vívás

2020.11.09. 15:13

Gachályi Gréta veretlenül lett az Olimpici GP legjobbja

A Magyar Vívó Szövetség vezetése szigorú döntéseket hozott annak érdekében, hogy a legfiatalabb korosztályok is versenyezhessenek. A párbajtőrözők Olimpici Grand Prix elnevezésű versenysorozata a 2020-21-es szezonban is Hajdúhadházon kezdődött el. A serdülő lányok versenyét békéscsabai vívó, Gachályi Gréta nyerte.

Gajdács Pál

Gachályi Gréta és edzője, Galli Zsolt /Beküldött fotók/

A nemzetközi szinten is magasan jegyzett versenyen a járvány miatt ezúttal nem vehettek részt külföldiek, a legkisebbek, a Törpicik versenyét eltörölték, és a szövetségi döntés következtében mindenki csak a saját korosztályában versenyezhetett, megszűnt tehát a lehetőség, hogy a fiatal vívók az egy-két évvel idősebbek között is vívhassanak. Sokan voltak, akik nem vállalták a kockázatot, és nem indították el versenyzőiket, illetve néhányan karanténban vannak. Így fordulhatott elő, hogy a korábbi években tapasztalt 700-800 versenyző helyett alig 200-an léptek pástra a három nap alatt.

Gachályi Gréta a dobogó tetején

A békéscsabai Alföld Vívó Akadémia fiataljai közül Gachályi Gréta szerepelt a legjobban. A körmérkőzések után, remek találatarányának köszönhetően az első helyen jutott fel az egyenes kieséses táblára. A kis létszám következtében egyetlen győzelem is elég volt a nyolcas döntőbe jutáshoz. A diósgyőri Herendi kissé ráijesztett, és meglepően kemény ellenfélnek bizonyult. Gréta egyetlen találatra volt a vereségtől, de nagyot küzdve kiegyenlített, majd a hosszabbításban a győztes találatot is bevitte.

A pécsi Jakobi legyőzése sem volt egyszerű, de ezt a feladatot is megoldotta az ifjú tehetség. A nagydöntő már örömvívást hozott, a Balaton Vívóklub versenyzője, Szalma ellen szebbnél szebb találatok estek. A 15:6 arányú győzelem azt jelentette, hogy Gréta veretlenül nyerte az idény első olimpici versenyét a serdülő korosztályban.

Gachályi Gréta és edzője, Galli Zsolt /Beküldött fotók/

A fiatalabb csabai pengeforgatók közül Petrovszki Áront illeti dicséret, aki a gyerek korosztály nyolcas döntőjébe verekedte magát, s ott is remekül helytállt, egyetlen találat választotta el attól, hogy a dobogóra is felállhasson. Végül a 6. helyen fejezte be a versenyt.

Pataki Anna is jól szerepelt, ő gyerek lányok mezőnyében lett tizenhatodik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában