Világnap

2023.10.11. 11:43

Bácsfalvi Zoltán alkotásaiból nyílt kiállítás a kormányhivatalban – galériával

Bácsfalvi Zoltán festőművész alkotásaiból nyílt kiállítás a Természeti Katasztrófák Elleni Védekezés Világnapja apropóján szerdán délelőtt Békéscsabán, a Békés Vármegyei Kormányhivatalban.

Papp Gábor

A képeivel érzelmeket szeretne kiváltani.

Fotó: Lehoczky Péter

Dr. Rákóczi Attila, a Békés Vármegyei Kormányhivatal főigazgatója köszöntőjében elmondta, kiemelte törekvésük, hogy lehetőséget biztosítsanak a helyi alkotóknak arra, hogy bemutassák művészetüket a kormányhivatalban. 

Bácsfalvi Zoltán tűzoltóként az emberek megmentésére tette fel az életét, de van egy másik küldetése, az alkotás és azon keresztül az értékmentés – tette hozzá a főigazgató. – A tűzoltó munka és a festészet valahol összefügg, hiszen mindkét esetben, más-más eszközökkel fontos szerepet tölt be az említett értékmentés.

Herczeg Tamás: Bácsfalvi Zoltán képei beszélgetésre hívogatnak. Fotó: Lehoczky Péter

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő, az Országgyűlés Nemzeti Összetartozás Bizottsága alelnöke elmondta, Bácsfalvi Zoltán képei mindig egy kis beszélgetésre hívogatnak, miközben otthonosabbá teszi a környezetet.

– A tárlaton az alkotó 13 plusz három alkotását tekinthetik meg az érdeklődők – fogalmazott. – Ebből három a munkájával áll összefüggésben. Ezek a festmények egészen más, vörös-fekete színvilágot jelenítenek meg, és részben kötődnek a Természeti Katasztrófák Elleni Védekezés Világnaphoz, illetve kötődnek a tűzoltói tevékenységéhez. A tizenhárom kép a természeti táj és az épített környezet összesimulását mutatja be. Azok a helyek láthatóak, amelyeket meg kell őriznünk. Láthatjuk, hogy az épített és a természeti környezet milyen harmóniában tud létezni, de csak akkor, ha mindez a lelkünkben is megvan. Ezek a festmények emellett megidézik a gyermekkorunk világát, és megjelenik a nap 24 órája, lélekmelegítő hangulatot árasztva.

Az országgyűlési képviselő arra is felhívta a figyelmet, Bácsfalvi Zoltán képei eljutottak Kanadáig és az Egyesült Államokig.

Érzelmeket hívnak elő a képek

Bácsfalvi Zoltán ajánlásában elmondta, nagyon szeret festeni, nagyon szereti megjeleníti, amit lát.

– Gyakran előfordul, hogy a hétköznapokon elmegyünk egy-egy különleges jelenség, egyedi pillanat mellett. Ha azonban megállunk, kicsit jobban megnézzük, akkor látjuk, hogy a belső fény milyen színeket és formákat csal elő. Ezeket is szeretném megjeleníteni – emelte ki. Szólt arról, hogy képeivel elsősorban érzelmeket szeretne előhívni, sokakban jönnek elő az alkotások láttán gyermekkori és korábbi szép élmények.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában