karate

2020.12.03. 08:06

A megyei harcművészek felveszik a kesztyűt

A koronavírus-helyzet „eldurvulása”, a megfékezés érdekében hozott szigorú intézkedések – ahogyan ez várható is volt – kedvezőtlenül érintették a legtöbb sportág, többek között a harcművészek életét is. Ez alól a Békés Megyei Harcművész Szövetség tagjai sem voltak kivételek.

Verasztó Lajos

Az iskolai tornatermek már korábban bezártak, majd a művelődési intézmények, kultúrházak is, amelyek eddig lehetőséget biztosítottak a kluboknak az edzésre.

Azok az egyesületek, amelyek önálló edzőteremben dolgoztak, az igazolt versenyzőiknek továbbra is tarthatnak edzést – a járványügyi szabályok szigorú betartásával. A tavaszi járványidőszakból jól ismert megoldások ismét jelentkeztek – tudtuk meg Gregor Lászlótól, a Békés Megyei Harcművész Szövetség elnökétől.

A kondorosi sportolók a tavaszi időszakban részt vettek az online versenyeken /Beküldött fotó/

Verseny híján előtérbe került az önálló edzés, az övvizsgákra történő felkészülés. Van, ahol az online oktatás ismét előtérbe került – jobb híján. Mások már a jövő évet készítik elő edzéseikkel. Mivel még mindig nem értük el a járvány tetőzését, alapvető változásokra egyelőre nem lehet számítani. A Békés Megyei Harcművész Szövetség már tavasszal is igyekezett gyorsan alkalmazkodni a váratlan, sohasem látott nehézségekhez. Hiszen: „a vírus legyőzheti a harcművészt, de a harcművészetet soha!”

A formagyakorlatban versenyzők nemzetközi online megmérettetéseken vehettek részt. Ez még most is elérhető, de edzéslehetőség híján nincs értelme elindulni a versenyen. Az otthonról beküldött videófelvételes, online rúgásgyorsasági verseny sikert aratott, még megyén kívüli versenyzők is jelentkeztek rá. A mostani helyzet azzal súlyosbodott tavaszhoz képest, hogy az edzéslehetőségek beszűkültek.

A szabadtéri edzéseknek a mínuszba forduló téli időjárás korlátot szab, a fertőzésveszély megnőtt.

A koronavírus miatt a legtöbb harcművészszövetség felfüggesztette vagy korlátozta a versenyeket. A versenyzőt, főképpen ha utánpótláskorú, nagyon nehéz a rendszerben tartani, ha nincs megmérettetés, és nem megjósolható, mikor lehet legközelebb versenyt rendezni. A klubok jelentős része ­szünetelteti tevékenységét.

Ezért hirdette meg a Békés Megyei Harcművész Szövetség a HHV Kupát, vagyis a Harcművész Házi Verseny Kupát a szövetség tagjai részére. A mérkőzéseket folyamatosan az edzések keretében lehet megrendezni a kluboknál (például az edzés végi gyakorlóküzdelmek során), csak az adott csoport tagjainak, így nincs keveredés más klubok versenyzőivel.

A cél a versenyzők motivációja, a versenyhangulat fenntartása.

A szabályrendszer: semi-contact stop, félerős, minden érvényes találatnál megáll a küzdelem, s ahol engedélyezett találati felület a comb is. Ebben a szabályrendszerben gyakran rendeznek súlycsoport nélküli versenyeket is, hiszen itt a legkisebb a sérülésveszély. A korcsoportok: 8-9 évesek: gyermekkorosztály, 10-11-12 évesek: serdülők. A 13-14-15 évesek az ifjúsági, a 16-17-18 évesek a junior, míg a 19 év és azon felüliek a felnőtt­ kategóriában mérhetik össze tudásukat. Mindenki annyi évesnek számít, amelyik életévét 2020-ban betöltötte, vagy betölti, s ennyi évesnek minősül, amíg ez a versenysorozat megy, így jövőre is. A mérkőzéseknél a győztes két, a vesztes egy pontot kap. Javasolt küzdőidő kettő perc. Az eredményeket megjelenteti a szövetség, és vezeti majd a tabellát.

Amikor majd lecsendesedik a járvány, kevesebb lesz a korlátozás, akkor a csoportgyőzteseket meghívják egy zárt körű döntőre, s mellé meghívják azt az első két versenyzőt az adott korosztályból, akik nem csoportgyőztesek, de a legtöbb pontot szerezték. A döntők győztesei kis kupát, érmet, oklevelet kapnak, az érmesek érmet és oklevelet, a csoportküzdelmekben részt vevők pedig oklevelet kapnak a versenysorozat végén.

A legeredményesebb klub egy nagy kupát kap majd oklevéllel.

A mérkőzések egyébként már megkezdődtek, eddig öt csoportban már létre jöttek a mérkőzések. Remélhetőleg többen is bekapcsolódnak a versenysorozatba, és ez is segít a járvány elviselésében. Az eredményekről folyamatosan hírt ad majd a Békés megyei szövetség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában