szeniorúszó-emlékverseny

2018.08.08. 16:04

Több mint négyszáz versenyző állt rajtkőre

A hét végén immár 48. alkalommal rendezték meg Gyulán, a Várfürdőben a dr. Regele Károly szeniorúszó-emlékversenyt, amely egyben az idei nagy medencés nyári országos bajnokság is volt. A három napos viadalon 53 klub, illetve egyéni induló, összesen 407 versenyző állt rajtkőre az érmekért.

V. L.

Lévén nyílt a szeniorok országos bajnoksága, ezért határainkon túli klubokból is érkeztek sportolók, így Ausztriából, Romániából, Szerbiából, Szlovákiából.

A fürdővárosi szeniorklub elnöke, Regele Piroskának, a névadó leányának kolompszavára kezdődött meg a viadal pénteken délután. Egyébként ez alkalommal vehette át Regele Piroska a Magyar Szenior Úszók Országos Szövetsége által alapított Magyar Szenior Úszásért – dr. Regele Károly-emlékdíjat, amelyet a szenior-úszósport népszerűsítésével és a gyulai emlékverseny évek óta tartó áldozatos szervezésével érdemelt ki.

Szinte a teljes olimpiai programot felölelte a bajnokság, de emellett ezúttal is megrendezték a már hagyományosnak számító családi váltókat, a papa–mama–gyermek és nagyszülő–szülő–gyermek váltókat is. Az utolsó nap legizgalmasabb és „legembergyötrőbb” eseménye az ugyancsak és kizárólag a gyulai versenyre jellemző pillepárbaj volt, ahol a kétfős váltók a kétszer ötvenméteres futamok során úsznak egymás ellen. A futamban az utolsónak beérkező váltó kiesik, azonban egy perc pihenő után a talpon maradó csapatok újabb 2x50 méter pillangót teljesítenek mindaddig, amíg csak két pár marad versenyben. Itt végül szép gyulai siker is született: a dr. Legeza László, Hegedüs Ágnes duó az idősebb kategóriában ezüstérmes lett.

A dr. Regele Károly-emlékúszás a 200 méteres férfi és női vegyes úszás volt idén is, ahol a vándorserleget a rajthoz állók legidősebb korcsoportjának győztese nyerte el. S akkor a külön díjazottak. Legidősebb versenyző, nő: Kiss Ágnes (Egri Szenior ÚK); férfi: Koszovácz Attila (Iron Aquatics). 200 méteres vegyes úszás legidősebb győztese, nő: Kászonyi Ilona (Törökbálinti Senior); férfi: Fábián Béla (Egri Szenior ÚK). Legeredményesebb, nő: Felföldi Viktória (Iron Aquatics); férfi: Seres László (Dr Regele Károly Szenior ÚK, Gyula). Legeredményesebb Békés megyei, nő: Miklós Éva (Békéscsabai Szenior ÚE); férfi: Szabó Balázs (Békéscsabai Szenior ÚE). Legeredményesebb gyulai, nő: Murnyák Zsuzsa; férfi: dr. Legeza László. A legtöbb érmet gyűjtött gyulai, nő: Fehér Edit; férfi: Seres László. Önzetlen munkáért: Téli Éva (Szentesi Delfin), Gergely Ildikó (Csongrádi Szenior), Miklós Attila (Debrecen). Különdíjjal jutalmazták azokat a gyulai versenyzőket, akik a versenybíróságot segítették, és a versenyen is rajthoz álltak: Schriffert Józsefné, dr. Tóth Ilona, Murnyák Zsuzsa, Bagi Csilla, Fehér Edit.

– Minden idők legtöbb versenyző lépett rajtkőre az idei viadalon – mondta Regele Piroska főszervező. – Nagy öröm számunkra, hogy a régi idők nagy öregjei, a hetven-nyolcvan évesek rendszeres visszatérők a gyulai eseményre, de szívmelengető, hogy egyre több új huszonöt éven felüli is ellátogat a versenyünkre. Az idősebbek pedig hozzák gyermekeiket, unokáikat, sőt, el is indulnak a családi váltókban. A legidősebb hölgyversenyző, a 91 éves Kis Ágnes tavaly betegség miatt nem vehetett részt a versenyünkön, idén viszont újra találkozhattunk vele, aminek az egész mezőny nagyon örült. Nemcsak az ideális időjárás kedvezett, hanem az a tény is, hogy támogatóink jóvoltából jó néhány kastélybelépőt és színházjegyet is kioszthattunk a rajthoz álló szeniorok között.

Új rekordok is születtek

Számos új hazai szenior rekord is született a viadalon. Álljon itt azok neve, akik átírták a régi csúcsokat: Csaba László (Törökbálinti Szenior – három alkalommal), Csikány Csilla (Törökbálinti Szenior – kétszer), dr. Csikány József (Törökbálinti Szenior – egyszer), Czifrik hajnalka (Széchy Tamás SI, Sopron – egyszer), Kis Ágnes (Egri Szenior ÚK – kétszer), Márton István (Törökbálinti Szenior – egyszer), Melkuhn Dezső (Szentesi Delfin ESC – egyszer), dr. Venczel Kincső (Szentesi Delfin ESC – háromszor). Továbbá született egy új Európa-rekord is, ami dr. Csikány József nevéhez fűződik, a 75 éves, egykori profi Európa-bajnoki bronzérmes az 50 méteres hátúszásban adta át a szenior rekordot a múltnak 36,45 másodperccel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában