vívás

2020.11.27. 10:58

Az olimpiai bajnoktól sem ijed meg Gachályi Gréta

Kifogyhatatlan a tehetségekből a békéscsabai Alföld Vívó Akadémia: Szabó Réka, Petri Renáta és Kazár Dóra – hogy csak a közelmúlt legjobbjait említsük – után máris jelentkezik a következő generáció, amely egyelőre még csak a hazai versenyeken mutogatja oroszlánkörmeit, de ha töretlen marad a fejlődés, a világversenyek színpadára is kiléphet. Gachályi Gréta is szép jövő előtt áll, az őszi viadalokon több figyelemre méltó eredményt ért el.

Gajdács Pál

Gachályi Gréta ha így fejlődik, szép jövő előtt áll /Fotó: AVA/

Az Olimpici országos bajnokságon még újoncként ezüst-, a serdülőcsapattal aranyérmes, győzött az Olimpici Grand Prix őszi első versenyén a serdülőknél, de a kadetteknél is volt már nyolcas döntőben a Magyar Kupában.

– Az édesapja hívott fel még tavaly tavasszal, hogy átjöhetnének-e Hódmezővásárhelyről heti két-három alkalommal hozzánk egy-egy iskolázás erejéig. Átjöttek, a munka bejött neki, majd szintén ők vetették fel, hogy átvennénk-e a szakosztályunkba. Miután megbeszélték a hódmezővásárhelyi egyesülettel, leigazoltuk – elevenítette fel Gachályi Gréta Békéscsabára kerülését Galli Zsolt, az AVA vezetőedzője.

A tapasztalt szakember szerint bármilyen ügyes is valaki, arra nem lehet számítani, hogy ilyen hamar jönnek az eredmények.

– Grétának jó az idegrendszere, nem fél, odaáll a pástra és teszi a dolgát. Nagy a versenyhiánya, ezért olykor még a felnőttek között is elindítjuk. Jellemző, hogy az olimpiai bajnok Szász-Kovács Emesétől sem ijedt meg, csak egy tussal kapott ki, a válogatott Nagy

Kingát pedig legyőzte. Rengeteg tartalék van benne, már most széles a támadórepertoárja. Magas lány, de még sokat kell erősödnie.

Mindent alárendelt a vívásnak, de közben másra is odafigyel, hiszen kitűnő tanuló. Hatalmas kincs a megtalálása!

Ismerték a békéscsabai eredményeket, a szülők is tudták, hogy nem választanak rosszul, ha megismerkednek az akadémiai élettel.

Gachályi Gréta ha így fejlődik, szép jövő előtt áll /Fotó: AVA/

– Egy éve tőröztem Hódmezővásárhelyen, amikor úgy döntöttünk, hogy átigazolunk Békéscsabára. Első látásra szimpatikus volt Zsolti bácsi és azóta is minden nap átjárunk. Hamar megtaláltam a helyemet Békéscsabán, jó baráti kapcsolatot ápolok a társaimmal is, és jól érzem magam a jó hangulatú edzéseken – mindezt már a 14 éves Gachályi Gréta mondja, aki szerint a mindennapos munka, a szorgalom és a kitartás meghozza a gyümölcsét.

– Rengeteget dolgozunk Békéscsabán, így jönnek is az eredmények. Nem volt nehéz az átállás tőrről párbajtőrre, mivel a tőr a vívásban alapfegyvernem, mindenki azzal kezdi. A Békéscsabára kerülésem előtt egy évig tőröztem, ami elegendőnek bizonyult ahhoz, hogy megismerkedjem a vívással.

Gréta szerint azzal csak nyerhet, ha az idősebbek ellen is vív.

– Nincs lehetetlen, mindenkinek lehet rosszabb napja, így mindenkit le is lehet győzni. Azzal nem kell foglalkozni, hogy valaki nagyobb rutinnal rendelkezik, mindig higgadtnak kell lenni a páston.

– Ha legyőzöm a nálam sokkal rutinosabbakat, nagy dolog, ha nem, akkor is fontos tapasztalatokkal gazdagodom – teszi hozzá.

Amikor a távlati terveiről érdeklődöm, azt mondja, nem akar nagyon előrenézni.

– Mindig a következő versenyre figyelek, hogy ott szerepeljek jól. Mivel a vívásban nem állt le az élet, szinte minden hétvégére jut egy verseny, a következő egy felnőtt megmérettetés lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában