Január 22.

2024.01.21. 12:03

Évfordulókra is emlékeztek a magyar kultúra napján Gyulán - galériával

A magyar kultúra napja alkalmából rendeztek ünnepi programot szombaton este a gyulai Vigadóban. Az eseményen koncertet adott a Budapesti Filharmóniai Társaság, illetve megemlékeztek Wenckheim Krisztina és Göndöcs Benedek születésének évfordulójáról.

Papp Gábor

Különleges koncertet is meghallgathattak az érdeklődők a szombati rendezvényen

Fotó: Kiss Zoltán

1989 óta ünnepeljük január 22-én a magyar kultúra napját annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le a Himnusz kéziratát. 

Dr. Görgényi Ernő polgármester ünnepi beszédében elmondta, Gyula, a kultúra magyar városa mindig hűséges és méltó volt a címhez. Kiemelte, 1868. szeptember 8-án Mogyoróssy János aláírta híres adománylevelét, amellyel Gyula városának ajándékozta könyv-, térkép-, érem- és fegyvergyűjteményét egyszerre téve le ezzel a mai gyulai könyvtár és a múzeum szimbolikus alapkövét is. 

– Mogyoróssy nyomán a gyulai kultúra fejlődését azután olyan kiválóságok támogatták, mint Wenckheim Józsefné Jankovich Stefánia, a leggazdagabb árvaként ismert Wenckheim Krisztina és Göndöcs Benedek – folytatta a gondolatot. Hangsúlyozta, a hozzáállás Gyulán azóta sem változott, és jöjjenek bármilyen nehéz idők, elkötelezettek kulturális intézményrendszerük megtartása és fejlesztése mellett.

– A gyulai önkormányzat a város méretéhez és bevételeihez képest legalább egy számmal nagyobb kulturális intézményrendszert működtet. A vármegyében a gyulai önkormányzat tartja fenn a legtöbb kiállítóhelyet, intézményt és kultúraközvetítőt; többet mint a hasonló nagyságú, sőt, a náluk nagyobb települések – fogalmazott, majd hangsúlyozta, erről a szellemi pezsgésről lemondaniuk nem lehet. Kifejtette, öt működő kiállítóhelyük népszerűsége és látogatottsága is ezt támasztja alá.

Ezek a létesítmények tavaly 180 ezer látogatót fogadtak, amely vidéki múzeumok esetében kiemelkedő szám. Emellett fontos, hogy a kiállítóhelyeknek és az elkötelezett szakembereknek köszönhetően olyan tudásbázis épült fel a városban, ami lehetővé teszi, hogy saját erőből színvonalas időszaki kiállításokkal gazdagítsák Gyula kulturális életét.

Elmondta, kulturális intézményrendszerük másik alappillére a Gyulai Várszínház, amely a tavalyi hatvanadik évad után idén megalapításának 60. évfordulóját ünnepli. 

– A színház vezetői mindig ügyeltek arra, hogy az elsősorban nyári teátrum méltó legyen Gyula szellemiségéhez, így nem véletlen, hogy a várszínházat kezdettől fogva az értékteremtés jellemzi, és szellemi alkotóműhely is – hangsúlyozta.

Szólt arról, hogy a gyulaiaknak nemzedékek óta van egy fontos missziójuk, elkötelezettek az Erkel életmű valós jelentőségének elismertetése mellett. Ennek kapcsán részletesen szólt a 2010 óta történt számos lépésekről, ami ennek érdekében történt. 

– Fontos célunk, hogy tovább erősítsük Erkel kultuszát, és mind a hazai, mind a nemzetközi kulturális köztudatban Liszt Ferenc mellé emeljük, hiszen a jelentősége ezt egyértelműen indokolná – tette hozzá. – E téren pedig idén ismét lehetnek előrelépések.

Emlékeztetett arra, hogy az Erkel Ferencről elnevezett gyulai művészeti iskola nevelőtestülete tavaly miniszteri elismerésben részesült. 

– A kiemelkedő tehetségek felkutatása és támogatása mellet a nevelőtestület küldetésének fontos része a gyerekek elkötelezettségének megteremtése a művészetek irányában – fogalmazott.

Beszéde végén úgy fogalmazott: „Tegyünk együtt, hogy Gyula városa és a magyar kultúra mindörökre egybeforrjon.”

Ünnepi koncert és megemlékezés

Az idei évhez két, Gyula életében meghatározó szerepet játszó személy születési évfordulója is köthető, amiről a szombati rendezvény keretében is megemlékeztek.  175 éve született Wenckheim Krisztina, míg 200 éve született Göndöcs Benedek apátplénános. Ennek tiszteletére Lovas-Tóth Kata előadásában azt a szentbeszédet hallgathatták meg a jelenlévők, amit gróf Wenckheim Frigyes és gróf Wenckheim Krisztina ünnepélyes házassági egybekelése alkalmából mondott el 1872-ben Göndöcs Benedek. Ezután a Budapesti Filharmóniai Társaság koncertje következett. Vezényelt Dubóczky Gergely. Az est házigazdája Somogyvári Ákos karnagy, az Erkel Ferenc Társaság elnöke volt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában