BÉTAZEN

2023.06.18. 21:59

Megkezdődtek a Békés-tarhosi Zenei Napok - galériával

A Békés Megyei Szimfonikusok Zenekar a békési Kecskeméti Gábor Kulturális Központ színháztermében tartott vasárnap délutáni nyitóhangversenyével megkezdődtek a XLVII. Békés-tarhosi Zenei Napok. A műsorban Rossini, Reinecke és Delibes művei csendültek fel. A szimfonikus zenekart ez alkalommal Somorjai Péter, a szegedi Universitas Szimfonikus Zenekar karmestere dirigálta. Közreműködött Somogyi Júlia fuvolaművész, a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Karának oktatója, a Szegedi Szimfonikus Zenekar I. fuvolása.

Papp Gábor

Somogyi Júlia fuvolaművész

Fotó: Jenei Péter

A Békés-tarhosi Zenei Napokat Kálmán Tibor polgármester nyitotta meg.  Mint mondta, a zene egyidős az emberiséggel, velünk született, gazdagodott az idők során és velünk együtt változik ma is, és ezek a változások üzenetértékűek. 

– A dallam, a muzsika nem a ma piedesztára emelt, agyon bálványozott információ, nem a kézzel megragadható, felhalmozható adattömeg, hanem az adni tudás képessége – hangsúlyozta. – Képes érzéseket, saját belső képeket adni. Képes megválaszolni mindazt, amire a tudomány hiába keres választ. Míg a tudás a versengés, addig a művészet és így a zene is kapcsolódás, a közösség nyelve. A tudás természete a birtoklás, míg a művészet, a zene természete épp a megosztás. Ahogy mondani szokás, a zene egyfajta közös nyelv. Az ütem, a dallam de még a zeneművek szövegei is mind-mind a szívet szólítják meg. A zene arra mutat rá, azt teszi láthatóvá, ami közvetlen körülöttünk vagy épp lelkünk legmélyén velünk együtt, bennünk él.

Kifejtette, a BÉTAZEN, mely az egykori Békés-tarhosi énekiskola alapjain nőtt a mostani nagy és színes kulturális programsorozattá, Kodály nagy felismerése által született meg. Azon felismerés mentén, hogy a zene, a zenei nevelés elválaszthatatlan az emberi léttől. 

– Amikor Kodály mindezt megfogalmazta, az emberiség, a magyarság a 24. órában járt azon az úton, mely a hagyományok, a gyökerek, így népzene elhagyását jelentette. A képzés mellett gőzerővel indult el a magyar népdalkincs felgyűjtése, az ének-zenei oktatás megreformálása és újbóli bevezetése. Békés-Tarhos ezen nagyszerű, máig példátlan munka egyik fellegvára volt. Az énekiskola megszűnte után Békés város vállalta, hogy őrködik annak öröksége felett, egyben tartva az egykori diákokat – emelte ki. – Ha akkor, a Kodály módszer születésének korában időszerű volt, ma még inkább időszerű kultúránk, hagyományaink védelme. Időszerű, hogy mindezzel együtt megragadjuk a művészet, a zene adta lehetőségeket. Csak ezek képesek a korunk elanyagiasult világába ragadt gondolkodás fölé emelni az emberi lelket.

Hozzátette, a város életének, mindennapjainak meghatározó része a zene. – A zeneiskola növendékei és tanárai, néptáncosaink itthon és bármerre járva is hírét viszik az itt folyó munkának – fogalmazott. 

A nyitóhangverseny után pohárköszöntőt mondott Deákné Domonkos Julianna oktatási és kulturális tanácsnok.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában