Március 15-i megemlékezés

2024.03.15. 15:35

Erkel Ferenc szépunokája, Somogyváry Ákos mondott ünnepi beszédet Gyulán

Gyulán a hagyományoknak megfelelően a Petőfi tér adott otthon a városi megemlékezésnek pénteken délelőtt. Személyes hangvételű, számos érdekességet tartogató beszédében Somogyváry Ákos, az Erkel Ferenc Társaság elnöke, Erkel Ferenc szépunokája több olyan szökőévet, illetve abban történteket említett meg, melyek mind történelmünk, mind az ettől úgyszólván elválaszthatatlan Erkel életmű szempontjából megkerülhetetlenek.

Papp Gábor

Fotó: Lehoczky Péter

Mint mondta, 1844 nemzeti zeneszerzőnk szakmailag talán legsikeresebb esztendeje volt, amelynek első előadásával, a Hunyadi Lászlóval szikrát dobott a nemzet szívébe. A koronát erre mindössze néhány hónappal később a Himnusz megzenésítésével tette fel Erkel. 

Somogyváry Ákos
Somogyváry Ákos számos zenetörténeti és társadalomszociológiai érdekességet emelte ki beszédében.
Fotó: Petróczki Gábor

– E két szakrális tartalmat is bőséggel hordozó mű szervesen készítette elő az 1848-as esztendőt, március idusát, és azóta minden nemzeti évfordulón a zenei kánon megkerülhetetlen része képezték ezek a dallamok. A Meghalt a cselszövő kórus tömegdalként éneklésével régóta lappangó feszültséget ereszthetett szabadjára a tömeg, az akkori cselszövőként Metternichet megnevezve – fogalmazott. – A Hunyadi Hattyúdalát pedig immáron a cenzúra, személyre szabottan a cenzorok hattyúdalaként emlegették.

március 15. ünnepség
Az ünnepi műsorba közreműködött a Kiss Kata Zenekar, Lux Ádám, Jászai Mari-díjas, érdemes művész és az Erkel Ferenc Vegyeskar. Fotó: Petróczki Gábor

Somogyváry Ákos szólt a magyar opera szentélyének 1884-es megnyitásáról. Az Operaház bejáratanál azóta hirdetik az akkor mindössze 26 éves Stróbl Alajos monumentális szobrai a 19. század két magyar zeneszerző zsenijét, Erkelt és Lisztet. Ezer éves államiságunk évfordulóján, 1896-ban Göndöcs Benedek kezdeményezésére a szülőváros, Gyula állíttatta fel Erkel mellszobrát.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában