Ősbemutató

2023.04.03. 16:00

A megújuló energiaforrások használatára nevel a csabai színház zöld musicalje - galériával

Hétfőn rendezték meg a Naplopó című zöld musical ősbemutatójának sajtónyilvános próbáját a Békéscsabai Jókai Színház nagyszínpadán. A japán népmesei és Biblia ihletésű darab rendezője Pinczés István.

Gyemendi Réka [email protected]

Ezt az előadást a világon még sehol sem mutatták be, hiszen egy teljesen új történetről van szó

Fotó: Bencsik Ádám

A Jókai színház ezúttal egy ősbemutatóval örvendezteti meg az ifjúsági közönséget. Pinczés István, a darab rendezője elmondta, ezt az előadást a világon még sehol sem mutatták be, hiszen egy teljesen új történetről van szó. 

A darab egyik cselekményszála japán népmese motívumokból áll össze. Egy lustálkodó legényről, Szanszukéról (Bartus Botond) szól, aki nevének magyar fordítása szerint három éven keresztül egyfolytában lustálkodik. Ő egy fürge észjárású fiú, és találmányokon töri a fejét, mígnem a falu szentélyének fiatal papja segítségével közösen feltalálják az első működő napelemet. A történet szerint háború van, fogytán a mécsolaj, forróság van és aszály. Elapadt a patak, amivel a rizsföldeket öntözték és a kecskéket itatták. Ezt a patakot a falu lakói tóvá akarják felduzzasztani két hegy közötti völgyben. A szél energiáját is be akarják fogni, hogy túléljék az ínséges időket ismertette az első történetet a rendező. 

A rendező azt is elmondta, hogy a második cselekményszálnak az alapja a Biblia volt, míg a harmadik cselekménymotívum egy 15-16. századi japán népmesére vezethető vissza. Pinczés István hangsúlyozta mindemellett, hogy a történetbeli lustálkodó fiú valóban kitalál olyan dolgokat, amivel pénzt tud keresni. Ez egy történelmi tényre vezethető vissza, miszerint 1832-ben egy francia fiatalember Párizsban fedezte fel és alkotta meg az első, kezdetleges napelemet.  

Pinczés István hozzátette, az alcímben vagyis „zöld musical” a zöld szín arra utal, hogy az előadással a megújuló energiaforrások használatára szeretnék edukálni a fiatal közönséget. Arra szeretnék felhívni a figyelmüket, hogy a fosszilis energiák fogytán vannak és ne tegyük tönkre a Földünket, elsősorban a napenergiát, szélenergiát, vízenergiát próbáljuk munkára fogni.

A mesét, illetve a dalok szövegét is Pinczés István rendező írta, Czapp Ferenc zeneszerzőtől pedig azt kérte, hogy japán hangszerekkel hozzon létre 13-14 dalt a színészeknek, illetve a Viharsarok Táncszínház művészeinek, amit elénekelnek, eltáncolnak a darabban. A jelmezekről és a díszletről Libor Kati gondoskodott, a világítás pedig tovább fokozza a japános, szecessziós hatást. A darab mindemellett humoros jelenetekben is bővelkedik, így nem csak a fiatal közönségnek biztosít kellemes időtöltést. 

A darab bemutatója kedden délután lesz a színház nagyszínpadán.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában