Újabb látnivalók

2024.03.31. 06:55

Népi építészeti remekekkel bővült a szarvasi makettpark

Tovább bővül az épületmakettek száma Szarvason, a Mini Magyarország makettparkban. A turistalátványosság ezúttal népi építészeti remekekkel egészül ki.

Vásári Erzsébet

Az idén már 11 éves Szarvasi Mini Magyarország Makettparkban az elmúlt években a hazai épületeket erdélyi, felvidéki,  kárpátaljai és őrvidéki makettek követték. Legutóbb, a 2023-24-es év fordulójakor pedig az ösküi kerektemplom, a hercegkúti pincesor, a békéscsabai István Malom, a pécsi TV torony és a szatmárcsekei Kölcsey Mauzóleum  kapott helyett a makettek között. 

makettpark, építészeti, mini magyarország
Húsvétkor már megcsodálhatók a makettpark új építészeti remekei, köztük a csabai István malom. Fotó: makettpark

A makettpark beszámolójában elárulták, hogy az idei lenyűgöző újdonságok sorában a magyar népi építészeti stílusokat, falusi életet bemutató épületegyüttesekkel tarkítják a kínálatukat. Így megcsodálhatóak lesznek többek között a balatonfelvidéki Salföld parasztbarokk épületei, Hollókő település világörökségi védettségű házai, az Őrség szeres portái, valamint Torockó főtere is. Hozzátették: az újdonságok mellett folyamatosan zajlik a meglévő makettek hangzóvá és mozgóvá alakítása, de az év minden napján látogatható Mini Magyarország makettpark környezete is folyamatosan épül, szépül. 

Az új mini épületek húsvétkor is megtekinthetők, melyekkel együtt már több mint száz épület makettet és vonat modellt csodálhatnak meg az érdeklődők. 

A pécsi TV torony makettje is látható. Fotó: makettpark

A makettpark a történelmi Magyarország mértani közepén, hazánk legnagyobb Arborétumában található Az évek során Szarvas város legtöbb látogatót vonzó turisztikai attrakciójává vált, melyet évente több mint 100 ezer látogató keres fel. Az ország egyetlen interaktív makettparkja, ahol a makettek nagy része rejt mozgó vagy hangzó meglepetést. Megcsodálható még a parkban Magyarország leghosszabb szabadtéri vasúti modell pályája, ahol a több mint 600 méternyi mini vasúti sínen, alagutakon, hidakon, viadukton átkelő mini mozdonyok közlekednek, melyeket a látogatók indíthatnak gombnyomással. A kisgyermekek pedig egy különleges és egyedi játszótéren tölthetik el még tartalmasabban kirándulásukat.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában