Atlétika

2019.08.29. 10:02

Zétényi Szvetlána indulhat a huszonnégy órás világbajnokságon

Embert próbáló verseny a Korinthosz.hu, melyet a nevével ellentétben nem Görögországban, hanem Szekszárdon rendeztek meg a napokban. A tolnai viadalon több, mint 100 hazai (közöttük több békéscsabai) és külföldi futó rajtolt el, hogy teljesítse a 81 kilométeres, azaz 100 mérföldes távot.

Gajdács Pál

A rendezvény több szálon kötődik a hagyományos görög versenyhez, hiszen az eredeti Korinthosz.hu verseny 81 kilométeres távja megegyezik a Spartathlon Athén–Korinthosz szakaszával. A verseny egyben kiváló mentális és fizikális felkészülési lehetőséget teremt a Spartathlonra, hiszen a görög verseny klimatikus viszonyai, a hosszú egyenesek monotonitás tűrése illetve az éjszakában való futás elemei megjelennek a Korinthosz 80-ban is. A pályaburkolat, illetve a frissítőpontok gyakori elhelyezése is hasonló a görög klasszikushoz.

– Az időjárás igazi nyári arcát mutatta és az előrejelzés szerint bár felhősödés volt várható, ekkor még nem sejtette a mezőny, hogy az égiekkel is meg kell majd küzdeni – számolt be a versenyről Simon György, a Kopp Békéscsabai AC futója. – Az útvonal túlnyomó részben a Duna-gáton volt kijelölve és így futottunk át Bajára, majd a Pandúr-szigeten egy kört téve indultunk vissza Szekszárdra. Még nagyon a verseny elején jártunk, amikor már látszott, hogy az időjárás meglepetéssel készült számunkra és a nyakunkba zúdított egy kis hideg esőt.

– Nem tudtuk pontosan mire számítsunk, hogy a jelentős mennyiségű csapadék mennyire szivárog majd el a talajba. Miután egy két pocsolyában bokáig merültünk, ez már nem annyira volt kérdés, nehéz húsz kilométer várt még ránk. Szekszárd fényei már látszottak, de mielőtt elértük volna a belváros hullámzó utcáit még egy komoly emelkedőre kellett felkapaszkodnunk. A célban minden sikeres teljesítőt a főszervezők gratulációval fogadtak – mondta Simon György, aki végül a férfiak között az 5. helyet érte el.

A Kopp Békéscsabai Atlétikai Club ultrafutói közül a hölgyek között Zétényi Szvetlana 16:46:22-es idővel a 2., összetettben 7. helyezett lett. Szvetlána ezzel, s a korábbi kiváló eredményeivel meghívást kapott az október végén Franciaországban megrendezésre kerülő 24 órás világbajnokságra.

A férfiak között összetettben is 5., Simon György 16 óra 22 perc 48 másodperc alatt futotta le a távot. Jól szerepelt még Görgényi András is, aki 17:13:31-es idővel 7., összetettben 9. lett.

Bár a versenyt a futóknak kellett abszolválni, sikerükből a három segítő, Plavecz Andrea, Görgényi Zita és Gyenge László is kivette a részét, nélkülük nem sikerült volna ilyen szép eredményeket elérniük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában