A kultúra ünnepe

2023.01.21. 06:50

Különleges hangversennyel tisztelegtek a kétszáz éves Himnusz előtt Gyulán – galériával

Hymnus 200 címmel tartott különleges hangversenyt az ugyancsak jubiláló Budapesti Filharmóniai Társaság pénteken este a gyulai Vigadóban.

Papp Gábor

Pénteken este együtt teremthették meg, ha virtuálisan is, a zenén keresztül Kölcsey és Erkel találkozását

Fotó: Kiss Zoltán

Kónya István alpolgármester köszöntő beszédében elmondta, nemzeti fohászunk, a Himnusz születésének 200. évfordulója előtt két nappal tartották a programot, magyar kultúra napi rendezvénysorozatuk nyitóeseményeként. 

Kiemelte, nagy örömükre szolgált, hogy az eseményen együtt ünnepelhettek a 170 évvel ezelőtt megalakult Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekar kiváló muzsikusaival és vezetőjükkel, elnökükkel, Tóth Lászlóval. 

Kifejtette, pénteken este együtt teremthették meg, ha virtuálisan is, a zenén keresztül Kölcsey és Erkel Ferenc találkozását. Hozzátette, a hangverseny egyik különlegességét az adta, hogy 1853-ban Erkel Ferencnek, mint a Nemzeti Színházban működő zenekar karmesterének és a zenekar vezető tagjainak jóvoltából indult el a filharmóniai mozgalom, amelynek eredményeként megalakult az ország első, rendszeres koncerttevékenységet folytató szimfonikus zenekara. A Filharmóniai Társaság Zenekarának első koncertjét 1853. november 20-án tartották, ami egyben Európában elsőként egy bérleti sorozat első hangversenye is volt.

Kitért arra, hogy a Himnusz születése és a Filharmóniai Társaság megalakulása kerek évforduló, de – nyomatékosította – a gyulai kultúra számára még egy fontos és szép eseményről sem szabad megfeledkezni, néhány nap múlva ünnepli megalakulásának harmincadik évfordulóját az Erkel Ferenc Vegyeskar.

Mindhárom jeles esemény a magyar klasszikus zene atyjához, Gyula nagy szülöttéhez, Erkel Ferenchez köthető, így méltóképpen leginkább szülővárosában Gyulán emlékezhetünk e jeles évfordulókra. Mint mondta, a pénteki nap abból a szempontból is egyedi és megismételhetetlen volt, hogy Filharmóniai Társaság Zenekar jubileumi évadának első állomása Gyula volt 

– fogalmazott Kónya István.

Az alpolgármester hangsúlyozta, nem véletlen, hogy értékeink, kincseink közül éppen nemzeti himnuszunk születése vált a magyar kultúra ünnepévé.

– Hiszen nem csak a magyar sors, történelmünk viharos évszázadai sejlenek fel gyönyörű Himnuszunkban, hanem a nép által átörökített, megőrzött tudatunkban folytonosan jelenlévő és belőle építkező kultúra is – folytatta a gondolatot. – Az a kultúra, amely magában foglalja anyanyelvünket, az eszméket, hiedelmeket, szokásokat, művészeti alkotásokat, szertartásokat és még hosszasan sorolhatnánk. A magyar kultúra napja akkor válik igazi ünnepé, ha rohanó világunkban megállunk egy pillanatra, és valamennyien átgondoljuk, miként tudunk felelősségteljesen bánni mindazon örökséggel, amit elődeink ránk hagyományoztak. Ugyanakkor tisztában kell lennünk azzal is, hogy ezen értékeket, nemzeti kincseinket tovább kell adnunk. Nekünk kell értékes mintát felmutatnunk azzal, hogy kultúránk értékeit megbecsüljük, törvényei szerint élünk és tanulságait érvényesítjük. Mert kultúránk nem csak tudást, műveltséget, hanem erkölcsöt is hordoz.

Az eredeti Erkel-mű is elhangzott
Az est házigazdája Somogyváry Ákos, az Erkel Ferenc Társaság elnöke, Erkel Ferenc egyenesági leszármazottja, a legendás zeneszerző szépunokája volt. Mint azt lapunknak elmondta, a Filharmóniai Társaság Zenekara jubileumi évadának gyulai nyitóeseményén kizárólag magyar zeneszerzők szerzeményei csendültek fel. Természetesen a palettáról nem hiányozhatott Erkel Ferenc Bánk bánja, illetve Weiner Leó, Kacsóh Pongrác, Hubay Jenő műveit egyaránt hallhatta a szép számú közönség, de természetesen nem maradhattak ki a műsorból a 20. századi magyar zene ikonikus egyéniségei, Bartók Béla és Kodály Zoltán sem.

Somogyváry Ákos hozzátette, az esten Dénes István, Liszt-díjas karmester, a Magyar Állami Operaház tagja vezényelt. A program vendége volt Bartus Gyula Jászai Mari-díjas színművész, a Békéscsabai Jókai Színház művésze, aki a Himnuszt szavalta. A hangverseny végén pedig a közönség bekapcsolásával Erkel eredeti Himnusza is elhangzott.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában