Elismerés

2018.01.19. 10:27

Pavuk Tírát díjazta az Európai Fair Play Mozgalom

Pavuk Tíra, a Kopp Békéscsabai Atlétikai Club versenyzője szerdán, ünnepélyes keretek között vette át az Európai Fair Play Mozgalom (EFPM) elismerését Budapesten. Az eseményre a MOM Kulturális Központban került sor a Coincidance Táncszínház „Fairplay – Sportóriások legendája” című darabja előtt.

A nagyon színvonalas, szórakoztató táncjáték a sportról, a fair playről szól. Pavuk Tírát a teltházas előadás előtt szólították színpadra Rácz Katalinnal, az EFPM kincstárnokával, korábbi háromszoros olimpikon vívóval együtt. Az európai szervezet képviselője röviden ismertette Tíra fair play-cselekedetét, majd a közönség vastapsa mellett átnyújtotta a díjat, az Európai Fair Play Lángot. A MOB Fair Play Bizottsága nevében Deregán Gábor főtitkár köszöntötte a díjazottat.

Mint arról a MOB-honlapja is beszámolt, a 2017-es grosettoi U20-as Európa-bajnokság 3000m-es akadályfutás döntőjében az első helyen futó atléta az egyik akadálynál elesett, és nem tudott felkelni. A mögötte haladó Tíra habozás nélkül megállt, mit sem törődve saját helyezésével, versenyével, és megpróbált segíteni a földön fekvő társán, hogy az folytatni tudja a döntőt. Miután világossá vált, hogy társa sérülés miatt fel kell adja a versenyt, a mezőny után eredt, mintegy fél kör hátránnyal — a közönség folyamatos ovációjától kisérve. — Az utóbbi idők legnemesebb fair play-cselekedetét tette Pavuk Tira — mondta akkor Kamuti Jenő, a MOB Fair Play Bizottságának elnöke.

— Rendkívüli megtiszteltetés a kontinentális fair play-szervezet elismerése. Ott a versenyen eszembe sem jutott, hogy amit teszek, kitüntetést érdemel. Teljesen spontán, automatikusan cselekedtem, hogy társamon segítsek. Korábban már Békéscsaba városa, illetve a Magyar Atlétikai Szövetség is méltatott, így teljesen váratlanul ért, amikor az európai szervezet díjáról értesítettek. Az egész család és edzőm is nagyon örült neki! Ezúton is köszönöm szépen az Európai Fair Play Mozgalomnak, külön Rácz Katalinnak is, hogy gondoltak rám — nyilatkozta Pavuk Tíra az eseményen. A közeljövőről elmondta, hogy sűrű tavasz elé néz, hiszen idén érettségizik és felvételizik, ami mellett a sportot sem hanyagolja el — már a február 24-25-ei korosztályos országos bajnokság lebeg a szeme előtt.

Tírát a díjátadóra szülei, valamint edzője, Urbanikné Rosza Mária, korábbi háromszoros olimpikon gyalogló kísérte el. A Magyar Atlétikai Szövetséget Nagyné Petrik Éva, versenyiroda-igazgató képviselte. Az eseményen jelen volt Kőszegi Dániel, a Nemzetközi Fair Play Bizottság irodavezetője is.

Végezetül álljanak itt Rácz Katalin szavai: — Annyira jó látni, hogy ilyen szimpatikus fiatalok vannak, akiknek helyén van az értékrendjük és példát mutatnak társaiknak is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában