idegenlégiósok - videóval

2020.03.23. 11:05

Több játékos is itt ragadt

A világméretű koronavírus-járvány az élet szinte egyetlen területére sem volt tekintettel, így a sportvilágra sem. A különböző sportági szövetségek vagy meghatározott időre felfüggesztették a bajnokságot, vagy – mint történt az a kosárlabdázóknál – befejezettnek nyilvánította azt. Összeállításunkban annak igyekeztünk utána járni, hogy mi a helyzet megyénk élcsapatainak idegenlégiósaival, külföldi szakembereivel?

G. P.

20200308 Békéscsaba Röplabda Extraliga alapszakasz, női mérkőzés: Swietelsky - Békéscsabai Röplabda SE-Hungast Haladás Képen: KLARIC KARLA #18 Fotó: Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

Fotó: Imre György

A Magyar Röplabda Szövetség május 15-ig felfüggesztette a bajnokságot, amellyel a gyakorlatban véget ért az idény.

A Békéscsabai RSE-nél előbb három nap szabadságot kaptak a játékosok, majd a helyzet fokozódásával gyakorlati lépéseket is tettek a játékosok ügyében.

Mivel Szerbiában fokozták a készültséget (kijárási tilalom van érvényben), így a BRSE szerb játékosa, Tanja Grbics még az utolsó pillanatban, csütörtökön elutazott Békéscsabáról.

– Feladónkkal rendeztünk minden adminisztratív kérdést (közös megegyezéssel felbontottuk szerződését), majd a munkatársaink elvitték a határhoz, ahol már várta családja. Milagros Collar pénteken este repült el Budapestről a Bukarestben élő vőlegényéhez – tájékoztatta hírportálunkat Baran Ádám, a BRSE elnöke.

Mivel a spanyol átlónak nem volt lehetősége elköszönni a szurkolóktól, egy videóüzenetben tette meg ezt a klub hivatalos közösségi oldalán:

– Eljött a búcsúzás ideje, rossz, hogy ilyen módon, ebben a helyzetben kell elköszönni, de boldog vagyok, hogy a BRSE csapatának tagja lehettem, boldog vagyok, hogy megismerhettelek titeket! Remélem, hogy találkozunk még! Köszönök mindent! – mondta.

– Horvát válogatott sportolóink, Karla Klaric és Mia Jerkov várják az otthoni híreket, de hamarosan ők is elindulnak haza, a klub engedélyével. A vezetőedző, Vasja Samec Lipicer és családja még Magyarországon tartózkodik, hiszen ezekben a napokban tetőzik a járvány Szlovéniában – tette hozzá a csabai klub elnöke.

Karla Klaric (18) és edzője, Vasja Samec Lipicer sem utazott haza Horvátországba /Fotó: BMH-archív / Imre György/

A legdrámaibb helyzet talán Olaszországban van jelenleg, melyről a BRSE statisztikusa, Antonio Ferrari beszélt:

– Fájó szívvel nézem az otthon történteket, szerte Itáliában már rengeteg halálos áldozata van a vírusnak. Természetesen aggódom a családomért, napi szinten beszélek Rómában élő szüleimmel és bátyámmal. A héten dőlt el, hogy vége a magyar bajnokságnak, így itt vagyok Békéscsabán, családom kérte, hogy maradjak is itt, jelenleg ez sokkal biztonságosabb. A BRSE vezetése rendkívül korrekt volt, jelezték, hogy bármiben segítenek. Bízom benne, hogy hamarosan enyhül a helyzet és mielőbb viszontláthatom szeretteimet. Sokszor mondtam már, hogy Róma mellett, nekem Békéscsaba a második otthonom, megszerettem a várost és a klubot, amelyhez három éve tartozom. Jelenleg nem tudni, hogy mit hoz a jövő, remélem, mielőbb konszolidálódik a helyzet – mondta a kiváló olasz szakember.

Az Orosházi FKSE férfi együttesének szerb légiósai, Szlavo Szlavuljica és Igor Mrsulja még a határzárás előtti utolsó pillanatban haza tudtak menni Szerbiába.

Rosszabbul járt a grúz válogatott Tejmuraz Ordzsokinidze és a török nemzeti csapat kapusa, Yunus Özmusul. Mindketten a családjuktól távol, Orosházán várják a járvány lecsendesedését.

– Úgy volt, hogy a grúz játékosunk április 2-án utazik haza repülővel, ám Grúziában időközben lezárták a repülőteret, minden járatot töröltek, így nem tudott útra kelni. Szintén Orosházán tartózkodik még a török kapusunk is. Próbálunk nekik segíteni a hazajutásban, de sok lehetőségünk nekünk sincsen – mondta hírportálunknak Vajer Tamás klubelnök. Megtudtuk még, hogy a montenegrói vezetőedzőt, Ratko Djurkovicsot visszafordították a horvát határról, ő végül repülőgéppel jutott haza.

Csabán maradtak a szerbek

A Békéscsabai Előre Női Kézilabda SE szerb játékosai Békéscsabán ragadtak.

– Nem tudtak hazamenni, így Ivana Mitrovics, Aleksandra Vukajlovics és Jelena Agbaba is a megyeszékhelyen várakozik. Hozzájuk hasonlóan az ukrán válogatott, Balog Judit is – tudtuk meg Petrovszki Györgytől, az Előre NKSE technikai vezetőjétől. – Egyelőre nem tudjuk, hogy mi lesz. Mivel csapatedzések nincsenek, így minden játékos a Horváth Roland vezetőedző által kiadott egyéni edzésrend szerint készül, otthon, vagy amennyire lehetséges, a szabadban.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában