Európa-bajnokság

2019.06.21. 13:55

Békéscsabán készült az ifjúsági darts válogatott

Békéscsabán töltötte a hetet az ifjúsági Európa-bajnokságra készülő magyar utánpótlás darts válogatott, melynek munkájába a pénteki nyílt edzésen a sajtó munkatársai is betekintést nyerhettek.

Gajdács Pál

Ut‡np—tl‡s V‡logatott darts csapat BŽkŽscsab‡n edz Nagy Barnab‡s G‡vai PŽter ifj S‡ri Levente Horv‡th Gerg? Fily— T’bor ut‡npotl‡s v‡logatott szšvetsŽgi kapit‡ny

A Magyar Darts Szövetség februárban Filyó Tibort, a Békéscsabai Darts Sportegyesület elnökét, edzőjét nevezte ki az utánpótlás nemzeti csapat szövetségi kapitányának, aki a tőle megszokott lelkesedéssel vágott bele a munkába.

– A szűk keretet – négy fiút és két lányt – egy hónappal, az előző nemzeti bajnoki fordulót követően jelöltem ki, ahol még gyűjtöttem a tapasztalatokat. A csapat az ankarai Európa-bajnokságra készül, amelyre július 9-én indulunk.

A Filyó Tibor vezette ifjúsági válogatott a pénteki békéscsabai táborzárást követően rögtön indult Bécsbe, ahol részt vesznek a World Darts Federation, a Nemzetközi Darts Világszövetség által rendezendő Világkupa-fordulón. Ott próbálják majd az itt szerzett tapasztalatokat kamatoztatni. Egy hétre rá újabb versenyen vesznek részt az osztrák fővárosban. A két napos viadalnak tényleg csak az a célja, hogy a fiatalok nemzetközi közegben gyakorolhassanak és barátkozzanak egymással.

Fotó: Imre György

– Az edzőtábor nem arról szólt, hogy napi tíz-tizenkét órákat dobjunk – beszélt a csabai napokról a kapitány. – A sok szabadidős rendezvény mellett igyekeztem arra helyezni a hangsúlyt, hogy átbeszéljük az ötszáz egy dupla kiszálló játék minden elemét. Mikor, mire gondoljanak, mik a tévutak, ami beleeshetnek verseny közben. Szerveztem nekik békéscsabai csapatokból hol gyengébb, hol erősebb ellenfeleket, hogy így is gyakorolhassanak, egymás ellen nem is játszottak. Az volt a lényeg, hogy egymásért küzdjenek, egymásnak szorítsanak.

Az Eb-re megfogalmazott célokkal kapcsolatban Filyó Tibor elmondta, az a lényeg, hogy a fiatalok boldogan és pozitív élményekkel térhessenek haza.

– Amikor megpályáztam, majd elvállaltam ezt a pozíciót, azt a hosszútávú célt fogalmaztam meg, hogy ezeket a fiatalokat egy olyan úton, munkával indítsuk el a karrier útján, ami zökkenőmentesen átviszi őket a tizennyolc-huszonhárom éves korból a felnőtt korosztályba, ahol már kész és érett játékosok lehetnek. Ez az Eb és az októberi világbajnokság is csak egy állomása annak az útnak, ahol vagyunk. Kiemelném a mentális felkészülést, hogy teher nélkül tudjanak dobni. Jelenlegi tudásuk alapján elmondható, hogy egyéniben a tizenhat közé bejuthatnak, onnan meg már lutri, hogy kivel játszanak.

Törökországban 13 ország, 13 négyfős férfi és 10 lánycsapat indul. A magyar válogatott tagjai: Nagy Barnabás (Darány), Horváth Gergő (Győr), Gévai Péter (Dunaújváros), ifj. Sárai Levente (Tatabánya), tartalék: Papp Rajmund (Békéscsaba). Laczi Viktória és Kovács Tamara (mindkettő Szolnok), tartalék Pál Zsófia (Salgótarján).

Nagy Barnabás öt évvel ezelőtt ismerkedett meg a sportággal, előtte focizott, kézilabdázott és kosárlabdázott.

– 2016-ban vehettem részt világbajnoki selejtezőn, így az Eb lesz az eddigi legrangosabb versenyem. Az a célom, hogy a lehető legjobb teljesítményt tudjam kihozni magamból, minél több győztes mérkőzést vívjak meg – beszélt elképzeléseiről a 16 éves dartsos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában