Nátorné Guller Ágota

2024.01.12. 16:35

A Wenckheimek öröksége is megjelenik a Csabagyöngyében nyílt tárlaton

Nátorné Guller Ágota festményeiből nyílt kiállítás csütörtökön délután Békéscsabán, a Csabagyöngye Kulturális Központ első emeleti kiállítóterében.

Papp Gábor

A Wenckheim család által teremtett értékek fontosak számukra. Opauszki Zoltán és Nátorné Guller Ágota a kiállítás megnyitóján

Fotó: Bencsik Ádám

Megnyitó beszédében Opauszki Zoltán önkormányzati képviselő, környezetvédelemért és turisztikáért felelős tanácsnok, a Csabagyöngye Kulturális Központ igazgató-helyettese elmondta, az alkotóval közös bennük a Wenckheim grófi család iránti érdeklődés.

– Ahogy a festmények is mutatják, Békéscsabán, illetve Békés vármegyében egyre többen foglalkoznak a Wenckheimek örökségével, illetve hagyatékával. Ez azért is nagyon fontos család, mert amit a nemesi família megvalósított az elmúlt századokban, nagyon erőteljesen értékformáló tevékenység volt. Ma is van mit tanulnunk tőlük – tette hozzá.

Felidézte, hogy az alkotó több évtizeden keresztül a közigazgatásban dolgozott, majd nyugdíjazását követően, 2016-2017 környékén kezdett autodidakta módon képzőművészettel foglalkozni. Kiemelte, a Csabagyöngye Kulturális Központ szívén viseli a békéscsabai képzőművészet alkotóinak sorsát. 

BA-0286
Már az első napon sokan kíváncsiak voltak a képekre Fotó: Bencsik Ádám

– Nagy örömmel adunk teret és lehetőséget a művészek bemutatkozására – hangsúlyozta. Szólt arról, hogy Nátorné Guller Ágota alkotásainak fő iránya elsődlegesen a Wenckheim örökséghez kapcsolódik, ugyanakkor számos más izgalmas festmény is látható a tárlaton.

– A Wenckheim hagyatékhoz, a Wenckheim kerékpárút térségében található látnivalók és örökségek adják a gerincét a kiállításnak. A művész ezzel is felhívja a figyelmet a városban és a térségben élők figyelmét a különleges értékekre – fogalmazott Opauszki Zoltán.

Az alkotó kiállításon is közzétett bemutatkozásában olvasható, hogy jelenleg a figyelme középpontjába a Wenckheim-kastély szabadkígyósi épülete, annak környezete és a Békés vármegyében lévő olyan épületek kerültek, amelyek kötődnek a nemesi családhoz. Mint írta, a témával kapcsolatban további terveket is szövöget. Gyökerei is térségből erednek, hiszen anyai nagymamája újkígyósi volt, és gyermekkorában sokat mesélt neki arról a világról. A kiállítás február 11-ig tekinthető meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában