Kuriózum

2023.04.04. 06:34

Hazatér a Petőfi Mezőberényben című darab

Április 11-én, kedden 17 órától tekinthetik meg Németh László „Petőfi Mezőberényben” című színművének ősbemutatóját a mezőberényi Orlai házban – jelentették be az előadással kapcsolatos hétfői sajtótájékoztatón a helyi polgármesteri hivatal dísztermében.

P. G.

20230403 Mezőberény Színdarab készül az ifjú Petőfiről a képen Túri Andrea igazgató Siklósi István polgármester Körösi Mihály alpolgármester Czitor Attila rendező Laszkó Viktor színész Kövesdi Kornélia színész fotó Bencsik Ádám Békés Megyei Hírlap

Fotó: Bencsik Ádám

A programon Túri Andrea, az Orlai ház igazgatója köszöntötte a megjelenteket. Siklósi István, Mezőberény polgármestere elmondta, a Petőfi 200 emlékév mellett a település idén ünnepli újratelepítésének 300. évfordulóját.

– Ehhez az eseményhez méltó módon kapcsolódik egy olyan színdarab bemutatása, amelyet nagyon régóta várunk Mezőberényben – hangsúlyozta a polgármester.

Siklósi István

Körösi Mihály alpolgármester, a mintegy tíz éve alakult helyi értéktár bizottság elnöke emlékeztetett arra, hogy korábban mintegy 20-25 évvel ezelőtt a 2. számú általános iskolában gyerekek vitték színre a darab egy részét. Szólt arról, hogy maga az alkotás 1954-ben született. A művet később több helyen is bemutatták, és olyan nevek szerepeltek az előadásokban, mint Gábor Miklós, Bessenyei Ferenc, Tordy Géza vagy Őze Lajos.

Czitor Attila rendező különleges élménynek, kuriózumnak nevezte, hogy a helyszínen rendezheti a Petőfi Mezőberényben című darabot.

– A második kuriózum, hogy olyan fiatalokkal dolgozhatok, akik hasonló korúak, mint Petőfi Sándor vagy Szendrey Júlia. – A darabban választ keresünk arra, hogy miként viselkedett a költő abban a válságos időszakban, amikor dönteni kellett, hogy a Sárréten való bujdosást vagy a harcot választja, és csatlakozik Bem seregéhez. A költő belső vívódását is körüljárjuk majd.

A Petőfit alakító Laszkó Viktor úgy fogalmazott, a költő egy kevéssé ismert oldalát ismerhetik majd meg a nézők. A poéta nagyon érdekes érzelmi utat tesz meg a saját vívódásain keresztül, amiben a hírnév és a halál lehetősége is szerepel.
Kövesdi Kornélia, aki Szendrey Júlia karakterét formálja majd meg, kifejtette, a fiatal nő nemcsak Petőfi felesége, hanem egy nagyon különleges jelenség és egyéniség is volt, ahová belépett, minden szem rászegeződött.

– Férjével kettőjük között nemcsak szerelem volt, hanem erős szenvedély és cinkostársak, együtt még erősebbnek számítottak – emelte ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában