Karácsonyi éneklés

2023.12.19. 14:55

Kolindáltak a battonyai főtéren, sokan csatlakoztak a román óvodásokhoz

A kolindálás, vagyis a karácsonyi éneklés egy ősi román hagyomány, amely szorosan kapcsolódik a karácsonyi ünnepkörhöz. Battonyán a Magdu Lucian Román Általános Iskola és Óvoda fiataljai a város főterén, a betlehemi jászol mellett és a város karácsonyfája előtt szép énekeikkel örvendeztették meg a hozzájuk csatlakozókat.

Csete Ilona

Az óvodások örömmel vesznek részt a kolindálásban.

Forrás: Facebook

A karácsonyi éneklés szertartása örömmel üdvözli Jézus születését, és gazdag ajándékokkal, szívmelengető énekekkel, és játékos hagyományokkal köszönti az új esztendőt. A régi időkben, szenteste napján a gyerekek is és a felnőttek is külön-külön csoportokban jártak énekelni házról házra, kifejezve jókívánságaikat és megosztva az örömüket a ház lakóival. 

– A hagyományt ma is ápoljuk az óvodánkban is, ahol a gyermekek örömmel vesznek részt a kolindálásban. Az óvónőink kiemelkedő jelentőséget tulajdonítanak a hagyományok megőrzésének, és elkötelezettek abban, hogy ezt a gyermekek számára is érthető módon átadják. Karácsony előtt városunk főterén, a betlehemi jászol mellett és a város karácsonyfája előtt szép énekeinkkel örvendeztettük meg azokat, akik hozzánk csatlakoztak a polgármesteri hivatalból, a családsegítő- és gyermekjóléti szolgálattól, a Biztos Kezdet Gyerekházból, az öregek napközi otthonából, a Battonyai Közművelődési Nonprofit Kft.-től, a szülőket, járókelőket. Onnan az iskolába mentünk, ahol alsó- és felső tagozatos tanulók várták, és szeretettel hallgatták a kis kolindálókat – mesélte élményeiket Sutya Miklósné intézményvezető. 

Azt is hozzátette, az óvodások számára ez nem csupán egy szórakoztató tevékenység, hanem egy lehetőség is a román hagyományok megismerésére. A kolindálás során a gyermekeket édességekkel, süteményekkel, gyümölcsökkel és apró ajándékokkal halmozzák el, éppen úgy, ahogy azt régen is tették. Az öröm és az együttlét ereje által a kolindálás nemcsak hagyomány, hanem a közösség erejét és az ünnep varázsát is megidézi mindannyiuk számára.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában