könyvbemutató

2019.09.23. 13:44

Hat csabai szerepel a válogatott játékosokat bemutató kötetben   

Békéscsabán hétfőn sajtótájékoztatót tartott a szegedi székhelyű Nemzeti Értékek Könyvkiadó (NÉK), abból az alkalomból, hogy rövidesen megjelenik „Meggypiros mezben, a magyar labdarúgó válogatott játékosai 1902–2019” című kötetük, amely novemberben az új Puskás Ferenc Stadion avatásán debütál. 

V. L.

Fotó: Imre Gyorgy

Ferencz Rezső, a NÉK főszerkesztő-helyettese köszöntötte a megjelenteket, elmondta a 736 oldalas, három részből álló, négy kilogramm súlyú kiadványban az 1902 óta a válogatottban szerepelt ezeregy labdarúgó szócikke olvasható, közülük az ezeregyedik a debreceni Ferenczi János.

Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere elmondta a város mindig támogatta a labdarúgást, napjainkban reneszánszát élik a sport, ezen belül a labdarúgással kapcsolatos könyvek, ebbe a sorba illeszkedik ez a kiadvány is, amelynek több békéscsabai vonatkozása van.

Bíró Csaba (balról), Szarvas Péter, Ferencz Rezső, Pásztor József, Kerekes Attila, Mracskó Mihály /Fotó: Imre György/

Bíró Csaba, az önkormányzat szakbizottsági elnöke arról beszélt, hogy a jelenlévő három egykori válogatott csabai játékos példaképe lehet a mai fiataloknak, és akik közül jó lenne, ha valaki eljutna a nemzeti csapatba.

Melczer Mária Ágnes, futballelkötelezett gyógyszerész, a Deák utcai patika tulajdonosa hangsúlyozta évtizedek óta az Előre rajongója, édesapjával gyerek kora óta járt a mérkőzésekre, és szurkolt a lila-fehéreknek. – Jó lenne, ha ismét lenne NB I-es csapata a városnak, amely egyébként az egész megye csapata, így volt ez az 1974-es feljutáskor is.

Szigeti Csaba, a polgármesteri hivatal sportcsoport-vezetője a válogatott és Békés megye és Békéscsaba kapcsolatáról beszélt. Elmondta az Előréből hat labdarúgó (Amsel Ignác, Paróczai Sándor, Kerekes Attila, Pásztor József, Mracskó Mihály, Szekeres József) szerepelt a nemzeti csapatban. Békés megyei kötődésű sportember mintegy hetven szerepel a kötetben, többek között a füzesgyarmati születésű Lázár Gyula, az Eb-bronzérmes nagyszénási-orosházi, Mátrai Sándor. Megtudhatjuk a kötetből, hogy három Békés megyei kötődésű MLSZ elnök volt. Dr Füzesséry Zoltán, Békés megye főispánja, 1917 és 19 között volt a szövetség elnöke, a békéscsabai dr. Terpitkó András rokonai ma is itt élnek, dr. Laczkó Mihály Medgyesbodzáson született.

Kerekes Attila, tizenötszörös válogatott labdarúgó elmondta számára az 1982-es világbajnokságon a Belgium elleni balszerencsésen elbukott mérkőzés a legemlékezetesebb.

Pásztor József, kilencszeres válogatott labdarúgó azt emelte ki, hogy büszke arra, hogy Benével, Fazekassal és Nyilasival játszhatott címeres mezben, és hogy olyan edzői voltak a nemzeti csapatban mint Baróti Lajos és Mezey György.

Mracskó Mihály, huszonötszörös válogatott labdarúgó elmondta, első válogatottsága 1993-ban volt Luxemburg ellen, amelyen 1–0-ra nyertek, az utolsó 1997-ben Belgrádban az 5–0-ás vereséggel zárult jugoszlávok elleni vébé-pótselejtező. Ez utóbbi meccs fájó ugyan a kiváló hátvéd számára, de abból a szempontból mégis emlékezetes, hogy ez volt a huszonötödik válogatott mérkőzése.

A tájékoztató a magyar válogatott legemlékezetesebb mérkőzéseit bemutató filmösszefoglalóval zárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában