Attila, a hun

2023.06.13. 06:50

Amerikából is megcsodálták Lőkösházán Corvus-Kora Róbert panorámafestményét

Sokan jelentkeztek be, és tekintették meg a lőkösházi művelődési házban Corvus-Kora Róbert legújabb, a közelmúltban felavatott Attila, a hun című panorámafestményét az alkotó kalauzolásával. A 4,5x9 méteres alkotást többek között a kunágotai Őszirózsa Nyugdíjas Klub, a gyulai kistérséghez tartozó kétegyházi és lőkösházi nyugdíjas klub, valamint a dombegyházi 73-as Klub tagjai csodálták meg. Ugyanakkor Békés vármegyén kívül az ország számos pontjáról jöttek Lőkösházára művészetkedvelők, akik számára kuriózum a monumentális, történelmi témát feldolgozó festmény. Budapestről és Amerikából, Arizonából is érkeztek vendégei Corvus-Kora Róbertnek.

Nyemcsok László

Kétegyházi és lőkösházi klubok tagjai is megcsodálták a festményt Corvus-Kora Róbert kalauzolásával

A látogatók közül többen elmondták, ez egy külön, önálló program, egyben rendhagyó történelemóra is számukra. A művész ugyanis nemcsak az alkotásról, hanem Attila koráról, birodalmáról, személyiségéről, a hunok életéről, harcmodoráról, az adott történelmi időszakról nyújt ismereteket, hanem a további nyolc panorámafestménye is terítékre kerül. 

Az alkotó dedikálta is a színes kiadványt, ami eddigi kilenc panorámafestményét tartalmazza

Első alkotása 1996-ban készült a honfoglaló magyarokról. Ezt az István megkoronázása követte 2000-ben. Ezután következett 2008-ban az Ifjú Hunyadi Mátyás Budára érkezik című munkája, majd 2011-ben az első nemzetközi témájú panorámafestménye Holokauszt és a zsidó nép 4000 éves története címmel. Aztán 2013-ban az Ókori görög kultúra, 2015-ben az Imperium Romanum. 2017 húsvétján avatták hetedik monumentális alkotását, a Golgotát, majd a Hajótörés következett 2020-ban, ez a trianoni békediktátum századik évfordulójára készült el.

– Attilát azért őt választottam, mert a késő ókor legendás alakjának számított, és ősünknek tekinthetjük – hangsúlyozta az alkotó. – Attila nagy hadvezér, államférfi volt. Bár birodalma halála után szinte azonnal szétesett, mégis Európa történelmének legendás alakjává vált. Nyugaton Isten ostoraként emlegették, ugyanakkor a hagyomány művelt és nemes uralkodóként tartja számon. Ezt támasztja alá az egyetlen korabeli beszámoló szerzője, Priszkosz rétor is. Szokásomhoz híven alaposan beleástam magam az alkotás megkezdése előtt Attila életébe, világába.

A kunágotai Őszirózsa Nyugdíjas Klub tagjai is gratuláltak a művésznek alkotásához 

A képet megtekintő lőkösházi Vasutas és Nyugdíjas Klub tagjai elmondták, örömteli, hogy az alkotás jó hírét viszi a a művésznek, a községnek, Békés vármegyének szerte az országban, világban. Fodor Béláné klubvezető kiemelte, mindenkinek csak ajánlani tudja, hogy keressék az alkotót, és nézzék meg a panorámafestményt. Az alkotás annyi részletből tevődik össze egésszé, hogy szinte megfelel egy önálló tárlatnak a témában.

Szebellédi Zoltán, Békés Vármegye Önkormányzatának alelnöke (balra), Erdős Norbert országgyűlési képviselő és Szűcsné Gergely Györgyi is méltatta Corvus-Kora Róbert festményét      

– Lőkösháza díszpolgárát a tehetség, az elszántság, a szilárd akarat és a hihetetlen szorgalom jellemzi – hangsúlyozta Szűcsné Gergely Györgyi, a település polgármestere. – Az alkotás energiája és az a hit vezérli, hogy valami maradandót alkosson, adjon közössége számára. Nagyon büszkék vagyunk a művészre, a kilencedik panorámafestménye is csodálatos lett. Már az avatásra is rengetegen voltak kíváncsiak, és az érdeklődés azóta sem csökkent.

kép alák

Corvus1 Kétegyházi és lőkösházi klubok tagjai is megcsodálták a festményt Corvus-Kora Róbert kalauzolásával

Corvus2  Az alkotó dedikálta is a színes kiadványt, ami eddigi kilenc panorámafestményét tartalmazza

Corvus3 A kunágotai Őszirózsa Nyugdíjas Klub tagjai is gratuláltak a művésznek alkotásához 

Corvus 4 Szebellédi Zoltán, Békés Vármegye Önkormányzatának alelnöke (balra), Erdős Norbert országgyűlési képviselő és Szűcsné Gergely Györgyi is méltatta Corvus-Kora Róbert festményét      

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában