Kick-box

2019.08.05. 18:03

Két ezüstöt és egy bronzot hoztak haza Zágrábból

Zágrábban befejeződött az Egyetemi Kick-box Európa-bajnokság, amelyen három Békés megyei versenyző, Vizsnyiczai Richárd, Bálint Zoltán, a Békéscsabai Lakótelepi SE (JALTE) és Harangozó Gábor, az Újkígyósi SZSE sportolói, a Szegedi Tudomány Egyetem hallgatói szerepeltek.

Munkatársunktól

Beküldött fotó

A három megyei harcos azzal a tudattal állhatott a tatamira, hogy bronzérmesnél rosszabbak már nem lehetnek. Természetesen nem akartak megállni ennél a bronzéremnél.

A 74 kg-ban Vizsnyiczai Richárd mindent megpróbált egy pörgős, gyors mérkőzésen Oleksii Pashkov (Ukrajna) ellen, de ez az ukrán fiú most jobb volt, s ha nem is sokkal, 3 ponttal nyert, s döntőbe jutott, így Richárd harmadik lett. Tudni kell, hogy az egyetemi bajnokságon azt a módszert követték, mint a harcművész világjátékokon, vagyis nem mind a hat küzdelmi szabályrendszerben, hanem három szabályrendszerben vívták mérkőzéseket és a súlycsoportokat kettesével összevonták.

Archív fotó /MTI/

Ez a természetesen nehezítette a versenyzők dolgát, s növelte a mezőny létszámát. Bálint Zoltán teljesítményén az orosz Jurij Akhmetianov ellen nem látszott ez a nehezítés, hiszen 13:3 arányban technikai K.O. győzelmet aratott, s ezzel a döntőbe jutott.

Ugyanilyen könnyen vette az akadályt nehézsúlyban Harangozó Gábor is, aki 10:0–ra lépte le a török Aygün Gencay-t. A délutáni döntőkön érezhető volt egyrészt a fáradtság, másrészt az, hogy mennyire nehéz felkészülni egy nívós versenyre úgy, hogy nem ott végzi felső fokú tanulmányait a versenyző, ahol a klubedzéseket tartják.

Erről a point–fighterek edzője, Debreczeni Dezső is beszélhetne, akinek nem kis feladatot jelentett a három versenyző formába hozása.

Az egyetemi Európa-bajnokság az első volt a kick-box sport történetében, vagyis – ahogyan ezt a rendezők és a WAKO világszövetség vezetői megfogalmazták, – Zágrábban sporttörténelmet írtak, s az itteni tapasztalatokat a jövőben hasznosítani tudják majd. A nagyobb edzés és mérkőzésszám jött ki a nehézsúlyú döntőben, ahol a felnőtt magyar válogatott Rohonczi Jenő találkozott Harangozó Gáborral.

A két, egymást jól ismerő fiatal mérkőzését megérdemelten Rohonczi Jenő nyerte, a magyar-magyar döntő már csak a nagy tét miatt is nem alibi küzdelmet hozott. Bálint Zoltán azzal a görög Prodromos Papadopulosszal vívta döntőjét, aki Zoltán klubtársát Szász Kristófot legyőzte két éve a junior Európa-bajnokság döntőjében, tavaly pedig a junioroknál világbajnoki bronzérmes lett.

Vagyis ebből kitűnt, hogy minden ország azokat a versenyzőket igyekezett elhozni Zágrábba, akik komoly szintet képviselnek. A két fiatal mérkőzése gyors ritmusú és pontokban dús mérkőzést hozott, inkább a támadással, mint a védekezéssel törődtek, s ebben a „csatában” 6 ponttal a görög fiú volt a jobb, s lett Európa-bajnok.

Még egy megyei vontakozású eredmény született az Eb-n. A füzesgyarmati Vida Balázs, aki a Testnevelési Egyetemen tanul, light-contactban a +84 kg-osok döntőjében magabiztosan győzött az ukrán Shcerbatjuk Roman ellen, és Európa-bajnoki címet nyert.

Összegezve az egyetemi Európa-bajnokságon a Békés Megyei Harcművész Szövetség klubjaihoz tartozó versenyzőknek két ezüst és egy bronzérem jutott. A magyar egyetemi válogatott pedig a 19 országból 6 arany, 2 ezüst és 2 bronzéremmel az első lett az éremtáblázaton, megelőzve Ukrajnát és Szlovákiát.

Végig nívósan dolgozva pástvezető bíróként és vezetőbíróként helytállt a füzesgyarmati Gasparik Róbert WAKO nemzetközi bíró, csakúgy, mint szegedi társa, Szabó Gábor mester, méltóan a magyar versenyzők teljesítményéhez. Köszönet illeti Olasz Attilát, aki az egyetemi válogatottat összefogta, csapatvezetőként és edzőként egyaránt. Az egyetemi harcművész Európa-bajnokság pedig összességében bizonyította, hogy az egyetemi és főiskolás sportban helye van a kick-box-nak és a többi harcművész irányzatnak.

Biztosan Magyarországon is fejlődik majd ennek hatására az egyetemi küzdősport paletta, a létszám, az elfogadottság. A versenyzők mostani kijutását az egyetemek, a Magyar Kick-box Szövetség, a klubok, és a szülők támogatása és segítsége tette lehetővé, s az eredménye magyar sikertörténet lett!

Beküldött fotó

Eredmények

Point-fighting – 74kg. Elődöntő: Vizsnyiczai Richárd–Oleksii Pashkov (Ukrajna) 6:9

84 kg. Elődöntő: Bálint Zoltán–Jurij Akhmetianov (Oroszország) 13:3

+84 kg. Elődöntő: Harangozó Gábor–Aygün Gencay (Törökország) 10:0

84 kg. Döntő: Bálint Zoltán–Prodromos Papadopulosz (Görögország) 12:18

+84 kg. Döntő: Harangozó Gábor–Rohonczi Jenő 5:13

Light-contact +84 kg. Döntő: Vida Balázs–Shcerbatjuk Roman (Ukrajna) T.K.O.

Végeredmény

Point-fighting – 74 kg. Európa-bajnok: Jordan White (Írország)

3. Vizsnyiczai Richárd (Szegedi Tudomány Egyetem- József Attila Lakótelepi Tömegsport Egyesület, edző: Debreczeni Dezső)

84 kg. Európa-bajnok: Prodromos Papadopulosz (Görögország)

2. Bálint Zoltán (Szegedi Tudomány Egyetem-József Attila Lakótelepi Tömegsport Egyesület, edző: Debreczeni Dezső)

+84 kg. Európa-bajnok: Rohonczi Jenő (Testnevelési Egyetem–Halker Király team, edző: Király István)

2. Harangozó Gábor (Szegedi Tudomány Egyetem-Újkígyósi SZSE, edző: Debreczeni Dezső)

Light-contact – 74 kg. Európa-bajnok: Marco Boicuk (Ukrajna)

9. Mészáros Attila (Szegedi Tudomány Egyetem-József Attila Lakótelepi Tömegsport Egyesület)

+84 kg: Európa-bajnok: Vida Balázs (Testnevelési Egyetem, Király Team)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában