Hegyifutás

2020.05.26. 08:58

Titánok közé került a futó

A koronavírus-járvány miatt 2020-ban az összes világkupafutamot törölték a hegyifutóknál, s bár néhány nemzetközi verseny őszi megrendezésére van remény, az idén befektetett munka e szakág képviselőinél is „kukába” került. Az atlétikával Gyulán megismerkedő Szabó Sándor számára különösen fáj ez.

G. P.

Szabó Sándor a tavalyi parádés versenyidénye után 2020-ban még a világkupán elért abszolút nyolcadik helyet is megfejelte volna.

– Azzal, hogy bekerültem a legjobb tíz közé, a kiemelt futók között tartanak számon – mondta a 27 éves futó. – Ezért is sajnálom nagyon, hogy idén lefújták a világkupaversenyeket, mert azt hiszem, beverekedhettem volna magam a top ötbe.

Szabó Sándort a közelmúltban beválasztották a Magyar Futósport Egyesület (MFE) által létrehozott Titans of Hungary közösségbe. Az MFE kötelékébe tavaly csatlakozó futó szerint ez azért is lényeges momentum, mert a „titánok” azon kiemelt sportolók közösségét jelenti, akiket minden évben az eredmények és más sportolói szempontok összessége alapján választanak ki.

Szabó Sándor otthonosan érezte magát a hegyek között, ősszel már újra versenyezne

– Az MFE külön szakágakban is foglalkoztat sportolókat, azokon belül is külön szakosztályvezetőkkel és csapatkapitányokkal dolgozik. Megtiszteltetés, hogy megválasztottak a terepfutó szakosztály csapatkapitányának. A Titans of Hungary e csapat kiemelt sportolóiból áll össze, akiket az elért eredményeik alapján választanak ki. Idén én is megkaptam a bizalmat, és a célom az, hogy a jövő évben is bent tudjak maradni. Azért is fontos ez, mert a Titans of Hungary sportolói nagyobb támogatásban részesülnek. Az én sportomban minden önköltséges, külföldi versenyek esetében pedig jelentős kiadásokról van szó. Csapatkapitányként pedig az a célom, hogy minden országos bajnokságon tudjunk csapatot kiállítani, ráadásul olyat, amelyik elég erős ahhoz, hogy felvegye a versenyt az élmezőnnyel.

Szabó aktív tagja a World Mountain Running Association (WMRA) csapatának, ami egyfajta tanácsadói szerepkört is betölt.

– A WMRA önköltséges alapon működik, vezetői nem kapnak pénzt a munkájukért. Úgy gondolom, hogy a WMRA berkein belül figyelembe veszik az atléták alkotta közösséget is, melynek jómagam is tagja vagyok. Legutóbb engem is megkérdeztek, mi a véleményem a szakág jelenlegi helyzetéről. Elmondtam, hogy milyen fejlesztéseket látnék időszerűnek, így például hasznos lenne, ha lehetnének élő közvetítések a versenyekről, készülhetne több videóinterjú, és a WMRA weboldalát is érdemes lenne modernebbé tenni – újságolta a kiváló hegyifutó.

Szabó Sándor már javában készül az őszre tervezett versenyekre, különösen az egyik világkupahelyszínen, Milánóban megrendezendő viadalra.

– Már le is foglaltam a repülőjegyet. A külföldi versenyek a különleges helyszínek, a terepviszonyok miatt lényegesek. Aszfalton, utcán, mezein is futottam már, de alföldi gyerekként én elsősorban hegyifutónak tartom magam. E szakágban már sikerült elérnem valamit, büszke vagyok a tavaly az egyik legnépesebb, több ezer futót felvonultató svájci világkupafutamon elért egyéni rekordomra, amikor 31 kilométert teljesítettem a 2200 szintkülönbségű pályán. Ezt szeretném majd a jövőben mihamarabb túlszárnyalni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában