Békéscsaba

2023.10.14. 14:33

Rázgáné Molnár Ágnes alkotásai láthatók a Téglában másfél hónapig

Kiállok címmel nyílt tárlat Rázgáné Molnár Ágnes grafikáiból és tűzzománcaiból a Tégla Népművészeti Alkotóház és Közösségi Térben szombaton.

Gyemendi Réka

A képen Rázga Áron, Rázgáné Molnár Ágnes, Kölcseyné Balázs Mária és Born Gergely

Fotó: A szerző felvétele

A kiállítást a Békés Megyei Népművészeti Egyesület szervezte. Az alkotót elsőként Born Gergely méltatta, Rázga Áron pedig zongorán működött közre a megnyitón. 

Kölcseyné Balázs Mária, a Békés Megyei Népművészeti Egyesület elnöke elmondta, nagy örömükre szolgál, hogy egyik egyesületi taguk műveit tekintheti most meg a nagyközönség. Úgy fogalmazott, Ági végtelenül tehetséges, aki többféle szakágban is alkot. A Téglában másfél-, két havonta szerveznek elsősorban olyan tárlatokat, melyek valamilyen módon kapcsolódnak a népművészethez, vagy legalábbis a tervezéshez, az alkotáshoz.  

Ágnesnek gyermekkora óta az élete része a művészet. Elmondása szerint tűfilces ahogy fogalmaz önnyugtató grafikái egyfajta mandalák, melyeket gyermekkorában kezdett el rajzolni. Az ihletet a rózsaablakok adták neki, és azóta is ebben a stílusban alkot legszívesebben, például este, ha nem tud aludni. Habár többször megtagadta ezt az alkotói stílust, sokszor megpróbálta átlépni vagy túlszárnyalni, de mégis mindig visszatért hozzá. 

A gimnáziumi rajztanára volt az, aki támogatta törekvéseit és kiállításokat szervezett neki. Célja volt az iparművészeti egyetem elvégzése, azonban az élete más irányt vett. A Szegedi Tudományegyetemen végzett ének-zene, rajz szakon, jelenleg is óraadó tanár, rajzot és éneket tanít általános iskolásoknak és gimnazistáknak. Ahogy fogalmazott, a tanítás is egyfajta művészet, de másképpen.

A kiállításon szereplő képek lényegében egy napló lapjai. Az anyag nagy része akkor készült, amikor a második fiammal voltam várandós. Az életről szólnak, a veszteségről, az elengedésről, a beengedésről, annak a misztikumáról, milyen egy új élet kapujának lenni foglalta össze munkáinak témáját az alkotó. 

A kiállítás november 27-ig tekinthető meg az Alkotóház nyitvatartási idejében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában