. helyezett a magyar női kézilabda-válogatott tagjaként.

FAZEKAS MÁRIA (asztaliteniszező): 33. helyezett egyéniben, a 2. fordulóban, a 32 közé jutásért kiesett, 16-os holtverseny.

MÁTÉ GÁBOR (atlétika):

11. helyezett (57,84 m-rel) diszkoszvetésben. (A selejtezőben: 63,41 m).

TÓTH HAJNALKA: 5. helyezett a magyar női párbajtőrcsapat tagjaként.

Olvassa el előző cikkünket is:

https://www.beol.hu/sport/helyi-sport/a-csabai-tornasport-aranykorara-emlekezunk-3745897/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában