Nagyszénás

2023.09.24. 11:32

Útmutató az utókornak a nagyszénási könyv

Elkészült a Kisiparosok és kiskereskedők Nagyszénáson című könyv. A Nagyszénási Kulturális Központban tartott könyvbemutatón mesélt a szerző, Gyenge Antal és ajánlotta a résztvevők figyelmébe a kiadványt a szerkesztő, Kulcsár László.

Csete Ilona

Gyenge Antal a könyvbemutatón, a legújabb kötettel A szerző felvétele

Vincze Lajosné indította el a közösségi oldalon azt a csoportot, ahol a nagy nyilvánosság segítségével keresni kezdték közösen a hajdan a településen élt, dolgozott iparosokat, kereskedőket. Gyenge Antal helytörténész is bekapcsolódott. A könyv sikeréhez sok forrás (Kulcsár Lászlóné riportjai, a Nagyszénás 2000 CD iparosokkal foglalkozó fényképei) is hozzájárultak.

– A legizgalmasabb ebben a kutatás, a múlt feltárása volt. Három évig tartott a munka. Ezután vállalkoztam ennek a könyvnek a megírására – nyilatkozta lapunknak a szerző, akinek ez a 12. kötete.

Már a középkorban is éltek e vidéken kézműves emberek, a fémkeresők meglepően sok gyűszűt találtak az ősi Szénás helyén. Szabók, varrók  sokan lehettek. De voltak kovácsok, mint általában faluhelyen. A kutatás során felbukkantak nagyon érdekes és értékes, egyéb információk, összefüggések is: kiderült, Petőfi Sándor felesége lánykorában élt Szénáson.

Az egyik anyakönyv azt bizonyítja, hogy apja, Szendrey Ignác intéző itt lakott Lajosszénáson. A másikból kiolvasható, hogy Fábián István szénási molnárnak fia született, s akinek az egyik keresztszülője lett Szendrey Julianna... További izgalmas tartalomért is érdemes belelapozni az új kötetbe.

A könyvbemutatón Kulcsár László szerkesztő kiemelte: a szerző átfogó munkája ez a könyv, mert szinte minden szakmát érint, mindegyikbe betekintést ad. A kötet színes, jól egyesíti a lexikális és az elbeszélő elemeket, így szórakoztat és egyben pontos adatokat is szolgáltat. Gazdag képanyagával is dokumentál. E könyv útmutató az utókornak ebben a témában.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában