Torna

2019.11.17. 19:33

Szujó Hanna: szeretnék kijutni az Európa-bajnokságra

Szujó Hanna Harangozó Ildikónál kezdte tornász pályafutását, aztán a későbbiek folyamán, a negyedik osztály után átkerült Zsilinszki Tündéhez és Petrovszki Pálhoz. Kijelenthetjük: egy nagyon tehetséges tornászlányról van szó. Szujó Hanna és volt edzője mesélt hírportálunknak a tornász idei eredményeiről, a versenyekről és a jövőbeni tervekről, célkitűzésekről.

Tóth Nikolett

Szujó Hanna /Archív felvétel/

Fotó: Gajdács Pál

Hanna a tavalyi évben az Olimpiai Reménységek Versenyével tette fel az i-re a pontot, hiszen egyéni összetettben győztes lett. Ilyen előtte nem nagyon fordult elő, hogy magyar tornász állhatott fel a dobogó legfelső fokára. Ezek után nagy reményekkel, tervekkel vágtak neki az idei évnek. Két világversenye volt ebben az évben amire edző igyekeztek minél jobban felkészíteni a Hannát. Az egyik a Junior Világbajnokság volt, amit első alkalommal rendeztek meg Győrben, a másik pedig az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál.

Szujó Hanna és volt edzői, Zsilinszki Tünde és Petrovszki Pál /Archív felvétel/

– Különböző állomások voltak az év elején, új talajkoreográfia készült neki. Arra készültünk hogy ebben az évben már azzal fog indulni és az előző versenyek alapján ez fokozatosan tisztulni és szépülni fog majd. Természetesen új elemeket az első válogatott versenyen ki is próbáltunk, de még nem minden sikerült, így a Matolay emlékversenyen harmadik helyezést ért el. Ezek után egy kicsit taktikáztunk, hogy melyik az az elem, ami belefér még, hogy újítsunk és minél jobban helyt tudjon állni a versenyeken, mert itt a tornában egy rontás egy pont mínuszt jelent – árulta el Szujó Hanna volt edzője, Zsilinszki Tünde.

Az új koncepciót Trnavában próbálták ki, ahol csak a legjobb hat válogatott tornász indulhatott a versenyen. A megmérettetésen összetettben harmadik lett (gerendán első, ugráson második, talajon harmadik helyezett). Aztán Portugáliában, Portóban a második válogató versenyén összesítésben a második helyen végzett, ezáltal kivívta a jogot, hogy a Junior Világbajnokságon és az Európai Olimpiai Ifjúsági Fesztiválon is részt vegyen.

– Június végén a győri junior világbajnokságon nagy örömünkre ő volt a tornász világbajnokság arca, ez nagy megtiszteltetés volt számunkra. Új ugrással mutatkozott be, ami nagyon jól sikerült, nagyon kevés technikai levonással hajtotta végre a gyakorlatát. A talajgyakorlata is nagyon szépen sikerült, ezáltal mi nagyon elégedettek voltunk a teljesítményével.

Szujó Hanna /Archív felvétel/

– Talán az volt az első félévben a rossz, hogy a vébén kétszer is leestem a szerekről és ezért nagyon izgultam, hogy ott tudok-e lenni az EYOF-on. De szerencsére sikerült és ott lehettem az olimpiai fesztiválon, ahol ezeket a rontásokat sikerült kijavítanom és bejutottam az összetett fináléba is – árulta el Szujó Hanna.

Az Európai Ifjúsági Olimpiára Fesztivállal tette fel ebben az évben az i-re a pontot, ugyanis bejutott a 24-es összetett döntőbe és ott a tizenhatodik helyen tudott végezni.

– A mesterfokú volt a következő állomás, ahol megint csak rontottam, de onnan az a pozitív élményem volt, hogy bejutottam ugráson és talajon is a döntőbe és ugráson dobogós helyet értem el.

Beküldött fotó

A hétvégén a Torna Club Békéscsaba 15 esztendős tornásza Budapesten a Leány IFI Szerbajnokságon mérettette meg magát, ahol kiválóan versenyzett hiszen mind a négy szeren kiemelkedő eredményeket ért el. Ugrásával és korláton bemutatott gyakorlatával felállhatott a dobogó legfelső fokára, ezzel elnyerve a győzteseknek járó medáliát. Továbbá gerendán is nagyszerűen teljesített, ott a 2. helyezést sikerült elérnie, talajon pedig 3. helyezettként állhatott dobogóra.

Hannának ebben az évben még van egy nagy megmérettetése hátra, ami nem más, mint az Olimpiai Reménységek Versenye, amire nagy erőkkel készül. Hírportálunknak mesélt a jövőbeni terveiről is.

– A jövő évben lesz az Európa-bajnokság és akkor már felnőtt leszek, szóval egy nagy célkitűzésem, hogy ott szeretnék lenni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában