Filharmónia

2024.04.09. 13:25

A jazz a lelke mindennek: ifjúsági koncert a Csabagyöngyében – videóval

A Filharmónia Magyarország #zeneóra ifjúsági koncertsorozata kedden Békéscsabára érkezett. A Jazzformers együttes révén több mint félezer gyermek vett részt jazztörténeti kalandozáson, ismerkedett meg a hangszerekkel.

Licska Balázs

Mohácsiné Szeverényi Ágnes kulturális szervező elmondta, hogy hat békéscsabai és környékbeli intézményből a Csabagyöngye Kulturális Központban összesen több mint félezer fiatal ismerkedett meg a Jazzformers együttesnek köszönhetően a zenei alapokkal, azzal, hogy „a jazz a lelke mindennek”. 

jazz, koncert, filharmónia, ifjúsági koncert
A Jazzformers együttes révén ötszáznál is több fiatal ismerkedett meg a hangszerekkel. Fotó: Bencsik Ádám

A diákok megismerkedtek a hangszerekkel, köztük különféle gitárokkal, a dobokkal, a bőgővel, a trombitával, a tubával és a harsonával is. Emellett jazztörténeti kalandozáson is részt vettek, a jazz kialakulásától napjaink popslágereiig.

A héten összesen több ezer gyermekhez jut el az ismeretterjesztő zenei sorozat, Zsadánytól Füzesgyarmaton át Orosházáig. A szakember fontosnak nevezte, hogy a fiatalokkal megszerettessék az igényes zenét, hogy koncertlátogató felnőttekké válhassanak a későbbiekben, de cél lehet az is a programmal, hogy ők maguk is kedvet kaphassanak a hangszertanuláshoz.

Szalkay Dávid, a Jazzformers zenekar vezetője elmondta, hogy a Jazz a lelke mindennek címet viseli az a program, amit elhoztak Békéscsabára. Ennek keretében játékos módon mesélnek arról, hogyan alakult ki a jazz, hogyan találkozott amerikai közegben az afrikai és az európai zene. Példákat hoznak arra, hogy mit lehet vele kifejezni. Az együttes tagjai ezúttal is bemutatták a hangszereiket, és egy gyerekdalon keresztül megmutatták, hogy abból miként lehet jazzslágert alkotni. Hangsúlyozták, hogy a mai könnyűzene alapja a jazz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában