Kiállítás és könyvbemutató

2024.03.15. 09:47

Pilvax kávéházat rendeztek be a Munkácsy Mihály Múzeumban - galériával

Nagyjából 180 éves, a legendás Pilvax kávéházból származó ereklyék is megjelennek azon a kamarakiállításon, amely csütörtökön nyílt meg a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeumban. Bemutatták azt a kötetet is, amely az intézmény egy tavalyi tárlatához kapcsolódik, illetve amely az 1848/49-es forradalom és szabadságharc Békés vármegyei vonatkozásait dolgozza fel mintegy száz oldalon, rengeteg illusztrációval.

Licska Balázs

A tavalyi, nagyszabású kiállítás keretében megmutatták az országos eseményeket, illetve hozzá fűzve a Békés vármegyei történéseket, személyeket, akik nem mindenki számára vagy más oldalukról ismertek, mint például Haan Lajos, Vilim János, Szombathelyi Antal vagy Sztraka Ernő. Ezt a tárlatot gondolták tovább a százoldalas, 138 képpel illusztrált kötettel – ismertette a Pesttől Aradig, eufóriából – letargiába című könyv kapcsán a szerző, Forrainé Kovács Márta.

Pilvax kávéház, Munkácsy Mihály Múzeum, átadás, könyv bemutató
A kötetet dr. Bácsmegi Gábor, Szarvas Péter, dr. Erdész Ádám és Forrainé Kovács Márta mutatta be és méltatta. Fotó: Lehoczky Péter

Kossuth Lajos Torinóból írt levelet

A múzeum történész muzeológusa hozzátette, hogy a kiadványban a színekkel is játszottak, például zöld háttérrel emelték ki benne azokat a részeket, amelyek Békés vármegyei vonatkozásokat dolgoznak fel. Arra is törekedett, hogy ráirányítsák a figyelmet arra, hogy milyen ragyogó gyűjteménnyel rendelkezik a Munkácsy Mihály Múzeum, szó van benne az örökváltsági szerződésről, Kossuth Lajos önvallomásáról vagy az 1868-ból származó torinói leveléről.

Háromszázötven honvédot adott Csaba 

A kötet bemutatása során dr. Bácsmegi Gábor, az intézmény igazgatója megerősítette, hogy a színvonalas, igényes könyv számára alapot jelentett az előző évi, ugyanezt a címet viselő kiállítás. Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere pedig azt emelte ki, hogy kevés szó esik arról, milyen helyi vonatkozásai vannak az 1848/49-es eseményeknek, ezért is hiánypótló a kiadvány. Beszélt arról, hogy az akkori Csaba 350 honvéd vett részt a harcokban, illetve az itteniek az élelmiszer-ellátás vagy a sebesültek ápolása tekintetében komoly szerepet vállaltak.

Őrzik 1848/49 emlékét

Imponálóan őrzi 1848/49 emlékét a Munkácsy Mihály Múzeum – mondta dr. Erdész Ádám. A Magyar Nemzeti Levéltár Békés Vármegyei Levéltárának nyugalmazott igazgatója hozzátette, hogy az események előtörténetével is megismerkedhetnek a kötet olvasói, akiket aztán elvezetnek a csataterekre, Pákozdtól Temesvárig, de a forradalom és szabadságharc emlékezetével szintén foglalkozik a kiadvány, egészen addig, amíg felemelkedik Kossuth Lajos szobra Csabán.

Kiemelte, hogy a szerző, Forrainé Kovács Márta sokféle dokumentumot, ritkán használt forrásokat is használt. Az olvasók rengeteg érdekességet tudhatnak meg a csabai kaszinótól a későbbi miniszterelnökön, Wenckheim Bélán át Sztraka Ernőig, aki 18 évesen honvédnak állt. Szólt 1848/49 jelentőségéről is, hogy a legnagyobb vállalkozás a jobbágyfelszabadítás volt, hogy a kiváltságosok önként mondtak le előjogokról a társadalom építése, a nemzet felemelkedése érdekében.

Kamarakiállítást nyitottak

Pilvax. Egy legendás kávéház hagyatéka – ezzel a címmel nyílt meg a múzeumban a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum jóvoltából az a kamarakiállítás, amely május 20-ig tekinthető meg. A látogatók megismerkedhetnek a kávéházak történetével, magával a Pilvax-sztorival, illetve azzal is, hogy mi lett a Pilvax kávéházat üzemeltető Pilvax Károllyal és Fillinger Jánossal 1848/49 után.

Forrainé Kovács Márta, a tárlat kurátora elmondta, hogy közel 180 éves relikviák csodálhatók meg, közte kávéscsészével és -kanállal, süteményestállal, szivarsipkával, pompadurral, nemzeti színű kokárdával. A tárgyak és a dokumentumok a Pilvax családnak köszönhetően maradtak meg. Az utódok az első és második világháború során is elásták ezeket, és 1966-ban, amikor megnyílt az országos múzeum, beadták, hogy tegyék őket közszemlére.

Pilvax 1850: különleges óntányért is bemutatnak

A múzeum történész muzeológusa beszélt a kávézás történetéről, hogy a törökök révén honosodott meg, hogy 1848-ban immár 34 kávéház működött Pesten, közte a Pilvax. Az osztrák származású, de magyar feleséget választó Pilvax Károly 1842-ben vett át egy kávézót, 1846-ig vitte, amikor megbetegedett. Bár Fillinger János vitte tovább az üzletet, a nevet nem változtatta meg. A Pilvax információs bázis volt, ide érkezett meg a bécsi események híre is. 

A kiállítás legérdekesebb tárgya egy óntányér, amelyen titkosírással megjelenik a Pilvax név és egy 1850-es, tehát a forradalom és szabadságharc bukása utáni évszám. A Pilvax név ekkor tiltólistán volt. Pilvax Károly 36 évesen, 1849-ben elhunyt, Fillinger János pedig hiába szeretett volna kávézót üzemeltetni, zaklatták őt és vendégeit is. Bár létezik Pilvax köz, valamint van is ilyen néven kávézó, az eredeti épületet később, az 1900-as évek elején lebontották, a helyén ma egy hotel áll.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában