Találkozó

2023.09.20. 18:22

Békéscsabára érkeztek az ország természettudományos szakemberei

A Munkácsy Mihály Múzeum ad otthont a Magyar Természettudományos Muzeológusok 40. Országos Találkozójának szeptember 20. és 22. között. A háromnapos, jubileumi rendezvényre az ország természettudományos szakembereit várták. A program célja, hogy a különböző szakterületek képviselői egyrészt megismerjék a város értékeit, másrészt, hogy megosszák egymással tapasztalataikat, megvitassák a szakmai eredményeket.

Gyemendi Réka

Dr Bácsmegi Gábor

Fotó: Bencsik Ádám

A rendezvény főszervezője a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum természettudományi szakága, társszervező a Körös-Maros Nemzeti Park és a nagyváradi Körösvidéki Múzeum (Muzeul Ţării Crişurilor). 

Az esemény megnyitóját szerdán délelőtt tartották a múzeum Pátkai Ervin termében. Ahogy arról korábban is beszámoltunk, ebben a teremben nyílt meg a közelmúltban a Békés Vármegye Természetfotója 2023 című kiállítás, ahová amatőr fotósok pályázatait várták. Ennek megtekintése is részét képezi a találkozón résztvevők szakmai programjának. 

Az ország természettudományos szakembereit elsőként dr. Bácsmegi Gábor régész, a múzeum igazgatója köszöntötte, majd Varga Tamás alpolgármester. Ő arról beszélt, hogy megtisztelő és büszkeséggel tölti el, hogy idén Békéscsabát választották a negyvenedik jubileumi találkozó helyszínének.

– Mindig örülünk annak, amikor vendégek érkeznek hozzánk, pláne, ha olyan szakmai tudással rendelkező kollégák, muzeológusok jönnek, akik így megismerhetik az értékeinket, az itt szerzett élményeiket pedig hazatérve tolmácsolhatják is – fogalmazott.

Varga Tamás emlékeztette a résztvevőket arra, hogy a 2012-13-as évek óta egy tudatos építkezés zajlik a város fejlesztését tekintve, mióta a közgyűjteményi- és előadóművészeti intézmények önkormányzati fenntartásba kerültek. Kiemelte, 2014-ben Munkácsy Mihály születésének 170. évfordulóját ünnepelte a város, ekkor egy közös együttműködésnek hála egy emlékévet is rendeztek a festőóriás tiszteletére. Ez volt az alapja annak, hogy 2016-ban a Modern Városok Programban elfogadták a Munkácsy Negyed kialakításának programját, majd ennek köszönhetően újult meg a múzeum, annak főként a belső terei. 

Bernert Zsolt

Ismertette, állandó kiállítás az intézményben a vármegye történetét bemutató tárlat, illetve a Munkácsy: Egy géniusz diadala című kiállítás. A Munkácsy Negyed kialakítására visszatérve az alpolgármester megemlítette a Munkácsy Emlékház felújítását, az új Bábszínház épületének kialakítását és a számos közterületfelújítást is. Hozzátette, hogy a felmerülő nehézségeket az együttműködésnek hála a legtöbb esetben át is tudják hidalni.

Bernert Zsolt, a Magyar Természettudományi Múzeum főigazgatója visszaemlékezett, hogy már a múzeumfejlesztés alkalmával is izgalmas dolgokat láttak a békéscsabai intézményben. Sőt, ahogy fogalmazott, nagyon újszerű lett a múzeum, ahol olyan technikai megoldásokat alkalmaznak, melyekből ők is sokat tanultak és vittek haza legutóbbi látogatásuk után. 

– Nagyon fontosak ezek az összejövetelek, hiszen a különböző múzeumok eljutottak oda, hogy csak egy-két kolléga van a természettudományok területéről. Így az ilyen találkozók nemcsak a kapcsolattartás miatt jelentősek, hanem az információk, pályázati lehetőségek, különböző tudományos eredmények megvitatására is – tájékoztatott Bernert Zsolt. 

Váncsa Klára

A megnyitón az előző évek hagyományait folytatva a találkozó vándorbotjára feltűzték az idei év szalagját, majd a vándorbotot átadták a következő év rendezőjének, mely 2024-ben a  Kaposvári Ripl Rónai Múzeum lesz. 

Az első előadást Váncs Klára, a Munkácsy Mihály Múzeum természettudományos muzeológusa tartotta, előtte azonban kiemelte: nagy álma vált valóra azáltal, hogy Békéscsaba biztosíthat helyszínt a Magyar Természettudományos Muzeológusok 40. Országos Találkozójának.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában