Átadó

2024.05.16. 17:45

Soltész Miklós is köszöntőt mondott a megújult kamuti óvodában - galériával, videóval

Ünnepélyes keretek között átadták csütörtökön a felújított Savio Szent Domonkos katolikus óvodát Kamuton. Az eseményen Soltész Miklós államtitkár és Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök is köszöntőt mondott.

dr. Nagy Szilvia

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára beszédében kiemelte, Brunszvik Teréz majdnem kétszáz évvel ezelőtt felismerte azt, hogy sok mindenben szükséges segíteni azokat a családokat, akiket a Jóisten rájuk bízott. Az egyik ilyen fő cselekedete a kisdedóvók megalapítása volt, sőt, barátaival együtt ő indította el a bölcsődéket is francia minta alapján. 

 

– A magyar grófnő elmondta, hogy a kisdedóvó legfontosabb alapelve, hogy jutalmazzon, ne pedig büntessen. Ahelyett, hogy a gyermekek hibáit szemükre vetné, azon igyekszik, hogy azokat elfeledtesse, és figyelmüket a jóság szeretete, a tisztaság, a szorgalom, a munkásság, a rend és a csend felé irányítsa, úgy, hogy ne legyen idejük rosszra gondolni, rosszat cselekedni – idézte Brunszvik Teréz gondolatait az államtitkár. Hozzátette, a katolikus óvodaprogram beruházásai nemcsak a nagyvárosokba, hanem a kisebb településekre is eljutottak. 

– Feladatunknak tekintjük, hogy a vidék is tele legyen élettel. A katolikus nevelésre nagy szükség van ma a világban, hiszen vannak, akik felül akarják írni a teremtett világot. A felekezeti iskolák arra tanítanak, hogy a teremtett világ igenis úgy jó, ahogy van. Nekünk, idősebbeknek az a kötelességünk, hogy mindezt tovább adjuk gyermekeinknek, és tovább erősítsük. Hatalmas munkát fejeznek be egyházaink, mintegy 60 milliárd forintból több mint 13500 férőhely lett korszerű, ebből 4 ezer teljesen új, szerte az országban – sorolta Soltész Miklós. 

A kiscsoportosok műsora után Dr. Lipcsei Imre, a fenntartó Szent Gellért Katolikus Iskolai Főhatóság főigazgatója mondott köszöntőt. Kiemelte, főhatóságuk alatt összesen 42 telephelyen működik óvoda, közel 2100 gyermekkel. Az egyház óvodafejlesztési programjában az egyházmegye 1 milliárd 700 millió forintot igényelt, ennek részeként szépült meg a kamuti óvoda is 167 millió forintból. 

A nagycsoportosok dalait, verseit követően Balog Imréné polgármester köszönte meg valamennyi közreműködő segítségét. Elmondta, az óvoda épülete korábban Kamutkerti Általános Iskolaként funkcionált, ahol a tanítás 1878-ban kezdődött el. Az óvodát a 70-es években alakították ki. A nyílásszárókat korábban az önkormányzat cserélte ki, az átfogó energetikai fejlesztés pedig  TOP-forrásból valósult meg 2019-ben. Ekkor újították fel a homlokzatot, a fűtési rendszert, szereltek fel napelemeket. A 30 millió forintos támogatáshoz több mint 3 milliót tett az önkormányzat. 

– Felemelő érzés, hogy számtalan nehézséget leküzdve átadhatjuk a modern óvodát. A felső tagozatosok korábban Muronyba jártak át, de a gyerekeket szem előtt tartva megoldást kerestünk. Az egyházmegyei támogatásból most új tetőt és helyenként új födémszerkezetet is kapott az épület, sőt, megújult az elektromos- és a vízhálózata. Tágasabb mosdókat kaptak a gyerekek, szép burkolatot a csoportszobák, a folyosók, a kiszolgáló helyiségek. Fedett játszóudvart, szabadtéri tárolót, kocsibejárót, konyhai előtetőt alakítottak ki, emellett vadonatúj bútorok teszik barátságosabbá, a 21. század elvárásaihoz illővé az intézményt – tette hozzá a polgármester.

Dr. Kiss-Rigó László hangsúlyozta, a fizikai szükségletek biztosítása mellett a megfelelő szellemi környezet is nélkülözhetetlen a gyerekek számára. Ahhoz, hogy jó emberekké váljanak, értékeket – mint őszinteség, becsület, szolidaritás, hazaszeretet, kötelességtudat, Krisztus ismerete és hite – kell átadni nekik szóban és példával. 

A  nemzeti színű szalag átvágása előtt a püspök áldást kért azokra, akik hozzájárultak az óvoda felújításhoz, majd az épületre, és azokra is, akik betöltik. Ennek megpecsételéseként egy feszületet is elhelyezett az intézmény falán.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában