Német nemzetiség

2024.04.09. 16:05

Megnyitották Orosházán a német nyelv és kultúra hetét

A magyarországi németek betelepítésének 300. évfordulója alkalmából rendez ünnepségsorozatot az Orosházi Német Nemzetiségi Önkormányzat. A nyitó eseményen, kedden, Orosházára látogatott Englenderné Hock Ibolya, a rendezvény fővédnöke, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának az elnöke. A városházán tett látogatása után a Táncsics Mihály Gimnáziumban nyitotta meg a német kultúra és nyelv hetét.

Csete Ilona

A házigazdák nevében dr. Abonyi Lajos, az Orosházi Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke köszöntötte a Táncsics gimnáziumban megjelenteket és magyarázatot adott arra, miért került a rendezvényük meghívójára egy hajó a 18. századból, aminek a neve Ulmer Schachtel Ulmi Doboz.

német hét, óvodások, fellépés, műsor
Az óvodások izgatottan vártak a fellépésre. Fotó: Csete Ilona

A hajó köti össze a múltat és a jelent

– Ennek a hajónak a képe köti össze a múltat és a jelent. Ilyen hajóval  érkeztek őseink a török kiűzése után a néptelen, sok betegséget magában rejtő vidékre először Bajorországból, majd később az északabbra fekvő területekről, mint például Elekre frank vidékről – adott magyarázatot a házigazda, majd családi kötödéseiről mesélt.

Englenderné Hock Ibolya a rendezvény idei fővédnöke. Fotó: Nagy Kristóf

Az Eötvös József Katolikus Általános Iskola és Óvoda óvodásainak a műsora után Englenderné Hock Ibolya, a rendezvény fővédnöke üdvözölte a megjelenteket. Örömének adott hangot, hogy az orosházi vendéglátók részéről olyan lelkesedést tapasztal, amivel próbálják életben tartani a németséget ezen a területen.

Idézett az országos önkormányzatuk stratégiájából, mert az az orosházi rendezvényhez illik.

Ismerjék meg közös történelmünket

– Fontos közpolitikai célunk egy korrekt hazai német emlékezetpolitika kialakítása. Fontos célunk, hogy a német közösségen kívül a többségi társadalom tagjai is megismerjék közös történelmünket. Ennek érdekében érzékenyítjük a többségi társadalom különböző generációit saját és közös történelmi értelmezésünk irányába.

Köszönetet mondott a német hetek ötletéért és az évenkénti megrendezéséért Orosházának. Hangsúlyozta azt, mennyire fontos az ilyen jellegű rendezvény különösen ott, ahol kevesebb a német népcsoporthoz tartozók létszáma.

– Az a véleményem, hogy a történelmi korrektség a megfelelő kiinduló pontja egy megalapozott és nyitott jövőnek. Jól kell ismernünk magunkat, a múltunkat, tanulmányoznunk kell azt. És megfelelő következtetéseket kell levonnunk ahhoz, hogy építhessünk a jövőnkre. Meggyőződésem, igaz a mottónk: a múltnak jövője van – tette hozzá az elnök.

A múltnak szentelik ezt a hetet

– Ezt a hetet az orosháziak is a múltnak szentelik. De azáltal, hogy diákoknak szól számos program (vetélkedők, a hazai német irodalom tolmácsolása), ezzel önök itt a jövőt építik. 

A Táncsics Mihály Gimnázium és Kollégium 6/8 osztályának műsora után Árusné Erős Krisztina igazgató gondolataival ért véget a programsorozat megnyitója.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában