Kiállítás

2023.08.24. 15:01

Fotómaratonnak ad otthont Békéscsaba

Sajtótájékoztató keretében ismertették csütörtökön Békéscsabán az I. Fotográfia Hónapja című kiállítássorozat részleteit. Varga Tamás alpolgármester hangsúlyozta, a város egyik büszkesége, hogy a fotóművészetben, a fotográfus-képzésben és a hobbifotózásban is igen élénk, aktív élet folyik.

dr. Nagy Szilvia

Katona Péter, Váncsa Klára, Imre György és Varga Tamás a sajtótájékoztatón Fotó: Für Henrik

– Évről évre nagy sikere van a Szent István teret és a Szent- Györgyi Albert technikumot ékesítő sajtófotó-kiállításnak. Ezen felbuzdulva Imre György fotográfus oktató gondolt egyet, egybefűzte a programokat, és összeállt egy tárlatsorozat, melynek egyik attrakciója a Szent-Györgyi Albert technikum fotó szakos diákjainak bemutatkozása a Magyar Fotográfia Napja alkalmából. A Csabagyöngye Kulturális Központban augusztus 29-től a látható kiállításon ötvenen, köztük végzős hallgatók mutatják meg képeiket – részletezte.

Váncsa Klára, a Munkácsy Mihály Múzeum munkatársa beszélt a második etapról; a múzeum először hirdette meg Békés Vármegye Természetfotója című pályázatát tisztelegve az egykori munkatárs, Kertész Éva emléke előtt. Elmondta, több mint nyolcvan 18 év alatti, s több mint ötven felnőtt nyújtotta be fotóját, összesen 325 alkotás közül választja ki a zsűri azt a harmincat, amely a nagyérdemű elé kerül szeptember 14-től.  

A  Márvány Fotóműhely is bemutatkozik a Fotográfia Hónapján: Katona Péter vezető hangsúlyozta, a klubtagok legjobb képeit választják ki tematikai megkötés nélkül. A mostani hétvégén szabadtéri kiállításokkal "melegítenek be", szombaton a békéscsabai Korzó térnél, vasárnap a gyulai Almásy-kastélynál helyezik ki képeiket. 

Imre György sorolta fel a 41. Sajtófotó Kiállítás és a Válogatás 40 év legjobb magyar sajtófotóiból című tárlat részleteit.

– Előbbi szeptember 6-tól nyitja meg kapuit a Szent István téren. Csaknem húsz tablót láthatnak az érdeklődők, közel hatezer képből szűrte ki a legizgalmasabbakat a nemzetközi zsűri. A gyűjtés immár negyedik alkalommal érkezik Békéscsabára. A 40 év legjobb sajtófotóit szintén szeptember 6-tól lehet megnézni a Szent-Györgyi Albert technikum aulájában. Mintegy 130 alkotó, olyan híres fotográfusok képein gondolkozhatnak el a látogatók, mint Benkő Imre, Szigeti Tamás, Dezső Tamás, Gárdi Balázs, Móricz-Sabján Simon. Valódi történelemórának ígérkezik, rengeteg közéleti, politikai, sporteseményt felvillant majd, társadalmi problémákra világít rá – emelte ki, hozzátéve, a kiállítássorozatot később turisztikai jelentőségű fesztivállá bővítenék.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában