Kétegyháza

2023.07.06. 06:35

Javában zajlik a nagy sikerű gitártábor - galériával

Gitárosok, dobosok, billentyűsök, énekesek és újságírók: idén már XVIII. alkalommal rendezték meg a nagy múltú gitár és könnyűzenei tábort Kétegyházán. Az egyhetes nyári programra bárki jelentkezhetett, akit érdekel a zene vagy az újságírás, kortól vagy felkészültségi szinttől függetlenül. A program népszerűségét mutatja, hogy a legrégebbi résztvevők már több mint tíz éve visszajárnak.

Fotó: Für Henrik

Kölcseyné Balázs Mária, a Dél-Alföldi Regionális Közművelődési Egyesület elnöke, a tábor vezetője és szervezője elmondta, kezdetben még diákönkormányzati táborként működött a nyári program, azonban ma már úgy nevezik, hogy a Dél-Alföldi Regionális Közművelődési Egyesület Komplex Ifjúsági Tábora. A szervező hangsúlyozta, azért ezt a nevet kapta az egyhetes program, mert ez mára nem kifejezetten gitártábor - bár a zenei csoportok dominálnak, s nagy többségében gitárosok vannak - hanem egy zenei és diákújságíró tábor, ami időnként egyéb kurzusokkal is kiegészül. Korábban volt már filmes, illetve önismereti kurzus is, ebben az évben viszont csak zeneelméleti és újságírói kurzusokkal várták a résztvevőket.

Kölcseyné Balázs Mária elárulta, idén hét csoportban negyvennégy táborozóval dolgoznak. 20 százalékuk az, aki először vesz részt a táborban, 31 százalékuk másodszor látogatott el, a többiek pedig több éve erősítik a résztvevők sorát - közülük sokan már tíz éve is van, hogy visszajárnak. Az idei statisztikák szerint huszonkét középiskolás és nyolc egyetemista van a táborban, néhányan pedig korban felettük és alattuk is vannak.      

Szakmailag és emberileg is elismert csoportvezetőkkel dolgoznak

Kölcseyné Balázs Mária ismertette, hogy már a táborvezetőség legutóbb bekerült tagja is tíz éve visszajár hozzájuk. Mind mondta, egy összeszokott, egyénenként kiválasztott, felkért csapatuk van.

– Az elsődleges szempont nyilván a zenei (vagy újságírói) szakértelem, de legalább ugyan ilyen fontos az is, hogy hogyan bánnak a gyerekekkel. Egyenként kerestem meg személyesen a csoportvezetőket. Az oktatók egy része Békés megyei, akik az itteni körökben is ismertek, és vannak távolabbról érkezett, országosan ismert előadók is – fogalmazott.

A szervező a helyiek közül kiemelte például Lustyik Pistit, aki a Kemény Gitár Klub vezetője, illetve Borsodi Lacit, akit a tábor egyik szakmai lelkének nevezett. A távolabbról érkezett, országosan is elismert előadók között van többek között Kelemen Angelika jazz énekes, aki a Hiperkarmában is vokálozik, főállásban pedig jazz iskolában tanít. Vagy Petruska András, aki szintén már több mint tíz éve állandó csoportvezető a kétegyházi zenei programon.

– Az egész tábor lényege, hogy mindannyian szimbiózisban munkálkodunk. Ez egy nagyon empatikus, nagyon toleráns tábor, ahol mindegy, hogy valaki 12 vagy 28 éves, szinte pillanatok alatt be tud illeszkedni a közösségbe – fogalmazott. A gitáron kívül a résztvevők játszanak még basszusgitáron, dobon, billentyűs hangszereken, egyéb ritmus- és fúvóshangszereken, és természetesen vannak énekesek is. Kölcseyné Balázs Mária úgy fogalmazott, a táborban kis zenekarok alakulnak, ahol a résztvevők nagyon gazdagon kiegészítik egymást. 

– Szakmailag nagyon igényes munkát végeznek. Napi hét órában dolgoznak a csoportok, ami nagyon megterhelő és fárasztó, így azonban nem okoz nagy gondot, hogy tíz órakor takarodó van – teszi hozzá nevetve. 

Minden este van közös program

A szakmai munkán kívül minden este valamilyen programra is összejönnek a táborozók. Ahogy a szervező elmondta, ennek egy részéről a vezetők gondoskodnak, a többi a táborlakók aktív részvételével szervezik. Hétfőnként mindig van egy összeszoktató, csapatépítő, játékos vetélkedő, míg kedden a táborozók által előre megszavazott program zajlik, ami idén a társasjátékozás volt. Minden évben szerdán van a Ki mit tud?, ahol minden alkalommal tűnnek fel különleges tehetségek. Ahogy eddig is, pénteken, a tábor utolsó napjára szerveznek egy zárókoncertet, ahol mindenki előadja azt, amivel a héten készült. 

– Itt az is a színpadon van, aki hétfőn kapott először gitárt a kezébe és az is, aki mondjuk 15 éve valamilyen hangszeren játszik – árulta el Kölcseyné Balázs Mária. Az újságíró csoport sem rest, hiszen minden évben elkészítik a tábor újságját - interjúkkal, fotókkal. Az elkészült anyagot megszerkesztik és betördelik, majd egy támogató nyomda kinyomtatja. Szombaton mindenki úgy indul haza, hogy a kezében van a tábor kiadványa, amit emlékként hazavihet.

– Tegnap este azt mondták nekem az egyik szobában lakó fiúk – akik már elmúltak 18 évesek – , hogy: "Marcsi, nagyon köszönjük neked, hogy minden évben megszervezitek a tábort, mert mi két tábor között, tábortól-táborig élve várjuk a következőt". Ez nagyon megható volt – mondta el a főszervező az egyik legutóbbi visszajelzést. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában