Szemle

2023.10.31. 09:26

Meghoztuk a legfrissebb békéscsabai híreket

Egy csokorba gyűjtöttük olvasóinknak a legfrissebb békéscsabai híreket.

Vásári Erzsébet

Kiállítás nyílt a csabai szlovák tájházban

Száz éve adták ki az első békéscsabai Tranosciust, ennek apropóján nyílt kiállítás hétfőn a szlovák tájház Áchim L. Andrásról elnevezett termében. A tárlaton szerepelnek a 18. és a 19. századból származó énekeskönyvek – érkeztek a belvárosból ugyanúgy, mint Mezőmegyerről, Jaminából, Fényesről és Gerláról, valamint Mester Gábor gyűjteményéből –, sőt olyan kosárkák is, amelyekben a csabai asszonyok hordták rézveretes köteteiket az Úr házába a 19. században. A kiállításmegnyitón szolgált Nagy Zoltán, az evangélikus egyházmegye esperese. Köszöntőt mondott Kiszely András, a békéscsabai szlovák önkormányzat elnöke; valamint Hollerné Racskó Erzsébet, az Országos Szlovák Önkormányzat elnöke, aki jutalmat is átadott Aradi András Péter és Kutyej Pál Albert nyugalmazott lelkészek számára – írja a Beol.hu hírportál.

Elhozták a divatot Békéscsabára a fodrászat nagyágyúi

A szakma igazi nagyágyúi tartottak konzultációt száznál is több fodrász számára hétfőn Békéscsabán, a Békés Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara rendezvényén, bemutatva, hogy mik a legújabb trendek. A rendezvényen bemutatót tartottak Palkóné Zámbó Edit és Gellainé Ilyés Katalin, a Békéscsabai és a Gyulai Szakképzési Centrum oktatói is, akik tanulói rendszeresen sikeresen szerepelnek a szakmai versenyeken – írja a Beol.hu hírportál.

Békéscsaba zöld törekvéseit is bemutatták a finn nagykövetnek

Többek között a Csabagyöngye Kulturális Központot is megtekintette Finnország magyarországi nagykövete, Pertti Anttinen, aki a napokban Békéscsabára látogatott – ismertette Opauszki Zoltán, a város környezetvédelemért és turisztikáért felelős tanácsnoka, az intézmény igazgatóhelyettese, valamint Szente Béla önkormányzati képviselő, a kulturális központ igazgatója is. Ismertették a diplomatának a város zöld törekvéseit, azaz az erdősítési és fásítási programot, valamint az önkormányzat egyedi, megújuló energia termelésére és felhasználására irányuló fejlesztéseit. Emellett bemutatták neki a Wenckheim turista- és kerékpárutat, továbbá a jaminai bányatavak fejlesztésére vonatkozó törekvéseket – írja a Beol.hu hírportál.

Gáz szivárgott egy békéscsabai benzinkút cseretelepén

Szivárgott a gáz egy háztartási palackból egy benzinkút cseretelepén vasárnap Békéscsabán. A Békés Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatása szerint a helyi hivatásos tűzoltók rövid idő alatt egy biztonságos helyen leengedték a palackból a nyomást, majd elkülönítették és biztonságos helyre tették – írja a Beol.hu hírportál.

Egyedi fotókból nyílt kiállítás a csabai könyvtárban

Különleges, eddig a nyilvánosság előtt nem szerepelt fotókból nyílt kiállítás a Békés Megyei Könyvtárban. A november 28-ig megtekinthető tárlaton dr. Gellért Géza 60-70 éve a városban készült fényképei kaptak helyet annak apropóján, hogy az alkotó 100 éve, 1923. május 20-án született Békéscsabán. Juhász Zoltán, a Békés Megyei Könyvtár igazgatója elmondta, a bibliotéka számára kiemelkedő fontossággal bír a helyismeret, legyen szó könyvvásárlásról, kiállításokról, programszervezésről. A száz éve Békéscsabán született dr. Gellért Géza itt ismerkedett meg a fényképezéssel, itt tanult és itt kezdett el dolgozni is. Érdekesség, hogy 1999-ben szintén nyílt kiállítása az intézményben – írja a Beol.hu hírportál.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában