Olimpiatörténet

2021.02.13. 10:34

Tokióban és Mexikóvárosban is remekeltek a Békés megyei olimpikonok

Ismét olimpiára készül a világ. Csak remélhetjük, hogy a vírushelyzet végre lehetővé teszi, hogy újra összegyűljenek és megmérettessenek a legnagyszerűbb sportolók. Az eddigi 31 nyári olimpián több tízezernyi kiválóság veselkedett neki, hogy elnyerje az olimpiai aranyérmet, hogy dicsőséget szerezzen hazájának, hogy megmutassa képességeit a világnak. A résztvevők – és gyakran dicsőséget szerzők – között szép számmal voltak Békés megyei kötődésűek is. Sorozatunkban arra vállalkoztunk, hogy olimpiáról olimpiára számba vegyük őket. Az adatok a kutatások jelenlegi állását tükrözik.

Szigeti Csaba

XVIII. Nyári Olimpiai Játékok: 1964, Tokió

A vízipólósok Tokióban visszaültek az őket megillető királyi trónra. A csapatot a Békéscsabán született Boros Ottó, illetve a Kunágotán világra jött, 12 éves koráig a településen élt Pócsik Dénes is erősítette. Pócsik az olimpiákon nyert arany-, ezüst- és bronzérmet is, emellett Európa-bajnoki arannyal is gazdagította nem mindennapi gyűjteményét.

Az ugyancsak aranyérmet nyert labdarúgócsapat kapitánya pedig a Boroshoz hasonlóan Csabán született, de itt is nevelkedett, később nagyívű játékvezetői karriert befutott Palotai Károly volt.

Az 1964-ben, Tokióban olimpiai aranyat nyert csapat Pócsik Dénessel és Boros Ottóval (balról): Bodnár András, Pócsik Dénes, Mayer Mihály, dr. Kárpáti György, Boros Ottó, Max Ritter, a FINA elnöke, Gyarmati Dezső, Kanizsa Tivadar, Felkai László és Laky Károly kapitány

A tokiói magyar csapatban helyett kapott Such Ida atléta, valamint Simkó Imre is, mindketten Békéscsabán születtek és nevelkedtek. A gyomai tornász, Varga Lajos ezúttal is az utazó csapat tagja lehetett. Az Endrődön felcseperedő – bár Gyulán született – Varjú Vilmos már Rómában is indulhatott volna, ám az olimpia előtt lábát törte, így bár a hivatalos delegáció tagja volt, mégis csupán a lelátóról drukkolhatott társainak. Tokióban viszont a pályán is megmutatta, mit tud! Varjú a pályafutása során 2-szer nyert Európa-bajnoki aranyat, a tokiói olimpián pedig a dobogó harmadik fokára állhatott. (Súlylökésben, dobogón legközelebb a Békéscsabai AC atlétája, Márton Anita végzett –52 évvel később).

Bajkó Károly ugyancsak az utazó csapat tagja volt. Bajkó Békésen született, de korán elkerült a településről. Tizennégy évesen a Csepel igazolt birkózója lett. Tokióban ugyan még nem nyert érmet, ám mind Mexikóvárosból, mind Münchenből bronzéremmel távozott. Ami mindezt különlegesebbé teszi: az egyiket kötöttfogásban, a másikat szabadfogásban nyerte. Bajkó igen eredményes pályafutást tudhat magáénak, hiszen az Európa-bajnokságokon háromszor is ezüstérmet, egyszer pedig bronzérmet nyert.

Pócsik Dénes Európa-bajnoki aranyat is szerzett /Fotók: MTI-archív/

A hivatalos küldöttség tagja volt a Békésen született és nevelkedett Dr. Harmati Sándor dobóedző is. Tokió után négy esztendővel, Mexikóvárosban lett olimpiai bajnok Harmati korábbi tanítványa, a kalapácsvető Zsivótzky Gyula, illetve bronzérmes a diszkoszvető Kontsek Jolán. Harmati három olimpián (Tokió, Mexikóváros, München) segítette szakmai tudásával az atlétikai csapatot.

Érdekességképpen érdemes megjegyezni, hogy a 13. helyen végzett kosárlabda-válogatott tagja volt Haán András, aki a „Békéscsaba történetírójaként” ismert békéscsabai evangélikus lelkész, Haán Lajos közvetlen rokonságához tartozott. Haán András egyébként azon kevés sportemberek közé sorolandó, akik két különböző sportágban is olimpiai résztvevők tudtak lenni. 1976-ban vitorlázásban állt rajthoz, s lett 17. helyezett.

Bármily meglepő, a téli olimpiákat tekintve is találhatunk Békés megyei kötődést. S mivel ezen olimpiai ciklushoz tartozik a IX. Téli Olimpia (Innsbruck, Ausztria), ehelyütt illik beszámolni arról, hogy a II. világháború vége felé, 1945-ben Elekre költözött Budapestről a Gellér család, s néhány évig a településen is élt. A későbbiekben a család két tagja is olimpiai résztvevő lehetett (különben a négy fiú mindegyike síugró volt). Az idősebb, Gellér László első olimpiája az innsbrucki volt.

XIX. Nyári Olimpiai Játékok: 1968, Mexikóváros

Három olimpiai arannyal és négy további éremmel gyarapították a Békés megyei kötődésű sportemberek a magyar olimpiai csapat medáliagyűjteményét.

A Kondoroson született öttusakirály, Balczó András újra olimpiai bajnok lett csapatban, emellett ezüstérmes egyéniben. A dobogó legfelső fokán végzett labdarúgócsapatot erősítette Kocsis Lajos, aki később éveken át a Gyulai SE együttesében szerepelt. Ugyancsak a futballistákkal nyert aranyat az egykor Szarvason edzősködő, ám ekkor még a Salgótarjáni TC-ben játszó Szalay Miklós.

Boros Ottó Békéscsabán született

További dobogósaink: Csermely József a kormányos nélküli evezős négyessel ezüstérmes lett. Csermely Békésen nőtt fel, a Körös-parti városban töltötte gyermekkorát. Pócsik Dénes a vízilabdázókkal ezúttal bronzérmet nyert. Ugyancsak bronzérmes lett Bajkó Károly birkózó a kötöttfogásúak mezőnyében.

Az atlétákat három Békés megyei is erősítette. Faragó János diszkoszvető Csanádapácán született, míg Ivanov Dragán hármasugró Orosházán jött a világra. Nem mellesleg mindketten egykor orosházi diákok voltak. Mindemellett ne feledkezzünk meg a korábban már említett Varjú Vilmos súlylökőről sem, aki Mexikóvárosban is az indulók között lehetett.

A kutatások jelenlegi állása szerint két olyan sportember volt jelen Mexikóvárosban, aki Békéscsabához kötődik: Gedó György ökölvívó és Kis-Tóth Sándor tornász. Az előbbi gyermekkorát töltötte Csabán, az utóbbi a városban született, de még csupán egyéves volt, amikor vasutas édesapját áthelyezték Debrecenbe.

A hivatalos küldöttség tagja volt dr. Sántha Lajos, a tornászok szövetségi kapitánya, és dr. Harmati Sándor atlétaedző. A férfi úszócsapat vezető edzőjeként volt delegált Kolossa István, a Gyulai SE úszó szakosztályának későbbi szakembere.

A téli olimpián – Innsbruck után – Grenoble-ban (Franciaország) is rajthoz állt a gyermekkorában Eleken élő Gellér László, csakúgy, mint öccse, a Békés megyei településen született, s néhány esztendeig ott is élő Gellér Mihály.

A testvérpár 1968-as indulása óta nem jutott ki olimpiára magyar síugró.

Palotai Károly labdarúgó

Békés megyei vonatkozású eredmények az 1968-ban Mexikóvárosban tartott ötkarikás játékokon

BAJKÓ KÁROLY (birkózás): 3. helyezett kötöttfogásban; váltósúly (78 kg); 10. helyezett szabadfogásban, a 4. fordulóban kiesett (holtverseny); váltósúly (78 kg).

BALCZÓ ANDRÁS (öttusa): olimpiai bajnok az öttusacsapat tagjaként (14.325 pont – a csapat további tagjai: dr. Móna István, dr. Török Ferenc); 2. helyezett egyéniben (4953 pont).

CSERMELY JÓZSEF (evezés): 2. helyezett kormányos nélküli négyesben (6:43,64).

FARAGÓ JÁNOS (atlétika): 16. helyezett diszkoszvetésben, 56,00 m-rel, a selejtezőben kiesett.

GEDÓ GYÖRGY (ökölvívás): helyezetlen, az 1. fordulóban sérülés miatt leléptették (papírsúly, 48 kg).

IVANOV DRAGÁN (atlétika): 27. helyezett hármasugrásban, 15,61 m-rel, a selejtezőben kiesett.

KIS-TÓTH SÁNDOR (torna): 13. helyezett a magyar csapat tagjaként (535,25 pont); 33. helyezett korláton (18,75 holtverseny); 49. helyezett lóugrásban (18,20, 5-ös hv.); 61. helyezett műszabadgyakorlaton (17,80, 5-ös hv.); 71. helyezett lólengésben (17,30 hv.); 77. helyezett egyéni összetettben (105,60 hv.); 85. helyezett nyújtón (17,70, 3-as hv.); 103. helyezett gyűrűn (15,85).

KOCSIS LAJOS (labdarúgás): olimpiai bajnok a magyar csapat tagjaként (a csapat további tagjai: Básti István, Dunai II. Antal, Dunai Lajos, Fatér Károly, Fazekas László, Juhász István, Keglovich László, Menczel Iván, Nagy László, Noskó Ernő, Novák Dezső, Páncsics Miklós, Sárközi István, Szalay Miklós, Szarka Zoltán, Szűcs Lajos).

PÓCSIK DÉNES (vízilabda): 3. helyezett a magyar vízilabda-válogatott tagjaként.

SZALAY MIKLÓS (labdarúgás): olimpiai bajnok a magyar csapat tagjaként (a csapat tagjait lásd Kocsis Lajosnál.)

VARJÚ VILMOS (atlétika): 13. helyezett súlylökésben, 18,86 m-rel, a selejtezőben kiesett.

Téli olimpia, Grenoble (1968): GELLÉR LÁSZLÓ (síugrás): 19. helyezett nagysáncról (191,3); 34. helyezett középsáncról (189,6).

GELLÉR MIHÁLY (síugrás): 56. helyezett nagysáncról (137,8); 58. helyezett középsáncról (129,0).

Békés megyei vonatkozású eredmények Tokióban

BAJKÓ KÁROLY (birkózás):

11. helyezett szabadfogásban, a 3. fordulóban kiesett, 4-es holtverseny; váltósúly (78 kg).

BOROS OTTÓ DR. (vízilabda): olimpiai bajnok a magyar csapat tagjaként (a csapat további tagjai: Ambrus Miklós, Bodnár András, Dömötör Zoltán, Felkai László, Gyarmati Dezső, Kanizsa Tivadar, dr. Kárpáti György, Konrád János, Mayer Mihály, Pócsik Dénes, Rusorán Péter).

PALOTAI KÁROLY (labdarúgás): olimpiai bajnok a magyar csapat tagjaként (a csapat további tagjai: Bene Ferenc, Csernai

Tibor, Farkas János, Gelei József, Ihász Kálmán, Katona Sándor, Komora Imre, Nógrádi Ferenc, Novák Dezső, Orbán Árpád, Szentmihályi Antal, Szepesi Gusztáv, Varga Zoltán).

PÓCSIK DÉNES (vízilabda): olimpiai bajnok a magyar csapat tagjaként (a csapat tagjait lásd Boros Ottónál!)

SIMKÓ IMRE (sportlövészet): 19. helyezett nagyöbű puska, lövésben, összetett, 300 m, 1099 kör.

SUCH IDA (atlétika): 7. helyezett a 4 x 100 m-es női váltóval (45,2).

VARGA LAJOS (torna): 9. helyezett a magyar csapat tagjaként (555,70 pont); 14. helyezett nyújtón (19,05 pont); 35. helyezett egyéni összetettben (111,10); 38. helyezett műszabadgyakorlaton (18,55); 45. helyezett korláton (18,65); 46. helyezett gyűrűn (18,30); 60. helyezett lólengésben (18,15); 100. helyezett lóugrásban (18,40).

VARJÚ VILMOS (atlétika): 3. helyezett súlylökésben (19,39 m).

Téli olimpia, Innsbruck (1964): GELLÉR LÁSZLÓ (síugrás): 34. helyezett nagysáncról (187,40); 42. helyezett középsáncról (189,50).

Olvassa el alábbi cikkünket is!

https://www.beol.hu/sport/helyi-sport/bekes-megyei-sportolok-eredmenyei-az-olimpiakon-iii-resz-3661828/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában