Békéscsaba

2023.10.21. 06:37

Mazán Erzsébet különleges fényképeiből nyílt kiállítás a Lencsési Közösségi Házban

Mazán Erzsébet békéscsabai óvodapedagógus, a Márvány Fotóműhely tagjának egyedi eljárással készült alkotásaiból nyílt kiállítás Képeim másképp címmel pénteken a Lencsési Közösségi Házban. A tárlat november 8-ig tekinthető meg.

Licska Balázs

A zeneiskola növendéke, Szőke Richárd József gitározott a megnyitón, mögötte Barabás Ferenc, Mazán Erzsébet és Nagy Emese. Fotó: Licska Balázs

Miután Nagy Emese közművelődési tanácsos köszöntötte a látogatókat, a fotóműhely képviseletében Barabás Ferenc nyitotta meg a kiállítást és mutatta be az alkotót.  Ismertette, hogy Mazán Erzsébet gyermekként is kreatív volt, és hogy mindezt később óvodapedagógusként is tudta hasznosítani. Bár általános iskolásként is fotózott, tudatosan nagyjából tíz éve kezdett ezzel foglalkozni. 

Többfajta archaikus technikával ismerkedett meg, a kedvencévé azonban a cianotípia vált, ezt az eljárást alkalmazva olyan, mintha a képei visszavinnék a régmúlt időkbe. Emellett érdekli az absztrakt, modern világ is. Az alkotó rendszeresen állít ki és vesz részt hazai és határon túli pályázatokon, és ezeken elismerést zsebel be.

Mazán Erzsébet a manapság csak kevesek által használt cianotípiáról elmondta, hogy a technikát 1842-ben találták fel. A 19. század végétől alkalmazták egészen 1950-ig tervrajzok másolásához.

Különleges képeket láthatnak az érdeklődők. Fotó: Licska Balázs

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában