Képregény

2024.02.17. 16:41

Legóval járták körül a busójárás hagyományait

A busójárás népszokását járták körül az érdeklődők Békés Megyei Könyvtár Lego Story című képregénykészítő foglalkozásán szombaton délután.

Papp Gábor

A legóból megépített jeleneteket lefotózták, majd egy alkalmazás segítségével alkották meg a képregényt

Fotó: A szerző felvétele

Palkovics Brigitta, Békés Megyei Könyvtár informatikus-könyvtárosa elmondta, a Lego Story foglalkozások általában kapcsolódnak az év adott időszakához, az aktuális ünnepekhez, illetve ünnepkörhöz. Szombaton a farsangi szezont érintették.

A szakember kifejtette, a busójárás az esztendő ezen időszakának egyik fontos programja, és a résztvevők annak hagyományaira építve, a népszokásokhoz kapcsolódva készítették el legóból az alkotásokat, majd a képregénysztorit. A felnőttek és a gyerekek megépítették legóból a jeleneteket, azokat lefotózták tabletekkel, majd egy alkalmazás segítségével alkották meg a képregényt.

Az építkezők három történet közül választhattak és a legtöbben egy legenda feldolgozása mellett dönthettek, amely szerint a 16. században a helyi sokácok Mohácsról a közeli mocsarakba menekültek, hogy elkerüljék az oszmán csapatokat. Egy éjszaka megjelent egy öregember azzal az ötlettel, hogy készítsenek félelmetes maszkokat és csörgő, illetve csattogó tárgyakat, hogy elijesszék az oszmánokat. Éjszaka a sokácok csónakjaikkal átkeltek a Dunán és elűzték az oszmánokat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában