Különleges tárlat

2023.12.03. 18:31

Petőfi és Orlai barátságáról nyílt állandó kiállítás Mezőberényben - galériával

Megnyílt a Petőfi és Orlai – A dallal szerzett barátság című állandó kiállítás vasárnap délután a mezőberényi Orlai házban. A különleges tárlat a Nemzeti Kulturális Alap Petőfi 200 Ideiglenes Kollégium támogatásával, a Petőfi Irodalmi Múzeum, a Magyar Irodalmi Emlékházak Egyesülete, az Orlai ház és az önkormányzat együttműködésével jött létre.

Papp Gábor

Szeretnék, hogy az iskoláskorú gyermekek különböző múzeumpedagógiai foglalkozások keretében még jobban megismernék Petőfit és megismernék Mezőberényt is.

Fotó: Jenei Péter

Siklósi István polgármester elmondta, több éves előkészítés után valósulhatott meg az álom, hogy méltó körülményeket biztosítsanak Mezőberény egyik jelentős, sokszoros vendégének, Petőfi Sándornak. 

A polgármester felelevenítette dr. Irányi István Petőfi kutató munkásságát, aki az első alapokat letette, hogy minél többet tudhassanak Mezőberény és Petőfi kapcsolatáról.  Mint kifejtette, a szakemberek egy teljesen új, a modernkor vívmányait felhasználó tárlatot alakítottak ki az Orlai házban.

– Állandó kiállításról van szó, ami azt jelenti, hogy szeretnénk, ha tíz éve múlva is járnának oda a fiatalok és a kevésbé fiatalok – hangsúlyozta, majd kiemelte, mindenképpen szeretnék, hogy az iskoláskorú gyermekek különböző múzeumpedagógiai foglalkozások keretében még jobban megismernék Petőfit és megismernék Mezőberényt is.  Mint mondta, Petőfi Sándor hazánkban az egyik legnépszerűbb költő, akit a határokon kívül is ismernek.

A kiállítás méltó módon tiszteleg az emléke előtt.

Megnyitó beszédében E. Csorba Csilla művészettörténész, a Petőfi Irodalmi Múzeum volt főigazgatója elmondta, az elmúlt évtizedekben a Petőfi Irodalmi Múzeum és a Magyar Irodalmi Emlékházak Egyesületének bevett gyakorlatává vált, hogy egy-egy, a költőhöz kötődő helyszínen, nem csak az életműve, életének egy darabja kap említést, de az a befogadó, őt körülvevő, többnyire inspiráló közeg is, amely az általa látogatott kisvárosokat, településeket jellemezte.

– A mostani esetben is többszereplős a tárlat, hiszen a költő mellett a város szülötte, Orlai Petrics Soma és a város neveltje, Szendrey Júlia is helyet kap – tette hozzá. – A kiállítás alkotói mesterien vonják össze a három szálat; a gyermeklányként Mezőberényben tanuló, majd ide anyaként és aggódó feleségként visszatérő Szendrey Júliáét, a Petrics család tagjainak odaadó szeretetét és a költő mély barátságának kimutatását rokona és művésztársa, Orlai Petrics Soma iránt. Az ország délkeleti vidékén e három, ma már történelmi személy élete egy ponton összekapcsolódott.

A szakember kifejtette, Mezőberény találkozási pont, amely nemzeti identitásunk alakulását, kollektív emlékezetünket személyes értékekkel, egyedülálló tartalmakkal gazdagította.

Túri Andrea, az Orlai Petrics Soma Könyvtár, Muzeális Gyűjtemény és Művelődési Központ igazgatója elmondta, a kiállításban a helyi muzeális gyűjteményében őrzött eredeti műtárgyak és dokumentumok mellett festmények, fényképek, dokumentumok másolatai mesélik el Petőfi és Orlai barátságát és Szendrey Júliának az itteni nevelőintézetben töltött éveit. A mezőberényi tárgyakat dr. Irányi István Petőfi kutató hagyományozta a muzeális gyűjteményre, akinek 2002-ben már nyílt a volt Wenckheim-Fejérváry kastélyban hasonló céllal kiállítása. A másolatokhoz segítséget kaptak még a Magyar Nemzeti Múzeumtól, a Magyar Tudományos Akadémia Kézirattár és Régi Könyvek Gyűjteményétől, az Országos Széchényi Könyvtártól és a Petőfi Irodalmi Múzeumtól.

 

Infrastrukturális felújításra, mely akadálymentesítést is tartalmaz, bruttó 30 millió forint támogatást, míg a belső kiállítás kialakítására bruttó 20 millió forint támogatást kapott az intézmény, melyhez önerőt nem kellett hozzátenni, míg a pályázat benyújtásához szükséges terveket a helyi önkormányzat finanszírozta.

Különleges kiállítást tekinthetnek meg

A kiállítás alappillérei a tárgy-és dokumentummásolatokon túl azok az anekdoták, melyek Petőfi mezőberényi tartózkodásairól szólnak és a berényi tárgyak, melyek szintén az itt tartózkodásaihoz köthetők: a Petőfi poharaként ismert festett mázas üvegpohár és Bonyhai Benjámin egykori jegyző karosszéke, melyben Orlai megfestette a költőt vagy Kis-Kéry Mihály emlékkönyve, melybe Petőfi írt.

Mezőberényi diákok 13 anekdotát jelenítettek meg. A történetek mellett megelevenedik a Petőfi Mezőberényben című színdarab videófelvétele is. A vendégek „szelfit készíthetnek Petőfivel”, mely a 21. század technológiáján alapul, és azt emlékbe magukkal is vihetik. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában