labdarúgás

2018.09.08. 10:51

Pezsgett az élet a csabai futball éjszakáján

Hónapokon át szervezték az országban a Futball Éjszakája elnevezésű sportág-népszerűsítő rendezvényt. Pénteken huszonegy stadion, így a Békéscsaba Labdarúgó Akadémia 4-es Honvéd utcai központjának kapuja is megnyílt, labdarúgók, szülők és a foci iránt érdeklődők előtt.

G. P.

Az egész világon egyedülálló kezdeményezéshez alapvetően NB I-es és NB II-es klubok csatlakoztak. A 40x20 méteres játéktéren kispályás bajnokság zajlott, többek között a Csabai Öregfiúk, a polgármesterek, a játékvezetők, a szülők, a Előre edzők, Lila szurkolók és a Sarkadi Pitbullok részvételével.

Ottjártunkkor már javában főtt a babgulyás, miközben kemény csatákat vívtak egymással a csapatok. A pályák egyikén 6-10 éves apróságok kergették a labdát, de kis túlzással az Akadémia teljes zöld felületén pattogott a labda. Izgalmak nemcsak a kispályás bajnokságon (győztes: Mindent Saját Zsebből együttese), hanem a célbarúgó versenyen, a tizenegyes párbajon (győztes: Kolarovszki Martin), sőt a főzőverseny során is akadtak.

A szerző felvételei.

– Nagyszerű a kezdeményezés, már az első alkalom is nagy népszerűségnek örvend, meglepően nagy az érdeklődés – mutatott a gyerekekkel, felnőttekkel megtelt pályákra Tóth Márton, a Magyar Labdarúgó Szövetség megyei instruktora, egykori kiváló kapus. – Meg kell állítani azt a folyamatot, hogy olyan helyeken szűntek meg a csapatok, mint Medgyesegyháza, vagy Elek. Az ilyen szórakoztató programok sokat segíthetnek a labdarúgás vonzóbbá tételében.

Az eseményen megtartott sajtótájékoztatón Kozma János, az Előre Futball Zrt. igazgatóságának elnöke elmondta, hogy a megkeresés után azonnal támogatták az ötletet és a Békéscsaba 1912 Előre karöltve a Békéscsaba Labdarúgó Akadémiával az elsők között csatlakozott az eseménysorozathoz.

– A Futball Éjszakáját azért találták ki, hogy aki szereti a focit, azok belülről is megismerhessék a létesítményt, és használhassák is, egyelőre csak itt, de reményeink szerint jövőre az Akadémia 4-es Honvéd utcai központja mellett már egy impozáns, gyönyörű létesítményben, a Kórház utcában is megrendezhető lesz az esemény. Számomra is meglepetés, hogy mennyire sokan kilátogattak az alkalomra, hogy mennyi embert érdekel a foci. Öröm, hogy az Előre NB II-es csapatának teljes kerete kint van, akik így közelebb kerülhetnek a szurkolókhoz.

Boér Gábor, az Előre 1912 NB II-es csapatának vezetőedzője megjegyezte, ők sem maradhattak ki a programból, színesítve ezzel a Futball Éjszakáját.

– A játékosoknak megengedtem, hogy most kivételesen éjszakázzanak – mosolyodott el a fiatal szakember. – Nem az a szerepük, hogy megmutassák magukat, hogy mire képesek, hanem az, hogy kiszolgálják a látogatókat. A program sokat segíthet abban, hogy a szeretett sportágunk elfogadottabbá váljon, és visszakerüljön arra a szintre, amelyen korábban volt. Ahogy körülnézünk, látható, hogy mennyire szeretik az emberek a labdarúgást. Örülök a kezdeményezésnek és remélem, hogy hagyománnyá válik, és sok év múlva már jubileumot ülünk majd itt.

Ezután Jakab Péter, a Békéscsaba Labdarúgó Akadémia vezetője emelkedett szólásra, aki szerint az Akadémia és a felnőtt csapat soha nem volt még ilyen közel egymáshoz, mint manapság. A gyerekek összepacsiztak a játékosokkal, akiket név szerint ismernek. Mindez korábban nem volt jellemző.

– Vannak ötleteim, például az is, hogy a régi focisták egy rövid bemutató mérkőzésen összecsapjanak a maiakkal, vagy az Akadémia egykori, ma már NB I-ben futballozó labdarúgói is pályára léphessenek, adna egy hangulatot a Futball Éjszakájának, melynek évtizedeken keresztül mennie kellene – mondta a vezető, aki megragadta az alkalmat és elköszönt az Akadémiától idén elbúcsúzó hét kollégájától, Bognár Istvántól, Nagy Mihálytól, Ugrai Csillától, Lázáné Somogyi Líviától, Barna Sándortól, Vantara Zoltántól és Balogh Tamástól.

Az idő előrehaladtával, sötétedés után sem csökkent a lelkesedés, a helyosztókon csak fokozódtak az izgalmak. A hozzátartozók szurkoltak, a kíváncsibbak a teqball asztalokat vették célba, ahol végig nagy volt a forgalom. Késő éjjel volt már, amikor kiürült az utánpótlás-nevelő központ.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában