Drakula-fantázia

2023.05.24. 12:57

Csokonai Fórum: horrorrockoperát mutatt be a csabai színház

Július 5-én mutatják be a Csokoni Fórumban a a Drakula-fantázia című alkotást. A Békéscsaba Jókai Színház horrorrockoperája a székely–román együttélés konfliktusait is boncolgatja.

Beol.hu

Seregi Zoltán

Fotó: Für Henrik-archív

A magyarnemzet.hu írása szerint, Drakula története hosszú évtizedek óta foglalkoztatja az embereket. Nem véletlen, hogy rengeteg feldolgozás született e témában filmen, színpadon egyaránt. Zalán Tibor és Seregi Zoltán egy 2000-es évekbeli rockopera-pályázatra – az azóta elhunyt kiváló költő, Bella István verseivel – készült történetét részben újraírva, dramaturgiai kiegészítésekkel fogalmazza színpadra a vérszívó gróf történetét.

A „horrorrockopera” zeneszerzője Szűts István, a Kormorán együttes billentyűse. Alkalmazkodva az alapszituációhoz népzenei motívumokhoz nyúlt, hogy ezáltal különböztesse meg egymástól a román és a magyar szereplőket. Az egyes karaktereket a hozzájuk társított dallamvilággal jellemzi.

– Számos könyv, film és képregény szól Drakuláról, aki egyszerre XV. századi történelmi alak és a fantasy irodalom titokzatos, borzongató hőse. A Drakula-fantázia című darabban mint horrorrockopera főszereplő jelenik meg. Ez egy kitalált történet, az esemény a magyar–román együttélés konfliktusaira helyezi a hangsúlyt, rámutatva olyan korábbi vallási, ideológiai küzdelmekre és eseményekre, amelyek megágyaztak a történelmi Magyarország szétdarabolásának – mondta az előadásról Seregi Zoltán.

A Drakula-fantázia egy olyan színházi képzelődés, amely a magyar–román együttélés konfliktusaira helyezi a hangsúlyt. A darab egy székely faluban játszódik, ahol a vérszívó ügyei miatt kiéleződnek az ellentétek. A román Drakula gróf ezúttal is vámpír, aki a rockoperában szerelmes lesz egy székely lányba, ám ezúttal nem a kiszemelt jut az ő sorsára, hanem az ő vámpírsága múlik el a nő iránt táplált érzéstől.

A konfliktusok ebből a szituációból kerülnek felszínre: mi lesz, ha megszűnik a Drakula-lét?

A darab rendezője, Seregi Zoltán 1953. június 7-én született Budapesten, 1966-ban a Tüskevár című filmben Tutajos szerepét alakította gyerekszínészként. 1979-ben Debrecenben szerzett diplomát a Kossuth Lajos Tudományegyetem magyar nyelv és irodalom szakán, 1980-ban pedig a Színház- és Filmművészeti Főiskola színházi rendező szakán. 2015-óta a Békéscsabai Jókai Színház igazgatója.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában