Karate

2021.03.03. 08:17

A szarvasiak lettek a legjobb vidéki egyesület 

Szarvason rendezték meg zárt kapuk mellett a Hayashi Magyar WKF Karate Liga 4. fordulójának küzdelmeit, amelyen a hazaiak négy arany–, egy ezüst– és két bronzérmet nyertek, és a legeredményesebb vidéki egyesületként zárták a viadalt.

Verasztó Lajos

Hazánk legjobb karatésai a kétnapos rendezvényen döntötték el a négyfordulós liga bajnoki címeit. A hosszabb lebonyolítás az egészségügyi óvintézkedéseknek volt köszönhető: a belépéskor hőmérséklet mérés, és kézfertőtlenítés történt, mindkét versenynap előtt ózongenerátorral fertőtlenítették az Alkotmány utcai sportcsarnokot. A rendezvény zárt kapus volt, a szervezők, bírók és edzők végig maszkban tartózkodtak a létesítményben – tudtuk meg Ruzsinszki György V. danos mestertől, a szarvasiak edzőjétől.

A sorozatban 33 egyesület több mint 300 sportolója regisztrált és mérkőzött meg egymással hónapról hónapra. A mostani rendezvény legrangosabb mérkőzése két korábban korosztályos Európa- és világbajnok, majd számos felnőtt Eb és Premier League érmet begyűjtő versenyző, Szegedi Döme és Hárspataki Gábor között folyt. Nemzetközi színvonalú formagyakorlatokat láthattunk Nagy Botond és Sterck Laura előadásában is. A szarvasi versenyzők kitettek magukért: összesen négy arany–, egy ezüst– és két bronzérmet gyűjtöttek be, amelynek eredményeként az UTE, az MTK és a KSI mögött legjobb vidékiként a negyedik helyen végeztek, úgy, hogy mindössze kilenc sportolóval szerepeltek a viadalon és katában nem, csak kumitében, azaz küzdelemben versenyeztek. A négy forduló összesített rangsorában a Körös-partiak közül ketten is az élen végeztek, és így megnyerték a névadó támogató által felajánlott Hayashi Premium karate ruhát.

A szarvasi csapat /Fotó: Babák Zoltán/

Először lépett tatamira Tálas Bendegúz a felnőttek között. A szarvasi sportoló tisztességesen helyt állt, több tiszta értékelhető találata is volt, pontot tudott csinálni a legjobbak egyikén is, de az éremszerzéshez ezúttal ez nem volt elég. Sajnos a vádliját ért rúgás miatt a saját. kategóriájában, az U21-ben már nem állhatott ki. A felnőttek között szintén újonc Frankó Dániel súlycsoportjában az olimpiai kvalifikációban kiemelt Hárspataki Gáborral, és a rutinosabb Hidasi Tiborral nem bírt, a többi mérkőzését magabiztosan hozta így a harmadik helyen végzett.

Nagy Máté következett, aki a verseny előtt egy térdsérülés miatt néhány hetes kihagyásra kényszerült. Első mérkőzésén még érezhető volt az óvatosság, de a másodikban már sikerült egy látványos fejrúgással biztosítania a döntőbe jutást, ahol egy határozott leindítással meg is szerezte a vezetést, így végül a junior -61 kg-osok dobogójának tetejére állhatott. Nagy Máté bár nyelvvizsga és sérülés miatt két fordulón nem vett részt, a másik kettőn elért eredményével azonban így is összesítésben második lett. Örömhír, hogy a nyelvvizsga eredmény is megérkezett, melynek tanúbizonysága szerint a szarvasi fiú egy középfokú angol nyelvi C minősítést szerzett.

Kerti Kelemen első mérkőzésén a későbbi győztestől kapott ki, a második mérkőzését hozta, de így nem ment tovább csoportjából a hármas döntőbe.

Frankó Dániel az U21-esek között is magabiztosan szerepelt: egyetlen mérkőzést engedett döntetlenre, a többit nagy tudatossággal támadásait, és kontráit váltogatva hozva a dobogó tetejére állhatott. Egy kihagyott fordulóval végül ő is második lett az összesítésben.

Vasárnap a legfiatalabbak versenyeztek. Bagi Ádám 9 évesen élete első versenyén szerepelt, ráadásul rögtön egy korosztállyal feljebb, a 10-11 évesek között. A belépő jól sikerült. Ádám két győzelemmel a döntőbe verekedte magát, ahol kezdeményező készsége miatt a bírók őt találták jobbnak, így rögtön a dobogó tetejére állhatott, ami összesítésben a harmadik helyet érte.

Őt követte Bagosi Marianna, aki két nyert, és két döntetlen mérkőzésével a szerzett pontok számával került az élre. Győzelmével összesítésben elnyerte a liga abszolút bajnoka címet.

A +45 kg-os fiúknál a kilenc versenyző három hármas csoportban mérte össze tudását. Susányi Zoltán az első mérkőzésén megtorpant támadásai közben, míg ellenfele pontot csinált. A második meccsen már orvosolta ezt a hibát, meg is nyerte azt, de a csoportjából nem jutott tovább.

A másik csoportban Ruzsinszki Balázs képviselte a szarvasiakat, akinek ismét sikerült eladnia párat fejrúgásaiból, amivel bebiztosította a döntőbe jutását. Itt az első mérkőzését megnyerte, a másodikban azonban nem követte a megbeszélt taktikát, a győzni akarásban elkapta a hév, amit ellenfele többször is kihasznált. Balázs így a fordulót a második helyen zárta, azonban másik két győzelmével és harmadik helyével az összesítésben ligabajnok lett.

A nap utolsó kategóriájában Kemény Ákos lépett tatamira tízfős mezőnyben. Nagyon tudatosan versenyezve kihasználta ellenfelei hibáit, azokra kontrákkal válaszolva a hármas döntőbe került. Itt az első mérkőzést nem sikerült hoznia, azonban a másodikon hátrányból kiegyenlített és kezdeményezőkészsége miatt a végső győzelemre is esélyes volt, azonban az egyik bíró nem látta, hogy védte ellenfele ütését, és így pontot adott arra, így Kemény bronzérmes lett.

A szarvasiak eredményei. Első helyezettek: Bagi Ádám, Bagosi Marianna, Nagy Máté, Frankó Dániel (U21). Ruzsinszki Balázs a második helyen végzett, míg Kemény Ákos és a felnőttek között Frankó Dániel bronzérmet szerzett.

A négy forduló összesített eredményei alapján Bagosi Marianna, és Ruzsinszki Balázs az első helyet szerezte meg. Frankó Dániel és Nagy Máté másodikként zárt, míg Bagi Ádám és Tálas Bendegúz a harmadik helyen végzett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában