Gyula

2023.07.05. 17:36

Free Zenei Fesztivált rendeznek hétvégén

Péntektől vasárnapig első alkalommal rendezik meg a Free Zenei Fesztivált Gyulán. A teljesség igénye nélkül a Tátrai Tibor nevével is fémjelzett godfater., a Parno Graszt, a Pénzügyőr Zenekar különböző formációi is fellépnek, illetve lesz operagála is.

Papp Gábor

Dr. Görgényi Ernő, dr. Elek Tibor és dr. Kovács Tamás beszélt a fesztiválról

Fotó: Kiss Zoltán

Az új programot, a Free Zenei Fesztivált a nagy hagyományokkal rendelkező Halmos Béla Népzenei és Világzenei Fesztivált, illetve a Vár Jazz-, illetve Bluesfesztivált a klasszikus zenével ötvözve hoztuk létre – fogalmazott a rendezvénysorozattal kapcsolatos szerdai sajtótájékoztatón dr. Elek Tibor. A Gyulai Várszínház igazgatója elmondta, úgy gondolták, hogy az említett fesztiválok az értékeik megtartása mellett megértek a megújulására és a továbbfejlesztésre.

– Célunk, hogy Erkel Ferenc és Halmos Béla városában a zenét kivigyük a vár falai közül a város frekventált utcáira, tereire, és mindenki által hozzáférhetővé tegyük, s, hogy azt a város polgárai és üdülővendégei szabad tereken, szabadon élvezhessék – tette hozzá dr. Elek Tibor, aki kiemelte, a népzene, a világzene, a jazz, a blues és a klasszikus zene egyaránt helyet kap a programban. A koncertek ingyenesen látogathatók, és minden napot egy nagy koncert zár majd a tószínpadon. 

A július 7-i, pénteki Nép- és világzenei napon 16 órától a Rondellánál az Élővíz Zenekar, 17 órakor a kastély előtt a Pénzügyőr Zenekar népzenei együttese, 18 órakor a várszínpadon az Anima Sound System míg 20.30-tól a tószínpadon a Parno Graszt lép majd fel.

A július 8-a, szombat a jazz és a blues napja. A koncertek sorát 15 órakor a JazzElek kezdi, 16 órakor a kastély előtt a Mr. Moodburn, 17 órakor a Rondellán a Simple Blues Band, 18 órakor a Várszínpadon a Pénzügyőr Big Band, míg 20.30-tól a Tószínpadon a godfater. lép fel Tátrai Tiborral.

Július 9-én, vasárnap klasszikus zenei napot tartanak. A gyerekekre is gondolva, 16 órakor a Pro Musica Fúvósötös érkezik a kamaraterembe a Péter és a farkas című interaktív, hangszerismertetővel színesített programmal. 17 órától a kastély előtt az Alföld Quartet, 18 órától a várszínpadon a Pénzügyőr Zenekar lép fel. 20.30-tól a 170 éves, Erkel Ferenc által alapított Budapesti Filharmónia Társaság Zenekarának produkcióját láthatják-hallhatják az érdeklődők, Rálik Szilvia, Tokai Ágnes és Fokanov Anatolij közreműködésével.

Dr. Görgényi Ernő, Gyula polgármestere elmondta, a Várszínház a régi hagyományaira építve tovább szélesíti zenei kínálatát, és zenei fesztiváljait összegyúrva a korábbinál is színesebb programot kínál a hétvégére három tematikus, egy-egy világzenei, jazz és blues és klasszikus zenei nap keretében.

– Pénteken, szombaton és vasárnap 5 különböző helyszínen, összesen 13 ingyenes koncertre várjuk a zenerajongókat – emelte ki dr. Görgényi Ernő. Hozzátette, éppen egy évtizeddel ezelőtt, 2013. július 18-án hunyt el tragikus hirtelenséggel a város egyik legismertebb zenésze, a táncházmozgalom elindítója, Halmos Béla. Mint kiemelte, a nagyszerű muzsikus és népzenekutató emlékét Gyulán nem csak utcanév, hanem a Gyulai Várszínház népzenei fesztiválja is őrzi, mely idén a Vár Blues Fesztivállal és a Vár Jazz Fesztivállal összeolvadva, Free Zenei Fesztivál néven születik újjá.

Neki feltett kérdésre a polgármester kifejtette, a nívós fellépők közül talán a godfater. fellépését várja leginkább, illetve a vasárnapi operagálát is nagyon fontosnak tartja, amely keresztmetszetet nyújt a műfajról, annak világáról. Kiemelte, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal támogatja a fesztivált.

A Pénzügyőr Zenekar formációival is találkozhatnak

Dr. Kovács Tamás, a NAV Békés Megyei Adó- és Vámigazgatóságának igazgatója elmondta, a Pénzügyőr Zenekar komoly hagyományokkal rendelkezik, az előzményei a 19. századig nyúlnak vissza, míg hivatalosan 1942-ben, az akkori pénzügyminiszter alapította meg. Pénteken a Pénzügyőr Zenekar népzenei együttese lép fel, amelynek tagjai magyar, erdélyi, román és balkán dallamokat játszanak.

Szombaton a 2005-ben alakult Pénzügyőr Big Band zenél, amelyben dr. Kovács Tamás is játszik gitáron, és Tatár Szidónia is énekel majd. Vasárnap a Pénzügyőr Zenekar lép színpadra, amely egy klasszikus fúvós fesztiválzenekar, és Erkel-, Kodály-, Brahms- és John Williams-műveket is játszik majd. Kiemelte, hogy a NAV egyre nagyobb energiát fordít arra, hogy a befizetett adóforintokból egyre több kedvezményt, és akár kulturális szolgáltatást is nyújtson az állampolgároknak.


 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában