Vívás

2019.04.09. 17:20

Felkészülten várják újabb nagy versenyüket a békéscsabai vívók

Több mint egy hónappal a foggiai Európa-bajnokság után a lengyelországi Torunban a világbajnoki érmekért csörtéznek a legjobb vívóink. A magyar csapatban a kadeteknél Keszthelyi Zsombor, a junioroknál Dékány Kinga a békéscsabai színeket is képviseli.

Gajdács Pál

Kellemes emlékekkel, egy csapatezüsttel távozhatott Foggiából február végén Keszthelyi Zsombor, a békéscsabai Alföld Vívó Akadémia üdvöskéje, aki egyéniben ugyan nem jutott be a legjobb 16-ba (17. helyen fejezte be a küzdelmeket), de a magyar csapat tagjaként döntőt vívhatott az olaszok ellen.

Az első éves junior Dékány Kinga is inkább csapatban remekelt, az ötödik hely jó eredménynek számít a fiatal magyar együttestől.

A két tehetség már elraktározta emlékeiben az Eb legszebb pillanatait, s immáron minden idegszálukkal az impozáns toruni arénában sorra kerülő világbajnokságra koncentrálnak.

Dékány Kinga (balról), Keszthelyi Zsombor és a vb-ről most hiányzó Petri Renáta edzőjükkel, Gali Zsolttal a tavalyi Eb-n /Beküldött kép/

– Volt időnk felkészülni a világbajnokságra, sőt, még egy kicsit pihenhettünk is – hallottuk Galli Zsolttól az Alföld Vívó Akadémia vezetőedzőjétől, a két fiatal felkészítőjétől.

– Fizikai munkával kezdtünk, majd a technikai elemek gyakorlásával folytattuk. Tatán volt egy edzőtábor is, ahol a teljes csapattal készülhettek a vébére.

Az utolsó napokban itthon már csak a finomhangolást, a formába hozást kellett elvégeznünk. Teljes mértékben felkészültek, ahogy az el is várható tőlük.

Galli Zsolt elmondta, hogy Keszthelyi Zsombor a saját korosztályában vív. A kadet fiú mezőny nagyon kiegyensúlyozott, a férfi párbajtőr a legnépesebb, legerősebb.

– A tavalyi világbajnoksága nem nagyon sikerült, de az ott látottak birtokában sokkal tapasztaltabb lett. Az Eb-n pedig már behatárolhattuk, hogy mire képes. Legyőzte az orosz Európa-bajnokot, de olasz ellenfelét is, ami jelezte, hogy bárkin képes felülkerekedni. A sikeressége attól függ, hogy miként tudja folyamatosan magas szinten tartani a koncentrációját.

Dékány Kinga helyzete annyiban más, hogy ő még a következő két évben is a junior korosztályban fog vívni. Idén nagyon kitolódott a válogatási időszak, fáradtan, az utolsó pillanatban estek be az Eb-re. Most sem lesz könnyű dolguk, hiszen az orosz, olasz, francia és a világkupáktól távol maradó, éppen ezért az ismeretlenség homályába burkolózó ázsiaiak is nagyon erősek.

– Vele szemben semmilyen eredményességi elvárás nincsen – vette le a nyomást versenyzőjéről Galli Zsolt. – Az viszont cél, hogy csapatban a tavalyi gyenge szereplést – amikor csak kevéssel maradtak le a nyolcba jutásról és ezután kicsit összezuhanva csak a tizennegyedik helyen végeztek – felül kellene múlni.

Nagyon tehetséges csapatról beszélünk, amely egy-két év múlva komoly eredményeket érhet el. Most még az ötödik–nyolcadik hely a realitás, amivel az őszi világkupákon olyan pozícióból indulhatnak, amivel könnyebben lehetnek érmesek. A vébén az érem bravúr lenne.

Dékány Kinga április 12-én vívja az egyénit, 14-én a csapatot. Mivel a kadeteknél a világbajnokságon nem rendeznek csapatversenyt, ezért Keszthelyi Zsombornak április 13-án csak egyéniben lesznek feladatai.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában