Kárpát-medencei népi textilfesztivál

2024.02.06. 10:44

Ezerötszáz pályamunkát zsűriztek Békéscsabán, a Téglában

A Hagyományok Háza, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége, a Békés Megyei Népművészeti Egyesület és a Békés Megye Népművészetéért Alapítvány hirdette meg a XIX. Kárpát-medencei népi textilfesztivált, melyhez konferencia és kiállítás is kapcsolódik majd.

Nyemcsok László

Szakavatott, országos zsűri bírálta el az alkotásokat a csabai Téglában

Pál Miklósné, a Békés Megyei Népművészeti Egyesület elnöke elmondta, a nagyszabású rendezvény első eseményeként a szakavatott, országos zsűri 1500 pályamunkát bírált el múlt hétvégén a békéscsabai Tégla Népművészeti Alkotóházban.  

– Színhangulatok, valamint Szakrális és a szertartásokhoz kapcsolódó textíliák témakörökben hirdettük meg a pályázatot, és 1500 pályamű – csipke, hímzés, nemez, szövés és viselet – érkezett be összesen. Közösségek és egyéni alkotók egyaránt küldtek be munkákat. Örömmel fogadtuk a különböző textiles területek együttműködését – emelte ki Pál Miklósné. – Az egész Kárpát-medence képviseltette magát, a Muravidék, a Vajdaság, Partium, Erdély, a Felvidék és Kárpátalja egyaránt.

Színvonalas munkák érkeztek

A konferencia időpontja: 2024. március 8-9-10., helyszíne a Csabagyöngye Kulturális Központ. A rendezvény házigazdája a Békés Megyei Népművészeti Egyesület. A háromnapos tanácskozás keretében a résztvevők azokkal a hazai és külföldi törekvésekkel, alkotókkal, alkotóműhelyekkel ismerkednek meg, amelyek az eredeti (autentikus) népi textíliák mai használatával – lakástextil és viselet – foglalkoznak.

A Szakrális textíliák és színhangulatok című kiállítás idén március 8-ától tekinthető meg a legjobb munkákból a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeumban és szintén Békéscsabán, a Békés Megyei Könyvtárban.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában