Kohut Béla

2023.07.21. 08:16

Modern világlátásával sokakat becsalogatott az orosházi képtárba

A látvány páratlan, a méretek szemetgyönyörködtetőek. Az orosházi Kohut Béla kiállításmegnyitóján sokakat elképráztatott a képtárban csütörtökön. A méltatásban elhangzott: ő az, aki egyszeri, eredeti és megismételhetetlen módon ábrázol.

Csete Ilona

Szokatlanul, merészen, nem az általánosan elfogadott szabályoknak engedelmeskedve ábrázol Kohut Béla.

Fotó: Csete Ilona

Az Orosházi Festők Csoportjának a tagja, a majd 35 éve alkotó Kohut Béla munkásságát Celuskáné Csepregi Alícia mesterpedagógus méltatra, bevallva, hogy sokat tűnődött azon, hogyan s melyik oldalról közelítve beszéljen a képekről, amelyek a színek és az absztrakt formák nyelvén mesélnek a szavakkal elmondhatatlan örökérvényű dolgokról.

– Kohut Béla képeit szemlélve lehetőséget kapunk egy belső utazásra, elmélyülésre, a jelenből való kiszakadásra, és az online térből való kikapcsolódásra. Nem véletlen, hogy Egyben a kettő címet adta kiállításának. A mai ember életének meghatározó ellentmondása a külső és a belső, az élmény és az intellektus összeilleszthetetlen és mégis összetartozó kettőse. Modern világlátására jellemző, hogy ellentétpárokkal dolgozott, ilyenek a kimondható és kimondhatatlan, a véletlenszerű-pillanatnyi, és a szükségszerűen-örök.

– Kohut Béla nem a hagyományokat folytatja, ettől olyan modern, egyesíti a spiritualizmust és a naturalizmust, az expresszionizmust és a formalizmust, újszerű, szokatlan, és merész, nem az általánosan elfogadott szabályoknak engedelmeskedik, hanem egyszeri, eredeti és megismételhetetlen módon ábrázol.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában