Békéscsaba

2024.01.20. 19:46

Csipkeverő Klub: egyedülálló kiállítás nyílt a Lencsésin

A „Csipkés Hagyományok a Magyar Kultúrában” című kiállítás és annak ünnepélyes megnyitójának a Lencsési Közösségi Ház, Csipkeverő Klubja adott otthont. A szombaton nyílt tárlat február 16-ig látogatható. Az esemény része a közösségi ház magyar kultúra napi rendezvénysorozatának.

Dinya Magdolna

Február 16-ig látogatható a szombaton megnyílt tárlat

Fotó: Dinya Magdolna

Takács Péter, a közösségi ház vezetője köszöntötte a megjelent vendégeket. Elmondta, hogy Tóthné Kiss Szilvia kezdeményezte több mint egy évtizeddel ezelőtt a Csipkeverő Klub megalapítását a Lencsési Közösségi Házban.

 – Így adott volt gyakorlatilag, hogy részükre is rendezzünk egy kiállítást a magyar kultúra napja alkalmából, illetve a rendezvénysorozat keretében – tette hozzá.

Az eseményen összesen nyolc alkotó mutatkozik be különböző alkotásaival. A megnyitó ünnepségen közreműködtek a Bartók Béla Szakgimnázium és az Alapfokú Művészeti Iskola diákjai. 

A kiállítást Tóthné Kiss Szilvia, a Csipkeverő Klub vezetője nyitotta meg, aki ovónőként tevékenykedik, így beszédét stílusosan egy mesével indította. 

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy legény, aki fiatal volt és volt egy gyönyörűségesen szép lány, aki az általa megszőtt vásznat kifeszítette egy keresztre és megpróbálta elcsomózni ezeket a szálakat. A lánynak sok munkája volt ezért kitalálta, hogy ha ezekre a szálakra alulról fölteker egy-egy kis fadarabot, akkor a szálak nem fognak gubancolódni és sokkal hamarabb készen lesz, amikor a szálak kiszáradnak. Ez a csipkeverés alapja, nyilván nagy változáson ment keresztül, de hát ez egy ilyen mese, ami erről szól. 

Tóthné Kiss Szilvia úgy véli, ha ma az utca emberét kérdezzük, hogy mondjon valamit a magyar csipkékről, akkor sokan biztosan azt fogják felelni, hogy a halasi csipke a leghíresebb. 

- Ezt tűvel és cérnával varrják, jellegzetesen magyar felhasználású csipke. 1908 óta van jelen és egy iparművész házaspár tervezte, ami igen nagy ívet futott be. Mi még is a vert csipkét választottuk, amihez speciális eszközigény kell. 

Egykor Magyarországon betiltották a csipkeverést. Hogy hogyan is maradhatott ez meg és kik használták? A főurak, parasztemberek és az egyház is alkalmazta. Készülhettek pamutból, kenderből, lenből, amelyeket ma is használunk – avatott be a részletekbe a klubvezető.

Hozzátette,  ami most látható a kiállításon az a hagyományos csipkék kategóriájába tartozik. Régen is hasonlóképpen díszítették ezeket a textíliákat. A klubjukra jellemző, hogy nem csipketerítőket készítenek, hanem régi csipkéket dolgoznak fel és olyan dolgokat próbálnak kitalálni, ami ma is hordható és használható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!