Aranylabda

2019.04.17. 17:03

Emlékkiállítás nyílik a volt válogatott játékosról

Április 26-ától Békéscsabán, a Csabagyöngye Panoráma termében látható ,,Az Aranylabda Békéscsabán – Albert Flórián emlékkiállítás„. Ebből az alkalomból szerdán sajtótájékoztatón ismertették a tárlat programját a rendezvény helyszínén.

Verasztó Lajos

Szigeti Csaba, a békéscsabai polgármesteri hivatal sport csoportvezetője köszöntötte a vendégeket, majd Herczeg Tamás országgyűlési képviselő vette át a szót.

– Csaknem három évvel ezelőtt vetődött fel a kiállítás ötlete, akkor még a Csabagyöngye igazgatóhelyetteseként dolgoztam. Kmetykó András Tanár Úr javasolta, hogy próbáljuk meg elhozni Békéscsabára az Albert-emlékkiállítást, és ezzel együtt az Aranylabdát. Hosszas tárgyalások után most valósággá válik a terv. Igaz ugyan, hogy a később Aranylabdát nyert portugál Luis Figo 1990-ben a portugál ifjúsági válogatott tagjaként itt játszott a Kórház utcai stadionban, de az Aranylabda még nem volt a megyeszékhelyen. A labdarúgók legjelentősebb szakmai elismerését 1967-ben kapta meg Albert Flórián.

Fotó: Imre György

Kiss Tibor, Békéscsaba alpolgármestere azt hangsúlyozta, a város minden olyan kulturális és sporteseményt támogat, amely növeli hírnevét, és amelyre felkapják a fejüket az emberek. Ilyen volt néhány hónapja a Warhol-kiállítás, és most ilyen lesz az Albert emlékkiállítás is.

– Bízom abban, hogy örömmel jönnek majd el az emberek a rendezvényre, hiszen egy olyan kiválóság előtt tiszteleghetünk, aki 1967-ben egy szocialista ország labdarúgójaként nyerte el a sportág legrangosabb elismerését.

Bíró Csaba, Békéscsaba önkormányzata szakbizottsági elnöke azt emelte ki, hogy az elsők között a kiállítás megrendezése mellé álltak, és minden támogatást megadtak, hogy a rendezvény megvalósuljon.

– Nagyon sok utánpótláskorú gyerek van a Békéscsabán, aki az akadémián ismerkedik a sportág alapjaival. Mi fontosnak tartjuk az utánpótlásnevelést. Én azt kértem a bizottság tagjaitól, hogy minden tizennyolc éven aluli fiatal díjtalanul tekinthesse meg a kiállítást. Ezt az ötletet támogatta a bizottság. Remélem, hogy sok fiatal eljön majd a tárlatra, közelről megnézi az Aranylabdát, és ez újabb lendületet ad majd a számára ahhoz, hogy minél jobb labdarúgóvá váljon.

Szente Béla, a Csabagyöngye Kulturális Központ igazgatója elmondta, ő még látta játszani Albertet, emlékszik a jellegzetes mozdulatára, amikor csípőre tett kézzel állt a pályán, majd amikor megkapta a labdát, egyszer csak elindult, és leheletfinom cselek után lőtt a kapuba.

– Albert egy jelenség volt a pályán, aki nagyot alkotott. Örömmel fogadtuk, hogy nálunk lesz a kiállítás, várjuk a látogatókat, és mindent megteszünk azért, hogy sikeres legyen. Egyébként az Aranylabda mellett számos Albert Flóriánhoz köthető egyedülálló relikviát láthatnak az érdeklődők a tárlaton.

A sajtótájékoztató végén Ferencz Rezső újságíró felolvasta a ,,Megypiros mezben, a magyar labdarúgó válogatott tagjai„ című kiadvány első kötetéből az Aranylabda átadásáról szóló fejezetet. Eszerint Albert Flórián zárt körben a Gundel Étteremben kapta meg a díjat a France Football főszerkesztőjétől, és nem egy válogatott mérkőzésen, ahol több tízezren ünnepelhették volna a szurkolók, de az akkori hatalom nem akart sztárt csinálni belőle.

A május 12-éig megtekinthető kiállítás ünnepélyes megnyitóját április 26-án, pénteken 15 órakor tartják

a Csabagyöngye Agóra termében. Az első napon a tárlatot a Panoráma teremben díjmentesen tekinthetik meg a látogatók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában