lovassport

2021.01.31. 08:51

Már tervezgetnek a Mezőhegyesi Ménes SE sportolói

Se a zordabb időjárás, se a Covid-járvány nem szegi kedvét a lovasoknak. Két tehetséges fiatal, a Mezőhegyesi Ménes SE sportolói már tervezgetik az idei versenyszezont. Lustyik Fanniról és Bohák Evelinről egy novemberi siker kapcsán cikkezett a sajtó. Megkerestük őket.

Csete Ilona

Lustyik Fanni az idei versenyeken szeretne előrelépni

Balatonvilágosi sikert ért el a két lovas: Lustyik Fanni Gidran XXVII-43 (Kartel) nevű fedezőménnel a díjlovagló championátus döntőn vett részt, összevont U25 kategóriában két M szintű lovas mögött bronzérmet szerzett, az L kategória felnőtt championátusát pedig megnyerte. Klubtársa, Bohák Evelin második lett a díjlovas championátuson. Csapatban pedig a délmagyarországi együttessel lettek másodikok.

A Mezőhegyesen élő Fanni elmesélte, 7 éves lehetett, amikor először lóra ült Kondoroson, a Betyár napokon.

– Egyből beleszerettem ezekbe a 4 lábú patásokba. Telt s múlt az idő, idősebb lettem, heti egy alkalommal már lovagoltam Kondoroson. Amikor középiskolát kellett választani, anyukám felhívta a figyelmem a mezőhegyesi iskolára. Elmentem, megnéztem, s nem volt bennem több kérdés. Beleszerettem. 3 évig lótartó és -tenyésztő szakon, utána egy évig tanultam mint belovagló.

Lustyik Fanni az idei versenyeken szeretne előrelépni

Fanni a szakmunkásvizsgák megszerzését követően öt hónapig Romániában a szabadon idomítást tanulta, majd lovagolt Nyíregyházán.

– Megszereztem a rajten-gedélyvizsgámat díjugratásból. A szívem viszont hazahúzott a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdasághoz. Itt vagyok csikóbetanító, s emellett versenyzem díjlovaglóként 2019 óta. Gidran XXVII-43 Kartellal, Mezőhegyes Nonius-14 Vezérrel és Gidran-26 Kenderessel szép eredményeink vannak. Abban az évben a legemlékezetesebb sikeremet Kartellal értem el Mezőhegyesen, a Békés megyei döntőn, mint győztes. Tavaly Kartellal 11 alkalommal állhattam a dobogó legmagasabb fokán. A legemlékezetesebb Balatonvilágos: champion felnőtt bajnokok lettünk L osztályban. A 2021-es évet bizakodva várjuk. Az a cél, hogy egy szinttel feljebb lépjünk, az M osztályba, s hogy ígéretes fiatal lovainkkal megkezdjük a versenyzést is.

Az orosházi Bohák Evelin családjában öröklődött a lovak iránti vonzalom. Édesapja és nagyapja is kitűnő lovas volt. Evelin is Mezőhegyesen, a középiskolában a szakma kiváló tanulójaként vizsgázott. Ott kezdte tanulni a díjlovaglást, s máig Zurbaran nevű lovával edzenek és versenyeznek Orosházán, de mezőhegyesi színekben. Ő 2017-ben tett díjlovas rajtengedélyvizsgát, 2019-ben kezdett versenyezni. Emlékezetes számára az első verseny.

– Zurbaran nevű lovammal Mezőhegyesen mutatkoztunk be győzelemmel, amit azután többször megismételtünk. Az országos díjlovasverseny két napjára is jó szívvel gondolok, egyéni felnőttkategóriában ezüstérmet szereztem. Az évet a Békés megyei díjlovasbajnokságban megszerzett 3. hellyel zártam.

Bohák Evelin Zurbaran nevű lovával ért el szép sikereket

Evelin Orosházán, a Táncsics gimnáziumban dolgozik, ahol támogatják sportolói törekvéseit. 2020-ban Mezőhegyesen, Kaposváron, az orosházi, augusztus 20-ai lovas programon is bemutatkozott. No és Balatonvilágoson!

– Egész évben erre a versenyre (is) készültünk. A championátuson sikerült egy győzelmet, egy negyedik helyet szereznem, így összetettben lettem második, csapattársam, Lustyik Fanni mögött. Csapatban is a dobogó 2. fokára állhattam sporttársaimmal. Nem maradt sok idő a pihenésre, 2021-ben lovammal folytatjuk a felkészülést. Idén a szentesi Wonderland Lovasfarmon kapok meg ehhez minden segítséget. Lovam tehetséges, a hét hat napján edzésben van, ahogy én is. Mindent megteszünk azért, hogy feljebb jussunk a ranglétrán, az M osztályba. Nem vagyunk türelmetlenek, fegyelmezetten dolgozunk a sikerért.

Díjlovaglás: a lovassportok királynője

A díjlovaglás a lovassportok egyik szakága, amit sokan a lovassportok királynőjének tartanak, másrészt a ló kiképzésének egyik módja. Díjlovasversenyeket rendeznek a kezdőtől egészen az olimpiai szintig. A magas fokon kiképzett díjló bízik lovasában, és a gyakorlott lovas legkisebb jelzésére készségesen, nyugodtságát, elengedettségét, könnyedségét megőrizve hajtja végre a tőle megkívánt mozdulatot. A különböző szintű díjlovasversenyeken az idomítás sikeréről szabályos díjlovas négyszögben az előre meghatározott mozdulatsorokból álló feladatok végrehajtásával adnak számot a versenyzők. A díjlovas bírók a feladat szintjének megfelelő objektív elvek alapján nullától tízig terjedő skálán értékelnek minden előírt mozzanatot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában